medyauzmani.com
Ücretsiz izne ve CCA’da geçirilen süreler hizmet sonu bahşiş hesaplamasına dahil edilir mi? – Özgün Fikirler

Ücretsiz izne ve CCA’da geçirilen süreler hizmet sonu bahşiş hesaplamasına dahil edilir mi?

İşçinin talebi üzerine (doğum sonrası vb.) ücretsiz izne ayrılan süreler, kıdem tazminatı hesabında iş günü olarak sayılır mı? Ücretsiz salgın izninde geçirilen süreler işveren kararına göre kıdem tazminatının hesaplanmasında iş günü olarak sayılır mı?

İşçi ve işverenin yazılı olarak anlaşması halinde ücretsiz izinde geçirilen süreler kıdem tazminatı hesabına dahil edilir.

Yargıtay kararlarına göre; Kıdem tazminatının hesaplanmasında ücretsiz izin süreleri, 6 haftalık ihbar sürelerini aşan dinlenme süreleri, gözaltında geçirilen süreler, grev ve lokavt süreleri dikkate alınmaz.

Ancak bir adli örnekte; Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise Sinkan 1. Hukuk Mahkemesi’nin 5 ay 27 günlük “kıdem tazminatı” süresinin kıdem sayılmasına ilişkin kararını onadı ve kanuna uygun buldu. .


Saatlik ücret sisteminde süresiz sözleşmeli çalışan için saat ücreti nasıl hesaplanır?

Bir işçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Bu nedenle saatlik ücreti buna göre hesaplanmalıdır. SGK’ya göre bir ay 30 gün olarak kabul edilir.

Buna göre aylık çalışma süresi 30 x 7,5 = 225 saattir.

İşçinin aylık ücreti 30’a bölündükten sonra yine 7,5’a bölünse bile bir saatlik sonuç alınabilir.

İşçinin saatlik ücreti = işçinin aylık ücreti: 30/7,5

Bu hesaba göre; 3000 TL maaş alan bir işçinin saatlik ücreti: 3000/30 / 7,5 = 13,3 TL’dir. İşçinin günlük ücreti = işçinin saatlik ücreti X günlük çalışma saati


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın