medyauzmani.com
Yurtdışındaki bir kuruluştan elde edilen ücret geliri vergiye tabi midir? – Özgün Fikirler

Yurtdışındaki bir kuruluştan elde edilen ücret geliri vergiye tabi midir?

TC
Afyonkarahisar İli
Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

sayı

:

63611781-120 [95-2013/83 ]-8

04/14/2014

Tema

:

Yurtdışındaki teşebbüsten elde edilen ücret gelirleri üzerinden alınan vergiler hakkında.

Kaydedilmiş ilgi konusu belge için başvuru formunda; Hukuk ve ticaret merkezi yurtdışında, şirketin faaliyet gösterdiği ülkede bulunan şirkete, herhangi bir vergi kesintisi olmaksızın, ödemesi peşin olarak bir saatlik ücret karşılığında (haftada 40 saat) döviz olarak hizmet vermek üzere iş teklifi alırsınız. ABD doları (dolar olarak) Türkiye’deki banka hesabınıza çalışma saatleri doğrultusunda. Ödemenin havale ile yapılacağını beyan ederek, alacağınız ücretler Türkiye’de vergiye tabidir. Bu konuda bilgi talep ettiğiniz ve bu konudaki görüşlerimizin aşağıda belirtildiği anlaşılmaktadır.

Ülkemiz ile Kanada arasında imzalanan ve 01.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın 15. maddesinin birinci fıkrasında;

“Bir. 16, 18, 19 ve 20 nci maddelerin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir Akit Devlet mukiminin bir hizmet sözleşmesiyle bağlantılı olarak elde ettiği ücretler, maaşlar ve diğer benzeri gelirler, yalnızca bu Devlette vergilendirilecektir. hizmet diğer Akit Devlette ifa edilmişse, elde edilen gelir bu diğer Devlette vergilendirilebilir.”

Yargı dahildir.

Bu hükme göre, Türkiye’de yerleşik bir kişinin Kanada’ya gitmeden Türkiye’de ifa ettiği hizmetler karşılığında kazandığı ücretlerin yalnızca Türkiye’de vergilendirilmesi gerekmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 1. maddesi ile gerçek kişilerin kazançları gelir vergisine tabi olup, gelirin bir gerçek kişinin bir takvim yılı boyunca elde ettiği kazanç ve iratların net tutarı olduğu belirtilmektedir. Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde Türkiye’de yerleşik gerçek kişilerin Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri tüm kazanç ve iratlar üzerinden tam mükellefiyet esasına göre vergilendirileceği hükme bağlanmıştır.

Aynı kanunun 4. maddesinde;

Aşağıdaki kişiler Türkiye’de yerleşik kabul edilir:

1. Türkiye’deki yerleşim yerlerinden (ikametgahı Medeni Kanun’un 19. ve devamında belirtilen yerlerdir);

2. Türkiye’de sürekli olarak takvim yılı içinde altı aydan fazla ikamet edenler dahildir (geçici çıkışlar Türkiye’de ikamet süresini kesmez).

Bu hükümlere göre; Türkiye’de ikamet eden veya bir takvim yılı içinde kesintisiz olarak altı aydan fazla Türkiye’de ikamet eden gerçek kişiler Türkiye’de yerleşik kabul edileceğinden, bunların gelirleri tam mükellefiyet esasına göre gelir vergisine tabi olacaktır.

Yine Gelir Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesinin 14’üncü fıkrasında, iş merkezi Türkiye’de bulunmayan sınırlı sorumluluğa tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet meslek mensuplarına, Türkiye dışında elde ettikleri kazançlar üzerinden işverence döviz olarak ödenen ücretlerin ödenmesi öngörülüyor. , gelir vergisinden muaf tutulacaktır.

Konuyla ilgili olarak 147 sayılı Seri Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin “Türkiye’de hukuki ve ticari statüsü bulunmayan dar yükümlülüğe tabi işverenlerce döviz cinsinden ödenen ücretler” başlıklı 1-C Bölümünde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan sınırlı sorumluluğa tabi işverenlerin nezdinde istihdam edilen hizmet meslek mensuplarına ödenen ücretlerden muafiyet uygulanabilmesi için;

1- Türkiye’de hizmet veren gerçek kişinin işvereninin sınırlı vergi ödeyen bir kuruluş olduğunu ve bu kuruluşun Türkiye’de herhangi bir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyet göstermediğini,

2- Dar mükellefin işyerindeki işçinin hizmet işçisi olması ve ödenen miktarın ücret olması,

3- Limited Mükellefler Anonim Şirketinin Türkiye’deki çalışanlarına ödenmesi gereken meblağın bu kuruluşun yurt dışı kazançlarından karşılanması.

4- Ücreti döviz olarak ödeyin.

5- Ödenen ücretin Türkiye’deki Taxpayers Corporation Limited’in hesaplarına gider kaydedilmemesi,

Koşullar karşılanmalıdır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde,

Ücret, işverene ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara ödenen para ve aylarla sağlanan, para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

ödenek, tazminat, nakit tazminat (mali sorumluluk tazminatı), tahsis, zam, avans, katkı payı, huzur hakkı, ikramiye, bahşiş, gider ödeneği veya veya Ortaklık ilişkisi değildir ve varlığı niteliğini değiştirmez.

Aynı kanunun 86. maddesinde;

Aşağıdaki gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

1- Tam sorumluluk.

b) Bir işverenden alınan ve stopaja tabi ücretler (Birden fazla işverenden ücret alan ancak bir sonraki işverenden aldıkları toplam ücret toplamı, ikinci gelir dilimindeki tutarı aşmayan vergiye tabi mükelleflerin tüm ücretleri dahil) 103 üncü maddede yazılı tarife)

…”

Yargı dahildir.

Aynı kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapması gereken mükellefler hesaplanmış, birinci fıkrasında ise Ödenen Ücretler Kanununun 103 ve 104 üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatının yapılması gerektiği belirtilmiştir. Servis Personeline ödenir ve 61 inci maddede yazılı ödemeler (istisnadan yararlananlar hariç) ücret olarak hesaplanır. 95 inci maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ise, ücretlerini doğrudan yabancı ülkedeki bir işverenden alan hizmet işçilerinin gelirlerini yıllık beyanname ile beyan etmeleri gerektiği düzenlenmiştir.

Bu hüküm ve yorumlara göre, internet üzerinden mukim bir şirkete verdiğiniz proje danışmanlığı hizmeti nedeniyle yurt dışından döviz olarak size doğrudan ödenen ücretler işveren şirkete danışmanlık yapılarak gelir elde edilmesi sağlanmaktadır. 147 Seri No’lu Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/14. Fıkrasındaki istisnaya. Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesi. Bu nedenle ücret gelirlerinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 95. maddesi uyarınca yıllık beyanname ile beyan edilmesi normaldir.

Lütfen bilgi alınız.

(*Bu kural 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

(**) İnceleme, yargılama veya uzlaşma aşamasında olduğu halde bu konuda yanlış bilgi vermeniz halinde bu hüküm geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine belirlenen bu hüküm uyarınca işlem yapmanız durumunda, bu işlemlerden dolayı vergi ödenmesi gerekiyorsa, vergi cezasına çarptırılmayacak ve vergiler için gecikme faizi uygulanmayacaktır. vergilendirildi.


Kaynak: GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın