medyauzmani.com
Yıllık beyannamede iş kaybının gayrimenkul sermaye kazancından indirilip indirilemeyeceği. – Özgün Fikirler

Yıllık beyannamede iş kaybının gayrimenkul sermaye kazancından indirilip indirilemeyeceği.


sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 88-1442

Tarih: 08/26/2011

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

istanbul vergi dairesi

(Mükellef hizmetleri için gelir vergisi grubu yönetimi)

sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 88-1442 08/26/2011
Konular : Yıllık beyannamede iş kaybının gayrimenkul sermaye kazancından indirilip indirilemeyeceği.

Ekte yer alan vergi muhakemesi formunda ticari faaliyetinizden kaynaklanan zararın gayrimenkul sermaye irat kazancınızdan fazla olduğu, bu zararın aynı döneme ait gayrimenkul sermaye irat kazancından indirilip indirilemeyeceği ve tevkif edilen tutarın, takip eden yıl işletme gelirinizden doğan diğer vergilerden gayrimenkul sermaye gelirinizden mahsup edilip edilemeyeceği. Başkanlığımızın görüşü istenmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun otuz yedinci maddesinin birinci fıkrasında her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazanç sayılmış, Yetmişinci maddesinde ise gayrimenkul sermaye iratını tespit etmiş ve kiracı veya kiracıların kiralardan elde ettikleri gelirlerin gayrimenkul sermaye geliri olduğuna karar verdi.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 85. maddesinde gelirin tahsili ve beyanına ilişkin açıklamalara yer verilmiş olup, mükelleflerin bir takvim yılı içindeki kazanç ve iratlarını ikinci takvim yılında yazılı kaynaklardan beyan etmeleri gerekmektedir. . Maddesinde aksine bir metin bulunmadıkça bu Kanunda beyan edilmesi gereken gelirler ve yıllık beyannamede tahsil yükümlülüğü öngörülmektedir. Ancak, aynı kanunun 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının 1/c bendine göre, vergilendirilebilir toplam gelir tarifesinin ikinci gelir dilimindeki tutarı geçmemek kaydıyla gayrimenkul değer artış iradı beyannamesi yıllık olarak verilir. 103. maddede yazmaktadır ve Türkiye’de stopaja tabidir.Başka bir giriş beyanı verilmesi durumunda bu girişlerin izne dahil edilmeyeceğini belirtir. Aynı Kanunun 88 inci maddesinde, gelirlerin tahsilinde bazı gelir kaynaklarından doğan zararların, diğer kaynaklardan elde edilen kazanç ve iratlardan (80 inci maddede belirtilen kazanç ve diğer iratlardan doğanlar hariç) mahsup edileceği hükme bağlanmıştır. Ardışık olarak beş yıl süreyle mahsup edilemeyen zararlar sonraki yıllara devredilemez.

Gelir Vergisi Genelgesi 3.3.“Gayrimenkul sermaye iradı – tam mükellef” başlıklı bölümde, vergi mükellefi gerçek kişiler, tevkifata tabi gayrimenkul sermaye iradı beyan sınırını aşmaları halinde beyanname vereceklerdir. İstisna tutarının aşılması durumunda, stopaj yoluyla vergilendirilmeyen konut kira gelirlerine ilişkin olarak, konut kira geliri ile vergiye tabi gayrimenkul sermaye gelirinin birlikte alınması durumunda beyan limitinin hesaplanmasında; konut kira gelirlerinden muafiyet tutarı düşüldükten sonra kalan tutar dikkate alınacak ve indirime konu olan toplam gayrimenkul sermaye geliri tutarı dikkate alınacaktır.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nun 121. maddesinin “Muhtasar Tazminat” başlıklı bölümünde; “Yıllık beyannamede gösterilen kazançlara dahil edilen gelir ve iratlardan bu Kanuna göre tevkif edilen vergiler, beyannamede hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir. Mahsup edilen tutar gelir vergisinden fazla ise aradaki fark vergi dairesi tarafından mükellefe bildirilir ve tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde mükellefin iade başvurusu reddedilir. Yargı dahildir.

Konuyla ilgili VEDOP kayıtlarının incelenmesi sonucunda, 2009 yılı gelir vergisi beyannamesinde işyeri kazancınız ile ilgili olarak 17.799,90 TL zarar beyan edildiği, stopaja tabi gayrimenkul değer artış kazancınızın toplam tutarının olduğu anlaşılmıştır. 15.000 TL, gelir Konut kiranız 4.800 TL.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; 2009 yılı yıllık vergi beyannamenizde yer alan gayrimenkul değer artış kazançlarının, stopaj yapılmayan konut kira gelirlerinizin ve ticari kazanç zararlarınızın toplam tutarı 2009 yılı beyan limiti olan 22.000 TL’yi geçmediğinden, vergiye tabi gayrimenkul sermaye gelirini aşmayacak şekilde beyannamenizi kesmeniz ve bu hususun yıllık beyannameye dahil edilmemesi gerekir.

Bu kapsamda, yıllık beyannamede yer almayan kazançlara ilişkin olarak tevkifat yoluyla ödenen vergiler mahsup edilemez ve geri alınamaz.

Öte yandan 2009 reklamınız ile ilgili olarak; Elbette işyeri gelirinizin kaybını muafiyetsiz konut kira gelirinizden mahsup etmeniz mümkündür.

Lütfen bilgi alınız.

(*Bu kural 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

(**) İnceleme, yargılama veya uzlaşma aşamasında olduğu halde bu konuda yanlış bilgi vermeniz halinde bu hüküm geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine belirlenen bu hüküm uyarınca işlem yapmanız durumunda, bu işlemlerden dolayı vergi ödenmesi gerekiyorsa, vergi cezasına çarptırılmayacak ve tahsil edilen vergiye gecikme faizi uygulanmayacaktır. .


Kaynak: GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın