medyauzmani.com
Yıkılan ve yurt dışına ihraç edilen binaların tahsilat işlemleri KDV indirimine tabi midir? – Özgün Fikirler

Yıkılan ve yurt dışına ihraç edilen binaların tahsilat işlemleri KDV indirimine tabi midir?


(GİB – spesifik)
Tema: Yurtdışına ihraç edilen prefabrik yapıların montajının kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve evrak düzeni açısından değerlendirilmesi.

İlgilendiğiniz özellik talep formunuzda; şirketiniz tarafından, … elektrik santrali inşaatı ihalesini kazanan bir Türk firmasının bu işlerle ilgili işçi lojmanı vb. Türkmenistan’da kullanım amacı ve montajı için kullanılacak konteynerlerin (prefabrike yapılar) temini ve söz konusu işin montajına bağlı kalacakları santralde çalıştırılacak işçilerin bağlı kalacakları prefabrik yapılar imalat işi yapılacaktır. Türkiye’deki iş yerinizde, yapım ihalesini üstlenen Türk firmasına fatura düzenleyerek Türkiye’de montaja hazır olan santral ve prefabrike yapı malzemeleri, ihracat işlemi gerçekleştirildikten sonra Türkiye’ye ihraç edilecektir. ve santral işini yapan firma ile yapılan sözleşmeye göre Türkmenistan’daki firmanız tarafından Türkmenistan’daki santral sahasında montaj işleminin gerçekleştirileceğini ve montaj sırasında bazı malzeme ve işçiliklerin yapılacağını. Firmanızın yurt içinde üreteceği ve Türkmenistan’a demonte olarak ihraç edeceği prefabrike yapıların Türkmenistan’dan satın alınacağı belirtilerek montajından elde edilecek gelirin 5 inci maddenin birinci fıkrasına tabi olduğu belirtilmektedir. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (h) bendi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, bu hizmet bedeli üzerinden KDV alınıp alınmayacağı ve tahsilat işleminin nasıl faturalandırılacağı Başkanlığımızın bu konularda görüşünü istedi.

kurumlar vergisi kanununa göre
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 3. maddesinde; “Kanun’un birinci maddesinde, kanuni veya ticari merkezi Türkiye’de bulunan numaralı müesseselerin Türkiye içinde ve dışında toplam kazançları üzerinden vergiye tâbidir.” Yargı dahildir.

Aynı Kanunun “İstisnalar” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde, Yurt dışında inşaat, onarım, montaj ve teknik hizmet verilmesi suretiyle Türkiye’de kamu sonuç hesaplarına aktarılan kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesine karar verildi.

1 Sayılı Kurumlar Vergisi Genel Beyannamesi’nin “5.9 Yurt Dışında Gerçekleştirilen İnşaat, Onarım, Montaj ve Teknik Hizmet Kazançlarından İstisna” başlıklı bölümünde, yurt dışındaki işyerleri veya bunların daimi temsilcileri aracılığıyla yapılan ve yurt dışında vergilendirme ve teknik hizmetler (vergi yükü ne olursa olsun) ülkede vergilendirilmemek için bu kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır.

Öte yandan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4. maddesinin “Tarifeler” bölümünde; İnşaat: Binalar, otoyollar, demiryolları, otoyollar, havaalanları, iskele, liman, tersane, köprüler, tüneller, metrolar, üst geçitler, spor tesisleri, altyapı, boru hattı iletim, enerji nakil hattı ve haberleşme, baraj, Enerji Santrali, Rafineri Tesisi Her türlü inşaat sulama tesisleri, zemin ıslahı, taşkın koruma, erozyon ve ilgili tesisat, imalat, hazırlık, taşıma, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenleme, hafriyat, yıkım, güçlendirme, montaj ve yığma işleri gibi inşaat işleri” olarak belirtilmiştir.

Öte yandan belge başvuru formu ve ekteki başvuru fişi incelendikten sonra; Türkmenistan’da elektrik santrali inşaatı ihalesini kazanan firma, işçi yurdu ve benzeri işleri de bünyesinde barındırıyor. Bu amaçla kullanılacak konteynerler (prefabrik yapılar) firmanız tarafından demonte olarak Türkiye’de üretilip Türkmenistan’a ihraç edilecek ve montaj işlemi Türkmenistan’daki santral sahasında yapılacaktır, toplam maliyeti ilgili iş, gerekli iş için gerekli tüm iş ve malzemeler. Yardımcı ekipman ve aksesuarların temini, gerekli testlerin yapılması ve ilgili firma tarafından talep edilmesi gereken belgelerin hazırlanması sırasında ihtiyaç duyulabilecek ekipmanların yer aldığı anlaşılmaktadır.

Bu hükümler ve açıklamalar çerçevesinde; Firmanız tarafından imal edilen ve demonte olarak Türkmenistan’a ihraç edilen konteynerlerin (prefabrik yapılar) dış montajı bu prefabrik yapıların ihracatından (satışından) ayrı değerlendirilemez ve yurt dışında gerçekleştirilen ayrı bir montaj işi olarak değerlendirilemez. Söz konusu faaliyetinizden elde ettiğiniz kazançlar yukarıda sayılmayacak olup, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi kapsamında değerlendirilemez ve istisnaya tabidir.

Diğer tarafta, Şirketiniz, hizmetin sona ermesinden itibaren en fazla yedi gün içinde bir fatura düzenlemelidir.

katma değer vergisi kanununa göre
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu;
Madde -1/1’de Türkiye’de ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir,
4 üncü maddede hizmet, malın ithali dışındaki teslim, teslim ve diğer işlemler sayılan işlemler olup, bu işlemler; kiralamak, bir işi üstlenmek. Bu şekillerde olabilir
– 6. maddede işlemlerin Türkiye’de yapıldığı belirtilir; teslim anında malın Türkiye’de olduğu veya hizmetin Türkiye’de verildiği veya hizmetin Türkiye’de kullanıldığı anlamına gelir,
– 30 uncu maddenin (a) bendinde vergiye tabi olmayan, vergiden muaf olan veya malın teslimi ile hizmetin ifasına ilişkin olarak satın alma belgelerinde gösterilen katma değer vergisinin ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır. bu mal ve hizmetler mükellefe vergilendirilebilir işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez.

Öte yandan aynı kanunun 11/1-a maddesi ile; Yurt dışındaki müşterilere yapılan teslim ve hizmetlere ilişkin ihracat teslimleri ve hizmetler vergiden istisna olup, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için Madde 12/1-a’da “teslimatın yurt dışındaki bir müşteriye veya alıcının serbest bölgede veya yetkili gümrük antrepo işletmecisine veya gümrük antrepo işleticisinde eşya ruhsatı verilen gümrük antrepo işleticisine yatırılması zorunludur; Madde 12/2’de “yurtdışındaki müşteri” tabiri; ikametgâhı bulunan alıcılar için; , iş yeri, hukuki ve ticari statüsünün yurt dışında olması ve bir şirketin yurt içinde yerleşik olması, Yurt dışı adına bağımsız hareket eden şubeleri ifade eder, hizmetin yurt dışı müşterilere hizmet sayılabilmesi için, yurtdışındaki bir müşteri için ve yurtdışındaki hizmetten yararlanılması gerekir Özel olarak gereklidir.

Bu hükümler ve açıklamalar çerçevesinde;
– Firmanız tarafından yerli olarak üretilecek ve demonte halde Türkmenistan’daki şantiyeye gönderilecek hazır yapı malzemelerinin 11/Bölümde belirtilen usul ve esaslar (ihracat mevzuatı) çerçevesinde ihraç edilmesi durumunda Kanun’un 1-a ve II/A-1 sayılı Tebliğ’in katma değer vergisi genel uygulamasına göre, bu teslimlerin ihracat istisnası kapsamında katma değer vergisinden muaf tutulması mümkündür.

– Yukarıda belirtilen işlemin tamamı yurt dışında gerçekleştiriliyorsa, söz konusu tahsilat işlemi Maddeler uyarınca KDV’ye tabi olmadığından, Türkiye’de gerçekleşmeyen işlemin bedeli üzerinden KDV hesaplanmasına gerek yoktur. KDV Kanunu’nun 1 ve 6.

Öte yandan, vergiye tabi olmayan işlemler nedeniyle oluşan vergiler Kanun’un 30/A maddesine göre mahsup edilemeyeceğinden, Bu işleme ilişkin KDV stopaja tabi olmayacak ve daha önce kesilen vergiler mahsup hesaplarından mahsup edilecektir.


Kaynak: Ankara Vergi Dairesi 7 Nisan 2016 tarihli ve 105-27575268[229-2014-220]Tedavi No. 30441
Yasal uyarı: Bu makaledeki bilgiler yalnızca genel bilgi amaçlı verilmiştir. Bir kişi veya kuruluşun profesyonel bilgilendirme amacına yönelik değildir. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makaledeki bilgilere dayanarak işinizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgilerin özel, resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılması nedeniyle doğabilecek zarar ve ziyandan Accountingnews ve ilişkili kişi veya kuruluşlar sorumlu tutulamaz.


benzer içerikler


Kurumlar vergisi istisnası yabancı inşaat işletmelerinin ticari kazançlarına uygulanır mı?

Yabancı inşaat işleri için başka bir yabancı şirkete hizmet bedeli nasıl vergilendirilir?

Grup şirketinin dış inşaat işlerinden elde edilen gelirlerin döviz cinsinden ödünç verilmesi durumunda kur farkı muafiyeti uygulanabilir mi?

Yurtdışı inşaat vergisini öde!!!

Yurt dışı inşaat işlerinde merkez ve şubeler arasındaki cari hesaplar nasıl değerlendirilir?

Yurtdışındaki inşaat, tamirat, montaj ve teknik hizmetlerden elde edilen kazançlarda Türkiye’de vergi muafiyeti var mı?

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan