Prof. Dr. Aziz Karabulut: “Salgınına rağmen kalp hastalığı dünya çapında ölümlerin önde gelen nedeni”
DSÖ verilerine göre her yıl 18 milyon kişinin hayatını kaybettiği kalp hastalığına dikkat edilmelidir.
DİYARBAKIR Memorial Dicle Kardiyoloji Hastanesi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Karabulut, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde konuştu. Dr. Karabulut, “Ancak salgının en yoğun olduğu dönemde bile dünya genelinde ölümlerin önde gelen nedeni kardiyovasküler hastalıktan ölümdür” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Araştırmalara göre dünyada her yıl 18 milyon insan kalp hastalığı nedeniyle ölüyor. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Aziz Karabulut, kalp hastalığının dünya çapında ölüm ve kayıpların önde gelen nedeni olduğunu söyledi. Covid-19 salgınının çok yaygın olduğu ve değişmediği bu dönemde bile bunun hala aynı olduğunu söyleyen Dr. Karabulut, “Ama tabii bu hafife alındığı için önemi anlaşılmıyor. Bir bakıma hayat bu olduğu için başka bir şeymiş gibi değerlendiriliyor bu konunun önemi vurgulanmıyor. Salgın yayıldı. tüm dünyada. herkes korktu. salgın, dünya çapında önde gelen ölüm nedeni kardiyovasküler hastalıktan ölümdür.
Prof. Dr. Karabulut konuşmasına şöyle devam etti:
“Kalp hastalığının yol açtığı sağlık sorunlarından, sağlığımızı artıran maddi sorunlardan ve sağlığın bozulmasından kaynaklanan diğer yüklerden kendimizi ve insanımızı korumak için bu konuya odaklanmalıyız. Toplumun önemini anlatmalıyız. Dünya Kalp Günü gibi günlerde güzelce vurgulayarak ve okuyarak bu konulara dikkat çekmeliyiz.Kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı ölümler genellikle kalp hastalıkları, beslenen tüm organlar ve damarlar ile ilgili hastalıklardır. beyinle ilgili. bu nedenle kalp hastalığı kategorisine girer.
“Kontrol bizim elimizde”
“Herkesin kalp hastalığı geliştirme şansı vardır” dedi Dr. Karabulut, “Ancak bazı özel durumlarda bu riskler artıyor. Örneğin ailede genetik bir kalp hastalığı riski varsa bu kişilerde kalp hastalığı diğer insanlara göre daha fazla. Şeker, tansiyon ve kolesterol yüksekse, olma ve kalp hastalığı olma ihtimali yüksektir.Bir kişi sessiz ve kiloluysa kalp hastalığı oranı diğer insanlara göre daha fazladır.Bak bunlar çoğunu kontrol edebildiğimiz şeyler.Örneğin bizim elimizde. kilo vermek, tansiyonu düşürmek, ilaçlara uygun ya da ilaçsız yöntemler kullanmak ve diyetle vücut yağını azaltmak, yapabileceğimiz tek şey değil, eğer vücut yağını kendimiz azaltmazsak, tıp, yapabiliriz” dedi.
Özel günlerin her zaman önemli olduğunu anlatan Dr. Karabulut, “Kalp hastalığı ölüm ve morbiditenin önde gelen nedeni olduğu için bu işin bir günde bitmemesi önemli. Bu 29 Eylül Dünya Kalp Günü, 29 Eylül oldu bitti değil, dahası bizler için. her günü bir kalp günü olarak kabul etmeliyiz yani kalp hastalığından ölüm ya da kayıp bir gerçektir ve dünyadaki ölüm sebebinin böyle gelip gittiğini kabul etmemeliyiz. çünkü uzun vadede dünya ekonomisi bundan etkilenecek Halk sağlığı ve psikolojisi bundan etkilenecek Ulusal sağlık politikaları oluşturmamız ve insanımızın sağlığını korumamız gerekiyor. bir güne özel” dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Murat Başal – Sağlık
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]