medyauzmani.com
Yabancı uyruklular tarafından yönetilen bir şirketin bu yöneticiler için çalışma izni alması gerekir mi? – Özgün Fikirler

Yabancı uyruklular tarafından yönetilen bir şirketin bu yöneticiler için çalışma izni alması gerekir mi?

ltd.şti, Türkiye’de oturma izni (oturma izni ile) olan iki yabancı ortakla birlikte olmuştur. Bir şirket kurduk ve ortakların ikisi de Azerbaycan vatandaşı ama ikisinin de Türkiye’de oturma izni var ve ikisi de şirket yöneticisi, bu kişilerin çalışma iznine ihtiyacı var mı?

Evet, çalışma iznine ihtiyaçları var.


1- Çalışma iznimin süresi dolmak üzereyken oturma izni başvurusunda bulunabilir miyim?

Çalışma izninizin bitimine 60 gün kala amacınıza uygun oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.

2- Çalışma iznim verildikten sonra oturma izni almam gerekir mi?

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı veya ilgili mevzuatlarında çalışma izni vermeye yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen çalışma izinleri, geçerli oldukları sürece ikamet izni sayılır. Çalışma izninin bitiş tarihi aynı zamanda oturma izninin de geçerlilik süresidir. Çalışma izni süresini uzatmayan veya yeni statüsüne göre oturma izni almayan yabancılar ikamet iznini ihlal etmiş sayılır.

3- Çalışma iznim iptal edilirse oturma iznim de iptal olur mu?

Çalışma izni oturma izni sayıldığı için süresi devam ettiği sürece oturma izni alınmasına gerek yoktur. Ancak çalışma izninin süresinin dolması halinde oturma izni gibi 10 gün daha yasal hakkı bulunmakta ve bu süre içinde amacına uygun oturma izni başvurusu yapılabilmektedir. Yabancının çalışma izni ve oturma izni varsa çalışma izninin iptali durumunda oturma izni iptal edilmemekte ancak yasal olarak kalma hakkı sağlamaktadır. Oturma izninin sonuna kadar yasal kalabilir.

4- Çalışma iznim var. Türkiye’de okuyabilir miyim?

Çalışma izni olan bir yabancı için öğrenci ikamet izni alma şartlarının oluşması durumunda çalışma izni ve öğrenci ikamet izninin sağladığı haklardan yararlanabilir.

5- Çalışma izni başvurusu yapabilmek için en az kaç aylık/yıllık ikamet iznine sahip olmam gerekir?

Yasal düzenlemeler çerçevesinde yurt içinden başvuru hakkı verilenler hariç olmak üzere çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na ülkemizden çalışma izni başvurusunda bulunabilecektir. geriye dönük olarak en az 6 aylık (turizm amaçlı kısa süreli oturma izni hariç) ve halen geçerlidir.

6- Çalışma izninin oturma izni sayılmasından sonra yabancıların herhangi bir bildirimde bulunmaları gerekiyor mu?

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 27. maddesine göre çalışma izni ve çalışma izni muafiyet teyit belgesi ikamet izni yerine geçer. Söz konusu çalışma iznini alan yabancıların ülkemize giriş yaptıkları tarihten itibaren 20 iş günü içerisinde İl Göç İdaresi’ne kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

7- Geçici koruma altındayım, çalışma izni alabilir miyim?

Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kimlik belgesi verildikten altı ay sonra çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti başvurusunda bulunabilirler.

8- Mülteci olarak Türkiye’deyim, çalışma izni alabilir miyim?

Mülteci veya ikincil koruma statüsündeki yabancılar, statü kazandıktan sonra çalışamayacakları iş ve mesleklere ilişkin diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bağımsız veya bağımsız olarak çalışabilirler. Mülteci statüsü veya ikincil koruma için kimlik belgesi de çalışma izni yerine geçer ve bu kimlik belgesinde yazılır.

9- Türkiye’de öğrenciyim. Çalışma izni için nereye başvurulur?

Türkiye’de öğrenim gören önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri çalışma iznine sahip olmaları koşuluyla çalışabilirler. Ancak önlisans ve lisans öğrencilerinin çalışma hakkı birinci sınıftan sonra başlar ve ilgili kanunla düzenlenir. Başvurular Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na yapılmaktadır.

10- Türkiye’de okuyan yüksek lisans ve doktora öğrencileri çalışma izni başvurusunda bulunabilir mi?

Türkiye’de okuyan yüksek lisans ve doktora öğrencileri çalışma izni almaları halinde çalışabilirler. Çalışma izni verilen öğrenciler, çalışma izninin geçerlilik süresi boyunca öğrenci ikamet izni alma zorunluluğundan muaftır. Ancak yabancı, çalışma izninin süresi dolduğunda veya uzatılmadığında öğrenci ikamet izni almak zorundadır.

11- Yabancı futbolcular için çalışma izni almamız gerekiyor mu?

İddiaları Türkiye Futbol Federasyonu veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen diğer yabancı futbolcu, sporcu ve antrenörlerin sözleşmeleri süresince çalışma izni almaları gerekmemektedir.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın