medyauzmani.com
Türkiye İSO imalat PMI Eylül’de 52,8’e geriledi – Özgün Fikirler

Türkiye İSO imalat PMI Eylül’de 52,8’e geriledi

Eylül 2020 Türkiye İmalat PMI Raporu ve Türkiye Sektörel PMI Raporunun Açıklanması

Ekonomik büyümenin temel göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve en güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 2015 yılında 52,8’e geriledi. Eylül ayı sayılmaz Sektörde işletme koşullarında bir önceki aya göre halen güçlü bir iyileşme var. Böylece, işletme koşulları son dört ayda güçlendi. Artan talepler doğrultusunda şirketler, Şubat 2018’den bu yana en yüksek işe alım artışını bildirdi.

Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası’nın Eylül ayı sektörel PMI verilerine göre, 10 sektörün çoğunda faaliyet koşulları iyileşmeye devam etti, ancak bazı alanlarda zayıflıklar devam etti. Ana metaller, kimya, plastik ve kauçuk sektörleri büyümeye öncülük ederken, gıda ürünleri, hazır giyim ve deri ürünleri gibi sektörlerde faaliyet koşulları yavaşladı. 10 sektörün sekizinde üretim artarken, üretimde en hızlı artış kimyasallar, plastik ve kauçuk kategorilerinde oldu. Üretimi azalan sektörler ise giyim, deri ve gıda ürünleri oldu.

Türkiye’de imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) araştırmasının Eylül 2020 sonuçları açıklandı. ekonomik büyüme. 50,0 eşik değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Ağustos ayında 54,3 olan manşet PMI, Eylül ayında 52,8’e gerilerken, sektörün işleyişinde güçlü bir iyileşmeye işaret etti. şartlar bir önceki aya göre.. Böylece, işletme koşulları son dört ayda güçlendi.

Covid-19 pandemisinin en kötüsünün ardından normale dönüşün devam etmesi ertelenerek talepte Eylül ayında da iyileşme sağlandı. Sonuç olarak, üretim ve yeni siparişler büyümeye devam etti. Her iki alt endeks de üst üste dördüncü ayda yükseldi. Ancak büyüme Ağustos ayına göre yavaşladı.

Artan talepler doğrultusunda işletmeler, Şubat 2018’den bu yana en yüksek istihdam artışını bildirdi. Kapasite artışının yanı sıra yeni siparişlerdeki artıştaki yavaşlama, işletmelerin birikmiş iş yükünü azaltmasını sağladı. Öte yandan, Türk lirasındaki değer kaybı Eylül ayında da enflasyonist baskıların artmasına neden olmuştur. Girdi maliyet enflasyonu son iki ayda yükselerek Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Benzer şekilde nihai ürün fiyatları da son iki yılın en hızlı artışını kaydetti. Anketin nispeten olumlu sonuçları arasında, döviz kurundaki artışın ihracat pazarlarında rekabet gücünü desteklediğine dair doğrulanan veriler yer aldı. Bu arada, satın alma faaliyeti, artan yeni siparişler ve üretim gereksinimleri nedeniyle son dört ayda arttı. Aynı zamanda, şirketlerin stok oluşturma ve üretim artışını desteklemek için girdi kullanma konusundaki temkinli tutumlarını sürdürmeleri, girdi stoklarında düşüşe neden oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat PMI anketi verilerini değerlendiren IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

En son PMI anketinden elde edilen en dikkate değer gelişme, iş yaratma hızındaki artış oldu. Covid-19’un neden olduğu gerilemenin ardından talepte yaşanan toparlanma sürecinin bir yansıması olarak üreticilerin istihdamı artırmak için yeniden yatırım yapmaya istekli olduğu görülüyor. Ancak üretimdeki artış ve yeni siparişler ivme kaybettiği için salgın tehdidi devam ediyor. Şirketler, toparlanmanın devam edebilmesi için yılın son çeyreğinde trendlerin olumlu kalacağından umutlu.”

Çoğu segmentte çalışma koşulları iyileşmeye devam etti

İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye sektörel PMI Eylül ayı verilerine göre, araştırma kapsamında izlenen 10 sektörün büyük çoğunluğunda faaliyet koşulları iyileşmeye devam ederken, bazı alanlarda zayıflıklar devam etti. Metaller, temel kimyasallar ile plastik ve kauçuk sektörleri büyümeye öncülük ederken, gıda, giyim ve saraciye gibi ağırlıklı olarak tüketici odaklı sektörlerde faaliyet koşulları yavaşladı. Eylül ayında 10 sektörün sekizinde üretim artarken, bu rakam Ağustos ayına göre değişmedi. Üretimde en hızlı artış kimyevi maddeler, plastik ve kauçuk kategorilerinde olurken, üretimi azalan sektörler ise giyim, deri ve gıda ürünleri oldu. Üretim eğilimleri genel olarak yeni siparişlerle uyumluydu.

Ana metal sektöründe Ocak 2016’dan bu yana yeni siparişlerde rekor artış olurken, bu sektörü küçük bir farkla kimyevi maddeler, plastik ve kauçuk mamulleri takip etti. Eylül ayında yurt dışından yeni siparişlerin arttığı sektörler azınlıkta kalmış ve bu durum toplam yeni sipariş sayısını zayıflatmaya devam etmiştir.

Üçüncü çeyreğin sonunda yine 10 sektörden sekizinde istihdam artışı kaydedildi. Ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe çalışan sayısı genel olarak sabit kalırken, istihdam olanaklarını azaltan tek sektör gıda ürünleri oldu. İşletme kapasitesindeki artış, şirketlerin birikmiş işler üzerinde çalışmasına izin verdi.

Girdi maliyetleri, büyük ölçüde Türk lirasındaki zayıflığın ve çoğu sektörde Ağustos ayına kıyasla enflasyonun hızlanmasının bir yansıması olarak, tüm sektörlerde keskin bir şekilde artmaya devam etti. Çoğu sektörde nihai ürün fiyat enflasyonu da hızlanmıştır.


Kaynak: ISO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın