medyauzmani.com
Vergi uyumlu mükellefler için %5 vergi indirimi uygulaması ve örneği – Özgün Fikirler

Vergi uyumlu mükellefler için %5 vergi indirimi uygulaması ve örneği


Vergi uyumlu vergi indirimlerinde %5 vergi indirimi


6824 sayılı Kanun’un 4. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun yürürlükten kaldırılan 121. maddesi “Vergi Yükümlüleri İçin Vergi İndirimi” başlığı ile yeniden düzenlenmiştir.

Çıkarılan yönetmelikle belirlenen şartları taşıyan mükellefler yıllık aidat ödemesi yapabilecek.
Gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini ödemek zorunda oldukları gelir vergisinden veya kurumlar vergisinden mahsup etmelerine izin verildi. Ancak hesaplanan kesinti tutarı her halükarda 2.000.000 TL’yi aşamaz (1/1/2022 tarihinden itibaren 317 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Beyannamesi ile verilecek yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere).

23 Aralık 2017 tarih ve 30279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 301 sayılı Gelir Vergisi Genel Tablosu ile 30 Ocak 2019 tarih ve 30279 sayılı.

1. Vergi indiriminden yararlanacak mükellefler

– ticari, zirai veya mesleki faaliyetlerinden dolayı mükellefler,

Finans ve bankacılık sektörlerinde çalışanlar, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve yatırım fonları hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri

2. Vergi muafiyetinden yararlanma koşulları

Vergi indiriminden yararlanmak için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

a) beyannamelerin zamanında verilmesi, birikmiş vergilerin ödenmesi,

– Kesintinin hesaplanacağı yıl (2021) ve bu beyannamenin ait olduğu yıldan önceki son iki yıl (2019 ve 2020) için Maliye Bakanlığı vergi dairelerine verilmesi gereken tüm vergi beyannameleri , yasal süresi içinde sunulmalıdır,

Bu maddede yer alan beyannameler, Hazine ve Maliye vergi dairelerine verilmesi gereken yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri, ara vergi beyannameleri, özet, özet ve münferit hizmet beyannameleri, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannamelerini içermektedir. “Vergi” tabiri, Bakanlığa bağlı Vergi Dairelerine verilmesi gereken beyannameler üzerinden ödenmesi gereken vergileri ifade eder.

(7194 sayılı Kanunun 18 inci maddesi ile değişen fıkra; Yürürlük: 1/1/2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanır)

İndirimin hesaplanacağı vergi beyannamesinin verildiği tarihten itibaren yukarıda belirtilen vergi
Beyannameler üzerinden ödenmesi gereken vergiler (ödemenin vergi kanunları uyarınca doğan iade edilebilir alacaklardan mahsup edilmesi şartıyla, ilgili mevzuat uyarınca gerekli olan bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olarak ibrazı ve mahsup edildikten sonra iade edilen tutar için mahsup olarak ödenmesi gereken vergi borçları. indirimli vergilerin ödenecek tutarın %10’unu geçmemesi, şartların sağlanmaması halinde kanunlarda belirtilen erteleme süresinin sonuna kadar takip edilecektir. koşulu ihlal edilmiş sayılmaz.)

Yasal süresi içinde verilen beyannamelerle ilgili olarak, yasal süreden sonra düzeltme veya pişmanlık amacıyla verilen beyannameler, vergi indiriminden yararlanmaya engel değildir.

B) İlgili dönemler itibarıyla beyana tabi vergi türleri bakımından herhangi bir ek, resen veya idari tarhiyat yapılmaması,

Kesintinin hesaplanacağı beyanname yılında ve bu yıldan önceki son iki yıl içinde beyana tabi vergi türleri bakımından ek, re’sen veya idari tarhiyat bulunmaması veya yapılmaması gerekir. %1’den fazla olamaz (7338 sayılı Kanunla eklenen kısım).

Ekte belirtilen sürelere ilişkin olarak resen veya yönetim tarafından yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararları ile veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi öncesi tasfiye veya düzeltme hükümlerine göre tamamen iptal edilmesi halinde vergi indiriminden yararlanılması mümkündür. bunun için hesaplanacak olan İndirim. Derecelendirmelerin kısmen iptal edilmesi durumunda indirimden yararlanılamaz.

c) Vergi indiriminin sunulduğu tarih itibariyle 1.000 TL üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

Kesintinin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarihten itibaren vergi matrahının (vergi cezaları dahil) 1.000 TL’den fazla vadesi geçmiş borcunun bulunmaması.

Borç tutarının hesaplanmasında Maliye Bakanlığı nezdindeki vergi dairelerine verilmesi gereken vergi
Beyannameler üzerinden ödenmesi gereken toplam vergi varlıkları ve vergi cezaları (vergi ziyaı cezası, para cezası ve özel suçlara ilişkin cezalar) dikkate alınır.

Doktor) Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde öngörülen fiillerin işlenmemiş olması,

Kaçakçılık suçlarını düzenleyen Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde belirtilen fiiller, vergi indiriminin hesaplandığı yılda ve son dört yılda.
Suç işlediği tespit edilen mükellefler vergi indirimlerinden yararlanamaz.

3. Vergi indirimi talebi

Vergi indirimi aşağıdaki şekilde uygulanacaktır:

– Şartları sağlayan mükellefler, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinin %5’i oranında vergi indirimi hesaplayacaklardır. Bu tutar, 2021 yılında verilecek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulanacak 2.000.000 TL’yi aşamaz.

– Bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisi veya kurumlar vergisinden hesaplanan vergi stopajı mahsup edilecektir.

– Vergi kesintisi tutarının, ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde, diğer vergilerin kalan tutarı, şirketin yıllık gelirinin veya vergi beyannamesinin verilmesi gereken tarihten itibaren bir tam yıl içinde mükellefin beyannamesine göre mahsup edilebilir.

Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar reddedilmez veya iade edilmez.

4. Şartların ihlali halinde yapılacak işlemler

Vergi indiriminden yararlananların şartları taşımadıklarının sonradan tespiti halinde, indirim uygulaması nedeniyle ödenmeyen vergiler ilgili vergi döneminde vergi ziyaı cezası uygulanmadan tahsil edilecektir.

Kesintinin kullanılacağı yıl ve bu yıldan önceki son iki yıl içinde beyannamenin fiili durumu yansıtmadığı tespit edildiğinde, mahsupun kullanılmasından sonra, bağlamanın tamamlanması halinde ödenmeyen tutar, ödenir. İndirim siparişinde ödenmesi gereken vergiler, herhangi bir vergi ziyaı cezası olmaksızın tahsil edilecektir.

5. Yürütme

01.01.2018 tarihinden itibaren yapılması gereken 2017 yılı vergi indirimi başvurusu.
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

Bir örnek:

Vergi indiriminden yararlanmak için tüm şartları sağlayan gelir vergisi mükellefinin 2021 takvim yılında elde ettiği gelir;

Ticari gelir 280.000. – Türk Lirası
GMSI (konut) 68.000 – TL
Yıllık kira getirisi 80.000 TL
%15 sabit gider (-) (-) 12.000 TL
Mükellef bu dönemde 42.000.-TL geçici vergi ödemiştir.

Buna göre vergi indiriminden şu şekilde faydalanacaktır.

a. Ticari kazanç 280.000,00 ₺
B- Gayrimenkul sermaye geliri 68.000,00
C- Gelir vergisi matrahı (A+B) 348.000,00 ₺
c. Hesaplanan gelir vergisi 104.170,00₺
D- İşletme Geliri/Gelir Vergisi Matrahı (A/C) %80,46
E-Ticari kazanç üzerinden hesaplanan gelir vergisi
Kesri çarp (derinlik x derinlik) ₺ 83.814,94
Hesaplanan vergi indirim tutarı (m x %5) 4.191 ₺
g-İndirilecek vergilerin toplam tutarı
Ödenen geçici vergi 42.000. Türk Lirası 42.000 ₺
G. Ödenecek gelir vergisi (D – D) 62.170 ₺
Vergi indirim tutarı (f) 4191 ₺
I. Ödenecek Gelir Vergisi (G – H) 57.979 ₺


Kaynak: İSMMMO 2021 GV Beyannamesi Rehberi
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın