medyauzmani.com
Yüksek, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin üretimine ilişkin sözleşme imzalama zorunluluğu – Özgün Fikirler

Yüksek, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin üretimine ilişkin sözleşme imzalama zorunluluğu

Kuruma kayıtlı belge başvuru formu ve eklerinin incelenmesi, Firmanız ile… Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında düzenlenen “…Proje İş Hizmetleri Alımı ve Altyapı Kullanım Tedarik Sözleşmesi” başlıklı yazıda Bu konuda görüş alınması gerektiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1. maddesi, bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğunu düzenlemektedir. Madde 3, damga vergisi mükelleflerinin kağıtları imzalayanlar olduğunu belirtir; 9 uncu maddede, bu Kanuna ekli (2) sayılı Cetvelde yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu düzenlenmiştir. Kanuna ekli (1) sayılı Cetvelin “Sözleşmelere İlişkin Evraklar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında belirli fonları içeren sözleşmelerin nispi damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

Anılan kanuna ekli (2) sayılı Cetvelin “Dördüncüsü – Ticari ve hukuki işlere ilişkin evraklar” başlıklı bölümünün (44) numaralı fıkrasında, eşyanın imalatçı ve tedarikçileri arasında, ürünlerin orta- yüksek teknoloji sanayi kategorisi ile belirlenen yatırım kararları ve devlet yardımları kağıtları.Hizmetin satın alınması nedeniyle düzenlenen damga vergisinden muaftır.

Öte yandan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın teknoloji yoğunluğu tanımına göre, orta ve yüksek teknolojili sanayi kategorisindeki ürünler, Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilen 11/12/2012 tarihli tadil kararına tabidir. 5/10/2016 tarih ve 29848 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7/9/2016 tarihli ve 2016/9139 sayılı 3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Ek 6’da yer almaktadır.

Menfaatlere tescil edilen ilam talep formu ve ekleri incelendikten sonra … Sanayi ve Ticaret A.Ş. … / … / 2018 yılında firmanız ile firmanız arasında imzalanan “… projelendirme çalışmaları ve altyapı kullanım hizmetleri alım sözleşmesi” kapsamında entegrasyon, montaj, prototipleme, muayene, kontrol, testler vb. Bu hizmetlerin yapılabilmesi için Millî Savunma Bakanlığı bünyesindeki fabrika işletmeciliğinden (…) mal/hizmet temin edilecek ve hizmet satın alınacaktır; Yürütülen tankların modernizasyonu faaliyeti nedeniyle düzenlenen evraklarda ise, söz konusu üretim faaliyetinin 2012/3305 Sayılı Karar Ek 6’da belirtilen faaliyetlerden olup olmadığına ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığınca iptal edilerek, 488 sayılı Kanuna Ekli (2) sayılı Cetvelin 4/44 üncü fıkrası kapsamında muafiyet Teşviklerin Uygulanması ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünden bilgi talep edildiğinde, söz konusu Genel Müdürlüğün planlanan Teşvik uygulamaları açısından US-97 sınıflandırmasına göre “2927.0.06 – Silah ve silah sistemlerinin montajı” kodu ile tank modernizasyon faaliyeti desteklenebilecektir.

Buna göre, anılan Yönetmelik ile yüksek, orta ve yüksek teknolojili sanayi kategorisindeki ürünlerin imali ile ilgili olarak imalatçı ve tedarikçiler arasında mal ve hizmet alımları için düzenlenen kağıtlara muafiyet verildiği göz önünde bulundurularak, yüklenici, söz konusu proje için… Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ve şirketiniz … / … / 2018 yılında “… İşgücü Hizmeti Alımı ve Proje Altyapısının Kullanılmasına İlişkin Sözleşme” eki Ek 6’da yer alan ürünleri imal edecek şekilde düzenlenmiş olması kaydıyla, Münhasıran 2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Kararnamesi ile ve Kanuna ekli (2) sayılı Cetvelin 44/4 üncü fıkrası kapsamında damga vergisinden muafiyet uygulanabilmektedir.


Kaynak: GİB Özel, 26.09.2019, 90792880-155.01.01[5734]- 324351 Ankara Vergi Dairesi
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın