medyauzmani.com
Yurtiçi teslimli mal ve hizmetler KDV’den muaftır – Özgün Fikirler

Yurtiçi teslimli mal ve hizmetler KDV’den muaftır

ithalat istisnası

3065 sayılı Kanun’un (1/2) maddesinde her türlü mal ve hizmet ithalatı katma değer vergisine tabidir.
İthalatın kamu veya özel sektör veya herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından veya özel olup olmadığına bakılmaksızın her türlü şekil ve yöntemle yapıldığı belirtilir ve bunun dışında tutulur.

1. KDV’den muaf mal ve hizmetlerin yerel teslimi

3065 sayılı Kanunun (16/1-a) maddesi ile bu Kanun kapsamında vergiden muaf olarak teslim edilen mal ve hizmetlerin ithalatının ithalat istisnasından yararlanacağı hükme bağlanmış ve buna yönelik çeşitli vergi uygulamaları yapılmıştır. aynı mahiyette işlemlerin yurt içinde yapılması veya yurt dışından ithal edilmesi halinde önlenir.

İlgili örnekler aşağıda verilmiştir.

Örnek 1: Altın külçelerinin, yabancı para birimlerinin, yerel madeni paraların ve pulların ithal edilmesi durumunda
Kanunun (17/4-g) maddesine göre sevkiyatları vergiden muaf olduğundan ithalatı da katma değer vergisinden muaftır.

Örnek 2: Kanun maddesine göre (17/4-s), engellilerin eğitimi, mesleği, gündelik hayatı
Yaşamlarına özel olarak üretilmiş her türlü araç, gereç ve özel bilgisayar yazılımlarının teslimi KDV’den istisna olduğundan, bunların ithalatı da KDV’den istisnadır.

Örnek 3: Kanunun (17/1) maddesinde belirtilen kurum ve kuruluşlara ücretsiz
Yapılacak her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları Kanunun (17/2-b) maddesi kapsamında KDV’den istisna olduğundan, söz konusu teslim veya hizmetlerin yurt dışından sağlanması durumunda bu teslim ve hizmetler KDV’den muaftır. Kanunun (16/1-a) maddesi uyarınca KDV’ye tabidir.

2. Gümrük kanununa göre gümrük vergilerinden muaf veya muaf tutulan eşya

3065 sayılı Kanun’un ithalat istisnasını düzenleyen (16/1-B) maddesindeki gümrükler
Kanunun bazı maddelerine atıfta bulunularak, bu maddeler kapsamındaki eşyanın ithalatının katma değer vergisinden muaf tutulmasına karar verilmiştir. Gümrük Kanununda yer alan bu maddelerde, esas itibarıyla ticari olmayan ve ithal edilecek bazı eşya muaf veya gümrüksüz sayılmaktadır.

Bu madde hükümlerine göre aşağıdaki eşyanın ithalatında katma değer vergisi uygulanmaz:
– Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinde yazılmıştır (5/a ve 7. fıkralar hariç).
mallar
Geçici ithalat yoluyla getirilen eşya
Harici işleme sistemi kapsamındaki mallar
İade mal kapsamına giren mallar

2.1. Gümrük Kanununun 167. maddesi kapsamına giren eşya

Gümrük Kanunu’nun 167. Maddesi genel olarak gümrük vergilerinden muaftır.
Öğeler açıklanmıştır. Ancak, maddenin beşinci fıkrasının (a) bendi ile yedinci bendinde kayıtlı eşyanın ithalatı 3065 sayılı Kanuna göre ithalat istisnası dışındadır.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bir malın ithalatı KDV’den muaf olabilmektedir.
Bunun için yerel teslimlerin vergiden muaf olması veya Kanun’un (16/1-b) maddesinde düzenlenen Gümrük Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamına girmesi gerekir. Bu şartları taşımayan ancak çeşitli mevzuat hükümleri gereğince gümrük vergilerine tabi olmayan malların ithalatında KDV uygulanması normaldir.

Gerçek kişiler tarafından gümrük deposu olan duty free mağazalarından.
Gümrük Kanununun 167 nci maddesinin birinci fıkrasının 4 ve 6/a bentleri kapsamında katma değer vergisi istisnası olarak satın alınan eşyanın ithalatı (16/1-) maddesi uyarınca katma değer vergisine tabi değildir. b) 3065 sayılı Kanunun.

2.2. Geçici ithalat yoluyla getirilen mallar

Geçici ithalat rejimi Gümrük Kanunu’nun serbest dolaşıma girmeyen 128. maddesinde belirtilmiştir.
Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması dışında, ithalat vergilerinden tamamen veya kısmen muaf ve ticaret politikası tedbirlerine tabi olmaksızın, eşyanın yeniden ihracatına izin veren hükümlerin herhangi bir değişiklik yapılmaksızın uygulandığı rejim olarak tanımlanmaktadır. ve bu tür kullanım sırasındaki normal aşınma ve Gümrük Kanunu’nun 128 ila 134. maddelerinde yer alan bu sisteme ilişkin yorumlar geçerlidir.
Geçici ithalat prosedürleri kapsamında muaf veya gümrüksüz mallar
3065 Sayılı Kanun’un (16/1-B) maddesine göre eşya ithalinde Katma Değer Vergisi aranmaz.

2.3 Giden İşleme Planı kapsamındaki ürünler

Hariçte işleme sistemi, Gümrük Kanunu’nun 135/1 maddesinde 144 ile 148 arasında tanımlanmıştır.
116 ncı maddede düzenlenen standart değişim sistemi hükümleri ve 116 ncı madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla, serbest dolaşımdaki eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinden hariçte işleme faaliyetine tabi tutulmak üzere geçici olarak ihraç edilmesi ve bu şekilde elde edilen ürünlerin yeniden girilmesi; Bu faaliyetler sonucunda ithalat vergilerinden tam veya kısmi muafiyetle serbest dolaşıma girer. Hükümlerin uygulandığı sistem olarak tanımlanmakta ve bu sisteme ilişkin yorumlar Gümrük Kanunu’nun 135 ila 149. maddelerinde yer almaktadır.

Offshore işleme programı kapsamında muaf tutulan veya vergisiz mallar
3065 Sayılı Kanun’un (16/1-B) maddesine göre eşya ithalinde Katma Değer Vergisi aranmaz.

Ancak geçici olarak serbest bölgeye ihraç edilen eşyanın işlenmesi sonucunda elde edilir.
İşlenen üründe üçüncü bir ülkeden girdi kullanılmıyorsa ve işleme faaliyeti saf işçilik ise, işçilik faturasında belirtilen değer üzerinden KDV alınır.

İthalat gerçekleştirme, harici işleme sistemi altında ithal edilen işlem
Mevsimlik ürünün ithalat sistemine ve gümrük mevzuatına uygun olarak Türkiye gümrük bölgesine (serbest bölgeler hariç) gümrük hattından girişini ifade eder. Offshore uygulaması kapsamında yapılacak ithalat, offshore işleme izin/izin sahibi şirket dışında başka bir şirket tarafından da yapılabilir, bu durumda ithalatı yapacak kişinin bilgileri Özel Kayıt Defterine işlenir. Belgenin/iznin koşullar bölümü. Bu kapsamda ithal edilecek tüm mallar üzerinden KDV tahsil edilmektedir.

2.4 İade edilen mallar kapsamındaki mallar

3065 sayılı Kanun’un ithalat istisnasını düzenleyen (16/1-B) maddesine göre ihracat,
İstisnadan yararlanarak ihraç edilen Gümrük Kanununun 168, 169 ve 170 inci maddeleri
Maddelerde de belirtildiği üzere beyannamenin (II/A-1.1.3.) başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar doğrultusunda iade edilen mallara vergi uygulanmaktadır.

Gümrük Kanunu’nun 168, 169 ve 170. maddelerindeki iade sistemi
Bu hükümlere göre iade edilen mallar vergiden müstesnadır. Ancak kanunun 169. maddesine göre bu muafiyet, iade edilen eşyanın ihracat anında kimliği değiştirilmeden yeniden ithal edilmesi şartıyla uygulanır.

3065 sayılı Kanun’un (16/2) maddesi, iade edilen malın harici bir işleme tabi tutulması veya gümrük hükümlerine göre aslına ilave edilmesi durumunda, malın müktesep değerindeki farkın istisna kapsamına girmediğini belirtmektedir. kanun. Bu kapsamda iade edilen mallar, gümrük kanunlarına uygun olarak harici bir işlemden geçirilmiş veya orijinal kısmına eklenmiş ise, malın değeri KDV’ye tabidir.

Buna göre ithal edilen mallar gümrüksüz ise katma değer vergisi kuralı geçerlidir.
Sigorta ve navlun giderlerini içeren bir değeri (CIF) olduğundan, iade edilen maldan elde edilen değer vergilendirilirken, sigorta ve navlun bedelinden iade edilen malın toplam değeri oranında pay verilmelidir.

Öte yandan 3065 sayılı Kanun’un 49. maddesinde; Gümrük vergileri ve diğer kanunlar
Gümrük vergisi sigortası yoluyla ticareti yapılan eşyanın ithalatında da KDV’nin aynı usule tabi tutulmasına karar verildi. Buna göre başta Gümrük Vergisi Kanunu’nun 118. maddesi olmak üzere mevzuat hükümlerine göre gümrük vergileri sigortalanacak ve ithal edilen eşya üzerinde KDV de sigortalanacak. Ancak bu şekilde ithal edilen mallar KDV’den muaf ise, bu tür malların ithalatından vergi alınmayacağı için garanti talebinde bulunulmayacaktır.

3. Bazı gümrük düzenlemelerinin uygulandığı eşya

3065 Sayılı Kanun Maddesi (16/1-C), Gümrük Kanununda Transit ve Gümrük Antrepoları
Serbest bölge ve geçici depolama hükümlerinin uygulandığı eşya vergiden müstesnadır. Bu madde hükmü, eşyanın tabi olduğu rejime göre uygulanacak istisnayı düzenler.

Gümrük Kanunu’nun 47 ila 50. Maddeleri, 84 ila 92. Maddelerindeki geçici depolamaya ilişkin hükümler
Serbest bölge hükümlerine ilişkin olarak 93 ila 107. maddelerde transit sisteme, 152. ve 162. maddelerde ise gümrük antrepo sistemine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Yukarıda belirtilen gümrük mevzuatı kapsamına giren eşya yurt dışından getirilmektedir.
Yerlere yerleştirme ve bu yerlere teslim, eşyanın serbest dolaşıma girmesi durumu hariç KDV’den istisnadır.

Öte yandan, gümrük mevzuatına göre gümrük antrepoları sayılan gümrüksüz satış mağazalarından teslim edilen eşya sevkiyatları ise 3065 sayılı Kanunun (16/1-c) maddesi uyarınca katma değer vergisinden muaftır.


Kaynak: Katma Değer Vergisi Uygulamasına İlişkin Genel Açıklama
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan