medyauzmani.com
VUK’a göre itfa süresi varlığın aktif hale geldiği yıldan itibaren başlar. – Özgün Fikirler

VUK’a göre itfa süresi varlığın aktif hale geldiği yıldan itibaren başlar.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortisman

Amortismanın tahsis edilebilmesi için, amortismana tabi varlığın bir yıldan uzun süredir faaliyette olması ve aşınma, yıpranma veya amortismana tabi olması gerekir.

VUK’a göre itfa süresi varlığın aktif hale geldiği yıldan itibaren başlar.

Buna göre, vergi mükellefi tarafından edinilen ve defterlere kaydedilen, değerlendirme gününde envantere alınan ve kullanılma şartı aranmaksızın kullanıma hazır olan iktisadi kıymetler için amortisman ayrılabilecektir. Bu kapsamda tescil ve tescile tabi araçların ilgili sicillere yasal süresi içinde tescil ve tescil ettirilmesi şartıyla. Aktife dönüştüğü dönemden itibaren amortismana tabi tutulması mümkündür (365 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği).

Kıymeti VUK’da belirtilen tutarları (2020 yılı için 1400 TL) ve değeri VUK’da belirtilen tutarları (2020 yılı için 1400 TL) aşmayan işletmede kullanılan araç ve gereçler yazılabilir. amortismana maruz kalmadan doğrudan kapatılır. Bu sınır, ekonomik ve teknik açıdan bütünlük gösterenler için topluca dikkate alınır.

Öte yandan, işe konu olan taşınmazın ekonomik değerini artıran ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu için yapılan harcamalar, doğrudan yapıldığı yılda gider yazılabilir.

Mükellefler, 3100 sayılı Kanun’un mükelleflerin ödeme kaydedici kullanma yükümlülüğüne ilişkin 7. maddesine göre satın aldıkları ödeme kaydedici cihazları için %100 oranında amortisman ayırabileceklerdir.

İşletmede yapılan her türlü yol ve yollar, yer altı ve yerüstü iyileştirmeleri olarak aktifleştirilecek ve amortismana tabi tutulacaktır.

Uygulanacak Usul Kanunu’nun 320. maddesinin mükerrer 2. fıkrasında amortismanın normal amortisman yöntemine göre ekonomik bir değere indirildikten sonra bu yöntemden geri çevrilemeyeceği ve bu nedenle azalan bakiyeye çevrilemeyeceği düzenlenmiştir. yöntem.

Genel Vergi Kanunu’nun mükerrer 320. maddesinin üçüncü fıkrasında ise, bir ekonomik değer üzerinden azalan bakiyeler yöntemine göre amortismanın başlamasından sonra normal amortisman yöntemine geçilebileceği vurgulanmaktadır. Bu şekilde usul değiştirenler eski ilanlarında veya bilançolarında durumu belirtmekle yükümlüdürler. Onaylanan yeni prosedür, bu duyurunun yapıldığı dönemden itibaren dikkate alınır. Bu durumda değerin henüz yok olmamış kısmı kalan itfa süresine bölünerek eşit tutarlarda itfa edilir.

Rehberimizin 5.2.5 bölümünde belirtildiği üzere 7194 sayılı Kanuna göre GVK md. 40/7’de yapılan değişikliğe göre 1/1/2020 tarihinden itibaren vergi dönemi gelir ve kazançlarına uygulanacak. ticari kazancın tespitinde özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk alım bedeli 160.000 TL olup, söz konusu vergilerin maliyet bedeline ilave edilmesi veya binek otomobilin ikinci el olarak alınması durumunda azami amortismana tabi değeri 300.000 TL’yi geçen her binek otomobil için ayrılan amortisman tutarının dikkate alınabileceği kısımdır. Bu tutarlar gider olarak kabul edilir. Bu madde uygulanırken, binek otomobilin satın alındığı tarihte yürürlükte olan miktar dikkate alınacaktır.


Kaynak: TÜRMOB Kurumlar Vergisi Rehberi – Nisan 2021
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın