medyauzmani.com
Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2020’de 33,4’e geriledi. – Özgün Fikirler

Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2020’de 33,4’e geriledi.

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen ve ekonomik büyümenin temel göstergesi olan Türkiye İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) 33,4’e geriledi. Nisan ayında imalat sektöründe önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor. Koronavirüs salgını ve salgının yayılmasını kontrol altına almak için alınan önlemlerle şiddetlenen imalat sektöründeki yavaşlama, küresel mali krizden bu yana en yüksek seviye oldu.

Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası’nın sektörel PMI verileri de Covid-19 salgınının tüm Türk imalat sektörünü ciddi şekilde etkilediğini gösterdi. Faaliyet koşulları, Haziran 2019’dan bu yana ilk kez tüm sektörlerde yavaşladı. Tüm sektörlerdeki yavaşlama, sektör PMI serisinin başladığı Ocak 2016’dan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Türkiye’de imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) araştırmasının Nisan 2020 sonuçları açıklandı. ekonomik büyüme.

50,0 eşik değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Mart ayında 48,1 olarak ölçülen PMI, Nisan ayında 33,4’e gerileyerek imalat sektöründe önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor. Koronavirüs (COVID-19) salgını ve salgının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerle şiddetlenen imalat sektöründeki yavaşlama, 2008’deki küresel mali krizden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Nisan ayında üreticilerin büyük çaplı üretimi durdurduğu kaydedilirken, bu durum hem üretimde hem de yeni siparişlerde ciddi bir yavaşlamaya neden oldu. Her iki göstergede de anketin başladığı Haziran 2005’ten bu yana en büyük ivme kaybı gözlendi. Toplam yeni siparişlerdeki düşüşün yanı sıra pandemi nedeniyle firmaların yeni ihracat siparişlerinde keskin bir yavaşlama kaydedildi. küresel ölçekte tüm pazarları etkiledi. Yeni siparişlerdeki eksiklik, şirketlerin dört ay sonra ilk kez işe alımları azaltmasına neden oldu. Söz konusu düşüş son on bir yılın en yüksek seviyesi oldu. Nisan ayında satın alma faaliyetinin gerilemesi, girdi stoklarındaki düşüşün hızlanmasına katkıda bulundu.

Veriler, Covid-19 salgınının tedarik zincirlerini de büyük ölçüde etkilediğini gösterdi. Ankete katılanlar, bazı tedarikçilerin üretimi durdurduğunu ve girdi tedarikinde ve lojistikte sorunlar yaşandığını belirtti. Buna göre anket geçmişindeki en yüksek artış girdi teslim sürelerinde gözlendi. Girdi maliyetleri önemli ölçüde artmaya devam etti, ancak artış, Nisan ayında üç ayın en düşük seviyesi oldu. Firmalar genel olarak girdi fiyatlarının yükselmesine neden olan ana faktörün Türk lirasındaki değer kaybı olduğunu belirtmişlerdir. Üreticiler, nihai ürün için fiyatları yükselterek yüksek girdi maliyetlerine yanıt verdiler. Ancak bazı şirketlerin siparişleri güvence altına almak için yaptığı fiyat indirimleri, enflasyon oranını Ocak ayından bu yana en düşük seviyesinde tuttu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat PMI verilerini değerlendiren IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

Nisan PMI verileri, COVID-19 salgınının ve pandemiye karşı alınan sokağa çıkma kısıtlamalarının Türk imalat sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koydu. Üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama, küresel mali krizin etkilerinin en yoğun hissedildiği zamana göre daha yüksekti. İş yüklerindeki keskin düşüş nedeniyle yeni eleman alamayan şirketler, önümüzdeki dönemde koşulların iyileşmeye başlayacağını umuyor.”

Etkilenen tüm sektörler

Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası’nın sektörel PMI verileri de Covid-19 salgınının tüm Türk imalat sektörünü ciddi şekilde etkilediğini gösterdi. Faaliyet koşulları, Haziran 2019’dan bu yana ilk kez tüm sektörlerde izlenen yavaşladı. Tüm sektörlerde, Nisan ayındaki yavaşlama, sektör PMI serisinin başladığı Ocak 2016’dan bu yana en keskin yavaşlama oldu. Üretimin en çok ivme kaybettiği sektör, araştırma tarihinde en yüksek gerilemenin yaşandığı hazır giyim ve deri eşya sektörü oldu. Tekstil ve elektrik-elektronik ürünler sektörlerinde de önemli bir hız kaybı yaşandı. Üretimde en düşük yavaşlama gıda ürünleri sektöründe görüldü. Üretim tarafındaki zayıflığa paralel olarak yeni siparişler de yavaşladı. Küresel pazardaki gerileme nedeniyle, yeni ihracat siparişleri genel olarak yavaşladı. İstihdam ile ilgili olarak, kısmi iyimserlik belirtileri kaydedilmiştir. Kimya, plastik ve kauçuk ürünleri sektörü istihdamı artırmaya devam ederken, ana metaller ve tekstil gibi diğer bazı sektörlerde nispeten ılımlı işgücü kayıpları yaşandı. 10 sektörün tamamında tedarikçi teslimat süreleri Mart ayına göre daha yüksek oranda arttı. Maliyet enflasyonu dört sektörde hızlanırken, metalik olmayan mineral ürünler ve tekstil dışındaki tüm sektörlerde nihai ürün fiyatları yükseldi.

Nisan ayı anketinin sonuçlarını değerlendiren IHS Markit ekonomi direktörü Andrew Harker şunları söyledi:

“Nisan ayında tüm Türk imalat sektörleri COVID-19 salgınının yıkıcı etkilerinden etkilendi. Pandeminin ilk aşamasında talepte güçlenen gıda ürünleri sektörü bile yavaşlamada diğer sektörlerin arasına katıldı. nispeten güçlü performans gösteren sektörler ise kimya, plastik ve kauçuk sektörleri oldu ve ikinci çeyreğin başında istihdam sağlamaya devam etti.”


Kaynak: ISO Raporu 04.05.2020
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın