medyauzmani.com
Yabancıdan alınan taşınmazın malvarlığı olarak kaydedilmesi için gider pusulası düzenlenmesi gerekir mi? – Özgün Fikirler

Yabancıdan alınan taşınmazın malvarlığı olarak kaydedilmesi için gider pusulası düzenlenmesi gerekir mi?

Yabancı bir gerçek kişiden gayrimenkul alırken nafaka makbuzu düzenlenmesi gerekli midir?

Satın alınan taşınmazın varlık olarak kaydedilebilmesi için gider pusulası düzenlenmesi gerekir. Toplam katma değerden kesilen vergi ve katma değer vergisi gider fişinde hesaplanmaz.

TC

Burdur İli

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

Sürüm: B.07.4.DEF.0.15.10.00-001-4 03/29/2011

Konu: Gayrimenkul alım satım faaliyetlerinde gider pusulası formu ve gider pusulası düzenlenmesi.

Faize kayıtlı dilekçenizde; saymanımız… VKN ile vergi mükellefi olduğunuz ve şirketinizin vergi mükellefi olmayan ünvanla satın aldığı gayrimenkullerin Vergi Müdürlüğü tarafından Ba-B’ler ile tarafınıza bildirilip bildirilemeyeceği ve gider pusulası düzenlenip düzenlenemeyeceği hususlarında Gelir İdaresi Başkanlığımızın görüşü sorulur. Bu tür satın alımlar için.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Delil Belgeleri” başlıklı 227. maddesinde; “Gider Hesaplaşması” başlıklı 234. maddesinde “Bu Kanunda aksi öngörülmedikçe, üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ait bu Kanuna göre tutulan kayıtların tutulması zorunludur”; “Birinci ve ikinci sınıf tacirler, serbest meslek sahipleri ve kazançları basit bir şekilde tespit olunanlarla defter tutmak zorunda olan çiftçiler: Vergiden muaf tacirler; yaptıkları iş için düzenlenen bir gider pusulası. Yaptıkları veya ondan satın aldıkları malları ve işi yapan veya malı satan kişi tarafından imzalanan vergiden muaf tacirin verdiği fatura benzeri. Bu belge altın ve mücevher gibi kıymetli mallar için de düzenlenir. Birinci ve ikinci sınıf tacirler tarafından şahsi malını satanlardan satın alınır. Harcama pusulasında işin mahiyeti, malın cinsi ve cinsi, miktarı ve fiyatı ile çalışma ücretleri, isimler ve unvanları (tüzel kişilerin unvanları), işi yapanın, işi yapanın veya malın alıcı ve satıcısının geçmişi ve işi yapana veya malı satana bir nüshası verilir. oy pusulaları seri ve sıra numarası dahilinde toplanır.” Yargı dahildir.

Öte yandan, aynı kanunun 229. maddesinde fatura, malın satışını yapan veya işi yapan tacir tarafından müşteriye satılan mal veya mal karşılığında borçlu olduğu tutarı göstermek üzere müşteriye verilen ticari belge olarak tanımlanmaktadır. 230 uncu maddede yapılan iş ve faturanın şekli ve Asgari hesaplama bilgilerinin yer alması zorunludur. Anılan kanunun 231. maddesinde fatura düzenlenmesinde uyulması gereken kurallara, 232. maddesinde ise fatura kullanma zorunluluğuna ilişkin esaslara yer verilmiştir.

Öte yandan “1.2.“Alış/Satış ve Bildirilen Limitler” başlıklı bölümde “1.2.1. Mükelleflerin yaptıkları her türlü mal ve/veya hizmet alım ve satımlarını, belirtilen limitler dahilinde, kendilerine ilişkin belge türü (fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu, ürün makbuzu, gider fişi) üzerinden beyan etmekle yükümlüdür. ve pompalara bağlı bir ödeme kaydedici cihaz makbuzu) Akaryakıt ve sigorta komisyonu (harcama belgesi ve yolcu bileti) bildirimi Ba-B’lerden bağımsız olarak oluşur. 1.2.2. 2010 yılı ve izleyen yıllar için mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarında uygulanacak limit 5.000 TL olarak yeniden belirlendi. Buna göre, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile bir kişi veya kuruluştan KDV hariç 5.000 TL ve üzeri mal ve/veya hizmet alımı; KDV hariç tutarı 5.000 TL ve üzeri olan mal ve/veya hizmet satışları “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form B)” Tablo 2 alanındaki kişi veya kuruluşa bildirilecektir. Açıklama dahil.

Buna göre, şirketiniz tarafından satın alınan ve satılmak üzere mükellef olmayan gayrimenkuller için yukarıdaki şekilde bir gider pusulası düzenlenir, gider pusulasının bir nüshası söz konusu gayrimenkulü satan kişi tarafından imzalanır ve bir nüshası satıcıya verilir. Fatura için fiyat verilmelidir.

Ayrıca şirketinizin faaliyet konusu gereği ticari mal niteliğinde olan gayrimenkul alım ve satımlarınızın Vergi Usulleri Hakkında Kamu Tebliği’nde belirtilen süre ve süreler içerisinde Ba ve Bs bildirim formları kullanılarak bildirilmesi zorunludur. 396 Sayılı Kanun.


Kaynak: Ismmmo, GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın