medyauzmani.com
Yalova kivisi dış pazara açıldı! – Fikirler – Fikirler – Özgün Fikirler

Yalova kivisi dış pazara açıldı! – Fikirler – Fikirler

Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün 1998 yılında tamamlanmasının ardından Türkiye’de ilk kez Yalova’da kivi üretimine başlanmış ve yurt dışından talep gelmeye başlamıştır. Kentte kivi hasadı devam ederken, bu yıl yaklaşık 30 bin tonluk bir hasat bekleniyor.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ilçesinin kivi üretim merkezi olduğunu söyledi. Oral, kivinin Altınova’da 2000’li yıllardan beri üretildiğini söyledi. “Bu yıl rekoltemiz biraz düşük ama yine de iyi. Burada; kivinin üretim ve depolama için temeli olan tarlalarımız ve soğuk hava depolarımız. Dolayısıyla kivinin merkezi Yalova Altınova bölgesi. şu an hasad devam ediyor.Bu hasatta mevcut olan kivi haziran ayına kadar serin bir yerde saklanabilir.Sabırlı haliyle kivi bölgemizde güzel ve önemli bir meyvedir.Bu sene üretici tüccarla sorun yaşıyor” dedi.

Yalova’dan İspanya ve Rusya’ya Kivi İhracatı

Başkan Oral, kivinin ithal olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıllarda ihracatın artmasının beklendiğini kaydeden Oral, şöyle konuştu: “İhracat açısından kivimiz başta İspanya ve Rusya olmak üzere ihraç ediliyor. Evet, ihracatın artmasıyla birlikte kivi fiyatının artacağını düşünüyoruz. Bu yönde çalışmaların devam edeceğine inanıyoruz.” kelimeler kullandı.

Fiyat düştüğünde üretici kivinin yüzde 70’ini satmadı.

Kivi Üreticisi Ali Sarıhan ise bu yıl soğuk hava depo maliyetlerinin artması ve ortalama fiyatların düşmesi nedeniyle ürünün fiyatının geçen yıla göre düştüğünü açıkladı.

Meyvelerin geçen yılın yarı fiyatına satıldığını anlatan Sarıhan, şunları kaydetti: “Şu anda bu meyveler bölgede kilosu 5,5 litreden 8,5 litreye satılıyor. Geçen yıl satışlar 7 liradan 14-15 liraya çıktı. Kivilerin yüzde 70’i bu yıl satılmadı. dedi.

Sarıhan, hava şartlarından dolayı bu yıl kivi hasadının yaklaşık bir ay sonra başladığını sözlerine ekledi. Altınova’da yaklaşık 9 yıldır kivi üretimi yapan Mümin Arıcı, fiyatların geçen yıla göre düştüğünü, bazı üreticilerin yaklaşık 2-3 bin ton kivi ihraç ettiğini söyledi.

kaynak: IHA

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın