medyauzmani.com
Yarık boğaz ve dudaklar – Fikirler – Özgün Fikirler

Yarık boğaz ve dudaklar – Fikirler

Yarık damak ve dudak belirtileri

Çoğu durumda, dudağın karakteristik yarılması kusurun en belirgin işaretidir. Emzirirken bebeğinizin burnundan süt gelebilir. Çünkü ağız ve burun arasındaki bariyer anormaldir. Dişlerinde çatlak olan çocuklarda eksik diş ya da fazla diş gibi diş problemlerinin olması da mümkündür.

Yarık damak, sık sık orta kulak enfeksiyonlarına ve bebeğinizin östaki tüplerinde sorunlara neden olabilir. Bu tüpler sıvının kulaktan boşaltılmasına yardımcı olur ve kulak zarının her iki tarafındaki basıncın eşit olmasını sağlamaktan sorumludur. Çocuğunuzun kulak enfeksiyonlarıyla ilgili sorunları varsa ve östaki boruları düzgün şekilde boşalmıyorsa, işitme kaybı meydana gelebilir.

Çocuğunuzun konuşma sorunları da olabilir. Bu, yarık damak vakalarında yarık dudaktan daha yaygındır. Yarıkların neden olduğu konuşma sorunları, genellikle sesin burundan gelmesiyle karakterize edilir.

Dudak ve damak nedenleri

Dudak ve damak yarıklarının nedeni bilinmiyor, ancak doktorlar kusurların hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklandığına inanıyor. Ebeveynlerden biri veya her ikisi de yarık damak veya dudak geliştirme olasılığını artıran bir geni aktarırsa, genetik yarık gelişiminde rol oynayabilir.

Hamilelik sırasında yaptığınız şey, bebeğinizin yarık damak veya dudak geliştirme şansını da artırabilir. Bilim adamlarının çatlaklara neden olabileceğine inandıkları faktörler şunlardır:

  • sigara içmen için
  • alkol içmek
  • Yasadışı uyuşturucu kullanımı
  • şeker hastası olmak
  • Folik asit gibi doğum öncesi vitaminleri yeterince almamak

Yarık, izole bir doğum kusuru olarak veya her ikisi de genetik malformasyon bozuklukları olan van der Vood sendromu veya kardiyofasiyal sendrom gibi daha büyük bir genetik sendromun parçası olarak ortaya çıkabilir.

Yarık damak ve dudak teşhisi

Yarık damak ve dudak yarığını, bebeğiniz daha anne karnında iken ultrasonla teşhis etmek mümkündür. Ultrason, bebeğinizin karnının bir görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır.

Doktorunuz, bebeğinizin anne karnındayken yarık damak veya dudağa sahip olduğunu keşfederse, van der Wood sendromu gibi diğer genetik anormallikleri kontrol etmek için bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvının bir kısmını çıkarmak isteyebilir.

Dudak ve damak tedavisi

Çocuğunuzun yarık dudak veya damak tedavisi, durumun ciddiyetine bağlıdır. Tedavi genellikle açıklığı kapatmak ve yüzü yeniden yapılandırmak için birkaç ameliyatı içerir.

Uzmanlardan oluşan bir ekip sizinle ve çocuğunuzla birlikte çalışabilir. Örneğin, çocuğunuz geveleyerek konuşmasından dolayı konuşmakta güçlük çekiyorsa, bir konuşma patoloğu ile çalışabilir. Çocuğunuzun ekibinde ayrıca bir plastik cerrah, ağız cerrahı veya ortodontist bulunabilir.

Doktorlar genellikle bir çocuk 6-18 aylıkken yarık damak onarmak için ameliyat yaparlar. Ameliyat sırasında damağın her iki tarafındaki kaslar ve dokular birleştirilerek kesiler kapatılır.

Çocuğunuzun doğum kusuruyla ilgilenmek

Çocuğunuzun tedavi ekibine, doğum kusurları olan çocukların aileleri için bölgenizdeki destek gruplarını sorun. Çocuğunuzla açık bir şekilde iletişim kurun ve kusurlarıyla tanımlanmadığını bilmesini sağlayarak özgüven geliştirmesine yardımcı olun.

Kaynak: Sağlık hattı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın