medyauzmani.com
Vucic: Kosovalı Sırpların yanındayız – Özgün Fikirler

Vucic: Kosovalı Sırpların yanındayız

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, başkent Belgrad’da Kosovalı Sırp temsilcilerle yaptığı görüşmenin ardından Ulusal Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısına başkanlık etti.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, iki ülke arasında gerginliğe yol açtı. “Kosova’daki Sırplara verilen ruhsatların ‘RKS’ (Kosova Cumhuriyeti) olarak değiştirilmesiKonsey toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Vucic, kararın 1 Kasım’da yürürlüğe gireceğini duyurdu. “Kosova Sırplarının yanındayız.” dedi.

Kosova’dan alınan ruhsatlarla ilgili kararın barış ve istikrarı koyduğunu söyleyen Vucic, çözüm için tarafsız bir plaka istediğini ancak Kosova’nın bunu kabul etmediğini söyledi.

Vucic, Almanya ve Fransa’nın Kosova’nın Birleşmiş Milletler’e (BM) katılımını onaylama önerisini incelediğini söyledi.Kabul edemediğimiz bazı şeyler var. İlgili makamlara da bilgi verdik. ayrıntılara girmek istemiyorum“dedi.

Kosova ile diyaloğu sürdürmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu açıklayan Vucic, şunları söyledi:Durumun çatışmaya yol açmaması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız ama saldırırsak oradaki Sırp halkının yanında yer alırız. Bence Priştine bu sefer de akıllı olacak.“dedi.

Teslim olmayacağını dile getiren Vuciç, bir gazeteci tarafından sorulduğunda Sırbistan’ın NATO’ya katılmayacağını da söyledi.

Kosova’daki Sırp Listesi’nin lideri Goran Rakiç, Sırp halkının bu eyleme barışçıl, demokratik ve şiddet içermeyen bir direnişle karşılık vereceğini belirterek, Sırpların kuzeyden geçen tüm yolları kapatacağını söyledi.

Kosova Başbakanı Kurti, batılı ülkeler talep etse dahi ruhsat değiştirme süresinin uzatılmayacağını söylerken, ABD, Sırbistan ruhsatlarının RKS olarak değiştirilmesi kararının 10. ay ertelenmesini talep etti.

Kosova tarafı ABD’nin talebine yanıt vermese de 1 Kasım’ın yaklaşmasıyla Kosova-Sırbistan ilişkilerinin yeniden bozulmasından endişe ediliyor.

Kosova’da yaşayan Sırplar, Kosova’da yaşayan Sırplar da dahil herkesin Kosova kimlik kartına ve bir erkek kardeşe sahip olması gerektiğinin açıklanmasıyla harekete geçerek ülkenin kuzeyindeki sınırı kapattı ve harekatın sonunda ülkede tansiyon yükseldi. Temmuz. .

Kosova hükümeti, Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollardaki tüm engelleri kaldırdıktan sonra krize neden olan kuruluşu 1 Eylül’e erteleme kararı aldı.

Kararı 1 Kasım’a kadar uzatan Kosova, bundan sonra ülke genelinde sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların trafiğe çıkabileceğini duyurdu.

Bu arada Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprakları olarak görüyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) desteğiyle 2011 yılında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkileri ve karşılıklı anlayışı yeniden tesis etmeyi amaçlıyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki müzakereler zaman zaman çeşitli nedenlerle kesintiye uğramaktadır.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın