medyauzmani.com
Türkiye İSO imalat PMI Aralık’ta 50,8’e geriledi – Özgün Fikirler

Türkiye İSO imalat PMI Aralık’ta 50,8’e geriledi

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen ve ekonomik büyümenin temel göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında 50.8. Son dönemde açıklanan veriler işletme koşullarında iyileşmenin devam ettiğini gösterse de, söz konusu iyileşme son yedi ayda daha ılımlı düzeyde gerçekleşmiştir.

Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası’nın Aralık ayı sektörel PMI verilerine göre, Covid-19 salgınında ikinci dalga ve salgının yayılmasını önlemek için uygulamaya konulan kısıtlamalar üretimde yavaşlamaya neden oldu ve bunu takip eden bir düşüş yaşandı. on sektörün çoğunda yeni siparişlerde yavaşlama. . Sektörlerin büyük çoğunluğu bu dönemde istihdam yaratmaya devam etti. Enflasyonist baskılara ciddi arz kesintileri eklendi.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) imalat sanayi performansına ilişkin en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen ve ekonomik performansın temel göstergesi olan Türkiye Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) araştırmasının Aralık 2020 sonuçları açıklandı. büyüme. 50,0 eşik değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Kasım ayında 51,4 olan manşet PMI, 50,8 aralığında geriledi. Son dönemde açıklanan veriler işletme koşullarında iyileşmenin devam ettiğini gösterse de, söz konusu iyileşme son yedi ayda daha ılımlı düzeyde gerçekleşmiştir.

Covid-19 salgını ve pandeminin yayılmasını önlemek için getirilen kısıtlamalar, Aralık ayında üretimde ve yeni siparişlerde yavaşlamaya neden oldu. Her iki göstergede de yavaşlama Kasım ayına göre daha belirgindi, ancak pandeminin ilk dalgasına göre daha ılımlıydı. Birçok ihracat pazarında virüsün ikinci dalgası nedeniyle yeni ihracat siparişleri de yavaşladı. Üretim ve yeni siparişlerdeki ivme kaybına rağmen, Türk üreticiler üretimi desteklemek için personel alımı ve satın alma faaliyetlerini artırdı. İstihdam art arda yedinci ayda arttı. Söz konusu artış güçlüydü ve oran Kasım ayına göre değişmedi. Bir önceki aya göre yaşanan düşüşün ardından girdi alımlarında artış kaydedildi. Satın alma faaliyetlerindeki artışa rağmen, hammadde alımındaki zorluklar nedeniyle girdi stoklarındaki düşüş devam etti.

Haziran 2005’te anketin başlamasından bu yana teslimat sürelerindeki en yüksek ikinci artış, arz tarafında karşılaşılan sorunları vurguladı. Teslimat sürelerindeki en büyük artış, pandeminin zirve yaptığı Nisan ayında görüldü. Daha zayıf bir para birimi ile birleşen arz kıtlıkları, girdi maliyetlerinde aylık keskin bir artışa yol açtı. Enflasyon oranı Eylül 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece nihai ürün fiyatlarında keskin bir artış gözleniyor. Ancak bu artış Kasım ayına göre biraz daha yavaş gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat PMI anketi verilerini değerlendiren IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

Türk imalat sektörü 2020 yılını iki zorlukla kapattı: Birincisi, yılın büyük bir bölümünde etkili olan Covid-19 pandemisi, üretimde ve yeni siparişlerde yavaşlamaya neden oldu. İkincisi, tedarik zincirindeki ciddi aksamalar, şirketlerin ihtiyaç duydukları malzemeleri tedarik etme kabiliyetini sınırladı ve maliyet yüklerinde zaten yüksek olan bir artışı hızlandırdı. Tüm bu zorluklara rağmen şirketler, ek personel alarak ve daha fazla girdi alarak kapasitelerini artırmaya istekli olduklarını gösterdiler. Bu gelişmeler, imalat sektörünün yukarıda saydığımız faaliyetleri olumsuz etkileyen sorunlar ortadan kalktığında yoluna devam etmeye hazır olduğunu gösteriyor.”

Çoğu sektörde üretim ve yeni siparişler yavaşladı
Türkiye’de İstanbul Sanayi Odası’nın Aralık ayı sektörel PMI verilerine göre, Covid-19 salgınında ikinci dalga ve salgının yayılmasını önlemek için uygulamaya konulan kısıtlamalar üretimde yavaşlamaya neden oldu ve bunu takip eden bir düşüş yaşandı. on sektörün çoğunda yeni siparişlerde yavaşlama. . Sektörlerin büyük çoğunluğu bu dönemde istihdam yaratmaya devam etti. Tedarik zincirindeki ciddi aksamalar enflasyonist baskıları artırdı. On sektörden sadece üçünde üretim artışı kaydedilirken, en güçlü büyüme tekstil sektöründe olurken, en büyük üretim ivme kaybı ise hazır giyim ve deri eşya sektöründe kaydedildi. Yeni siparişler sadece ana metaller ve tekstil sektörlerinde artarken, en güçlü yavaşlama giyim ve deri eşya sektöründe görüldü. Gıda ürünleri, giyim ve deri ürünleri hariç takip edilen 10 sektörden sekizinde istihdam artışı kaydedildi. İstihdamdaki en yüksek artış kimya, plastik ve kauçuk sektörlerinde kaydedildi. Girdi maliyetleri on sektörün sekizinde Kasım ayına göre daha yüksek oranda arttı. Nihai ürün fiyat enflasyonu sektörlerin yarısında yavaşladı, ancak fiyat artışları genel olarak yüksek seviyesini korudu.


Kaynak: TC İstanbul Sanayi Odası
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın