medyauzmani.com
Yurt dışında yerleşik bir şirketten gelir elde eden kişi, Türkiye’de gelir vergisi beyannamesi verir mi? – Özgün Fikirler

Yurt dışında yerleşik bir şirketten gelir elde eden kişi, Türkiye’de gelir vergisi beyannamesi verir mi?


Yurt dışında yerleşik bir şirketin Türkiye şubesindeki temsilcinin Devlet Güvenlik nezdindeki durumu nedir? (Ödemenin yurt dışından ya da Türkiye şubesinden yapılmasında fark var mı?)

Türkiye’de yaşayan bir kişi yurtdışındaki bir işverenden maaş alabilir.

GVK Gelir Vergisi Kanunumuzda yabancı ülkelerdeki işverenlerden alınan ücretler için özel bir istisna maddesi (GVK Madde 23/14-a) bulunmaktadır. Bu madde ile kanuni ve ticari statüsü Türkiye’de bulunmayan sınırlı sorumlu işverenler nezdinde çalışan hizmet meslek mensuplarının Türkiye dışında elde ettikleri kazançlar üzerinden işveren tarafından döviz olarak ödenen ücretler gelir vergisinden müstesnadır. İstisna, irtibat bürosu çalışanı olsun ya da olmasın, Türkiye’deki mükellefler için yabancı limited şirketler tarafından atanan tüm hizmet meslek mensuplarını kapsamaktadır.

İstisna uygulamasına ilişkin olarak 147 seri numaralı gelir vergisi genel tablosunda aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir:

“İşveren olarak ücret ödeyen işyerlerinin Türkiye’de herhangi bir yasal veya iş merkezi bulunmayacaktır. Öte yandan, Türkiye’deki yasadışı ve ticari olmayan merkezlerin statüsünün tam sorumluluğunun size ait olduğu ülkede herhangi bir önemi olmayacaktır. Tüzel kişiliğe sahip olsun ya da olmasın herhangi bir ekonomik kuruluşun varlığı.

“Türkiye’de hizmet veren gerçek kişinin işveren sıfatıyla bağlı olduğu dar mükellef kurum, ilgili kişiye doğrudan döviz olarak ödediği ücreti, yurt dışında elde ettiği gelirden ayırmalı ve geliri ile asla ilgilenmemelidir. Türkiye’de kazanıyor Bu çerçevede ücretlinin Türkiye’de tam mükellef veya dar mükellef statüsünde bulunmasının herhangi bir önemi olmayacaktır. Türkiye’de gelir vergisi kanununun 40. maddesi hükümlerine göre gider sayılmayacaktır.

İstisnanın uygulanma koşulları nelerdir?

Kanuni ve ticari statüsü Türkiye’de bulunmayan sınırlı sorumluluğa tabi yabancı işverenler nezdinde çalıştırılan hizmet meslek mensuplarına ödenen ücretlere istisna uygulanabilmesi için;

Türkiye’de çalışan gerçek kişinin işvereninin sınırlı vergi ödeyen bir kuruluş olduğunu ve bu kuruluşun Türkiye’de herhangi bir şekilde kazanç elde edecek şekilde faaliyet göstermediğini,

Mükellefler kurumunda istihdam edilen kişinin hizmet elemanı olması ve ödenen tutarın ücret olması,

Türkiye’de sınırlı mükellefiyete tabi bir teşebbüsün çalışanlarına bu teşebbüsün yurt dışı kazançlarından yapılacak ödemelerin karşılanması,

ücretlerini döviz cinsinden ödemek,
Ödenen ücretlerin Türkiye’deki Taxpayers Corporation Limited’in hesaplarına gider kaydedilmemesi için gerekli şartların sağlanması gerekir.

Maaşlarını doğrudan yurtdışındaki işverenlerinden alanlar, muafiyet koşullarını sağlamaları halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermemektedir. Muafiyet koşullarının sağlanmadığı durumlarda yurt dışından alınan ücretler tutarına bakılmaksızın yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilir. Bu gelirler üzerinden yurt dışında vergi olması durumunda bu vergiler Türkiye’de hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın