medyauzmani.com
Yurtdışında düzenlenen taşıma faturasında katma değer vergisi istisnası var mı? – Özgün Fikirler

Yurtdışında düzenlenen taşıma faturasında katma değer vergisi istisnası var mı?


UPS ve diğer firmalardan gelen giriş faturası KDV’siz geliyor, yurtdışında fatura kesildiğinde KDV’den muafiyet var mı?

Yurt dışında KDV hesaplayıp KDV faturası kesecek miyim?

Uluslararası taşımacılık hizmeti KDV’den muaf olduğu için KDV hesaplanmamaktadır. Yurtdışına yapılan mal ve hizmet satışları KDV’den istisnadır. KDV hesaplanmaz.


Genel Katma Değer Vergisi Genel Başvuru

Resmi Gazete Tarihi: 26.04.2014
Resmi Gazete No: 28983

İstisnalar

Aktarım istisnası

İstisna, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasındaki taşımacılıkta

3065 sayılı Kanun’un (14/1) maddesi uyarınca Türkiye ile yabancı ülkeler arasında transit ve taşıma amaçlı olarak Bakanlar Kurulunca belirlenen taşıma işleri vergiden muaftır.

Kanunun (14/2) maddesine göre muafiyet, ikametgâhı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan mükellefler, yani gelirlerine göre sınırlı sorumluluğa tabi gerçek ve tüzel kişiler için geçerlidir. ve kurumlar vergisi kanunları karşılıklı olmak kaydıyla.

Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.

1.1 etki alanı

3065 sayılı Kanunun (1/14) maddesinde Bakanlar Kuruluna tanınan yetkiye istinaden yayımlanan 8889/84 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı[1] Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan transit, yük ve yolcu taşımaları katma değer vergisinden muaftır.

istisna kapsamı;

Yabancı bir ülkede başlayıp, Türkiye’den geçerek ve yabancı bir ülkede biten.

– Yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye’de biten,

– Türkiye’de başlayıp yabancı bir ülkede biten,

ulaşım işi.

Muafiyet kapsamındaki taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşıma şirketlerine yaptırılması halinde, bu faaliyetler taşıma işini yapan şirketin alıcısı sıfatıyla işi üstlenen organizatör şirkete ve şirkete aittir. fiili taşımayı ikinci sınıf müteahhit olarak yürüten. İstisna kapsamına girdiği için her iki faaliyet için de vergi alınmaz. Ancak ikinci sınıf yüklenicinin taşıma faaliyetinin Türkiye’de başlayıp bitmesi halinde bu işler KDV’ye tabidir.

Bir örnek: İthalatçı firma (A) Türkiye’de yerleşik (B) firması ile Arjantin’den ithal edeceği malın Konya’daki depolarına taşınması konusunda anlaştı ve (C) firması.

Arjantin-Konya arasındaki taşımanın tamamı için B Şirketinin A Şirketine keseceği faturada KDV hesaplanmayacak, C Şirketinin Mersin-Konya taşımacılığı için B Şirketine keseceği faturada KDV hesaplanacaktır. B Şirketi, bu devir nedeniyle tahakkuk eden KDV’yi beyanname hesaplamalarına dahil edebilecektir.

Ayrıca taşıma işinde kullanılan aracın taşıma hizmetini yapan mükellefe ait olması veya kiralanmış olması istisnanın uygulanmasını engellemez.

Ro-Ro gemileri ile uluslararası taşımacılık çalışmaları yapmak, yurt içi ve yurt dışında farklı çekicilerle treyler (treyler) kullanmak da mümkündür.

3065 sayılı Kanun’un 14. maddesi uyarınca yurt dışından veya yurt dışından serbest bölgeye yapılan taşımalar KDV’den istisnadır. Ancak, söz konusu istisna, serbest bölgeden yurt içi herhangi bir noktaya veya yurt içinden yapılan taşımaları kapsamaz. ülkeyi serbest bölgeye yerel noktanız; Başka bir serbest bölgenin, gümrük bölgesinin, gümrük antreposunun ve gümrüksüz satış mağazalarının bulunması taşıma işinin vergilendirilmesine engel değildir.

KDV’den muaf uluslararası taşıma işi için bilet satan mükelleflerin komisyonları da taşıma işi kapsamında kabul edilir ve istisnadan yararlanır.

Acente tarafından taşıyıcıya düzenlenen fatura ile bilet satış komisyonunun taşıyıcıdan tahsil edildiği durumlarda, komisyon faturası üzerinde “Uluslararası taşımalarda bilet satışında komisyon olduğu için 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 14. maddesine göre katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.” Faturadaki fiyat üzerinden hesap özeti dahil olup, KDV hesaplanmamıştır. Komisyon, bilet veya fatura üzerinde ayrıca gösterilerek doğrudan yolcudan tahsil edilirse, bilet, fiş veya fatura üzerinde ayrıca gösterilen komisyon tutarı üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın