medyauzmani.com
Yabancı yükseköğretim diplomalarının tanınması ve denkliği ile başvuru sürecine ilişkin usul ve esaslar – Özgün Fikirler

Yabancı yükseköğretim diplomalarının tanınması ve denkliği ile başvuru sürecine ilişkin usul ve esaslar

ile. sezar emre
[email protected]


2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7/p maddesinde, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan önlisans, lisans ve lisansüstü diplomaların denkliğini belirleme yetkisi Yükseköğretim Kurulu’na verilmiştir.

Bu kapsamda, yurt dışında yükseköğretim diplomalarının tanınması ve denkliğine ilişkin düzenlemeler, yurt dışında yükseköğretim diplomalarının tanınması ve denkliğine ilişkin çalışma usul ve esasları ile yükseköğretim kurumlarının, programlarının ve derecelerinin tanınmasına ilişkin usul ve esaslar, yurtdışında yüksek öğretim hazırlanmıştır. Yüksek Öğretim Kurulu.

Yönetmeliğe göre “tanıma işlemleri” ve “diploma denkliği” konularındaki akreditasyon işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, tanıma ve denklik iki farklı kavramdır. Tanınma, yabancı bir yüksek öğretim kurumunun ve ilgili programın akademik derece verme yetkisinin Yüksek Öğretim Kurulu tarafından tanınmasıdır. Denklik ise, yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan programlardan alınan önlisans, lisans ve lisansüstü diplomaların Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının önlisans, lisans ve lisansüstü diplomalarına denkliğinin belirlenmesidir. uygun eğitim düzeyinde başarı koşulları.

Bir yükseköğretim kurumunun tanınması için gerekli koşullar Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre; Bir yükseköğretim kurumunun tanınması için,

1) Diploma veren yükseköğretim kurumunun kendi yükseköğretim sisteminde diploma vermeye yetkili kurum olarak faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili makamlarınca kabul edilmiş olması,

2) Menşe ülke ve faaliyet gösterdiği ülke tarafından tanınan bir ülkedeki yükseköğretim kurumuna bağlı olarak başka bir ülkede faaliyet gösteren kurumlar,

3) Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar çatısı altında faaliyet gösteren bir yükseköğretim kurumu olmak.

Bir koşul yeterlidir.

Bu şartlardan herhangi birini taşımayan yurt dışında bulunan bir yükseköğretim kurumunu tanımak,

a) Fakülte, program, bölüm ve bilim dallarının Türk yükseköğretim sisteminin temel ilkelerini taşıması,

b) En az üç fakülte ve bir yüksekokula sahip olmak,

c) Programların Türkiye’deki eşdeğer programlar için öğretim üyesi niteliklerini karşılaması,

ç) Programların eğitim-öğretim dönemlerinin örgün öğretim veya uzaktan öğretim şeklinde olması ve Türkiye’deki benzer programlarla AKTS eşdeğeri programlarla uyumlu olması,

d) Kurum ve programlara ilişkin bilgilere ulaşılabilecek açık mekanizmaların varlığı,

e) akreditasyon ve kalite güvencesi süreçlerinin eksiksiz ve anlaşılır olduğunu,

f) En az bir yarıyıl mezun olmak

Tüm koşullar karşılanmalıdır.

Bir yükseköğretim kurumunun tanınıp tanınmadığının tespiti için “Kurum Tanıma Belgesi” istenebilir. Yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınıp tanınmadığını ve ilgili kişilere talep halinde verildiğini gösteren ancak Diploma Denklik Belgesi niteliği taşımayan Okul Tanıma Belgesi, Kurum Tanıma Belgesidir. .

Kurum tanıma belgesi düzenlemek için başvuruda bulunabilecek ilgili kişiler sınırlıdır, yurtdışında öğrenim görmek ve eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’de yükseköğrenimlerine başlamak isteyenler, Özellikle sağlık ödemeleri SGK, üniversiteler, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, barolar, valilikler gibi resmi makamlara bilgi vermek isteyenler ve gidecek olanlar Doktora denkliği için Üniversitelerarası Kurula başvururlar Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında doktora eğitimi için bir yükseköğretim kurumuna başvurabilirler.

Yurtdışındaki üniversitelerin önlisans, lisans veya lisansüstü programlarından mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yurtdışındaki üniversitelerin önlisans, lisans veya lisansüstü programlarından mezun olan yabancı uyruklular diploma vermek için denklik başvurusunda bulunabilirler. Diploma Denklik Belgesi, denklik başvurusunun kabul edilmesi sonucunda verilen diplomanın Türk yükseköğretim sisteminde denk olduğu alanı ve düzeyi gösteren belgeyi ifade eder.

Denklik isteme usulleri, denklik başvurusunun kabulü için gerekli kriterler ve gerekli belgeler Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan “Yurt Dışı Yükseköğretim Diplomalarının Tanınması ve Denklik Süreçlerine İlişkin Çalışma Usul ve Esasları”nda belirtilmiştir.

Öncelikle tanıma ve denklik başvurusunda bulunacak kişi/temsilcinin e-devlet sistemi üzerinden online başvuru yapması gerekmektedir. Vekaletname başvurusunda bulunanlar için resmi vekaletname gereklidir. Başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 15 (onbeş) iş günü içinde, Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde belirtilen belgelerle birlikte Yükseköğretim Kuruluna şahsen veya vekaletname ile başvurulması, çevrimiçi belgelerin orijinal belgelerle aynı olduğuna dair Konseyden onay alın ve süreç başlamalıdır.

Ayrıca gerekli belgeler açısından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için önlisans ve üniversite denklik başvuruları, Türk vatandaşları için lisansüstü denklik başvuruları, yabancı uyruklular için önlisans ve üniversite denklik başvuruları ve lisansüstü denklik başvuruları için gerekli belgeler; yabancı uyruklular farklıdır ve Yükseköğretim Kurulu internet adresi üzerinden kontrol edilmelidir.

Denklik başvurusunu inceleyen Yükseköğretim Kurulu, başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz olmasını sağladıktan sonra, “Yabancı Yükseköğretim Diplomalarının Tanınmasına İlişkin Çalışma Usul ve Esasları”nın 13. maddesinde belirtilen durumda ise doğrudan denklik verir. ” ve Denklik Süreçleri, 15 inci madde uyarınca yeterlilik belirleme prosedürünün uygulanmasına karar verebilir veya denklik başvurusunu reddedebilir.

ile. sezar emre

kaynak:

1. Yükseköğretim Diplomalarının Yurt Dışında Tanınması ve Denkleştirilmesine İlişkin Yönetmelik

2. Yabancı yükseköğretim diplomalarının tanınma ve denklik işlemlerine ilişkin çalışma usul ve esasları

3. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının, programlarının ve derecelerinin tanınmasına ilişkin usul ve esaslar

4. Yabancı Yükseköğretim Diploma Denkliklerinin Tanınması Rehberi, Yükseköğretim Kurulu, Ankara 2018


Kaynak: Av. Sezer Emre – İçerik Özgün Hukuk Bürosu’nun özel izni ile yayınlanmaktadır.
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Yazarın diğer makaleleri

Covid-19 salgını bağlamında zorunlu aşılama tartışmalarının yasal değerlendirmesi

Gayrimenkul edinerek Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin usul ve esaslar

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararını inceleyin e. 2017/5834k. Aracı hizmet sağlayıcının hukuki sorumluluğuna ilişkin 2018/12148 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Türk hukukunda unutulma hakkı

Covid-19’un mevcut Concordat projelerine etkisi

Holding şirketinin emanetten doğan sorumluluğu

7249 Sayılı Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun’un Anayasaya Aykırılığı İhtilafında

Arazi ve arazi düzenlemelerine ilişkin yönetmelikte yer alan değişiklik ve düzenlemeler

Arsa ve Arsaların Düzenlenmesi – Katılma Paylarının Düzenlenmesi

Ticari elektronik ileti yönetim sistemi ilkelerinin kapsamı ve uygulanması

Ana hatlarıyla sponsorluk anlaşmalarının yasal analizi

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın