medyauzmani.com
Tip düzeltme ücretlerine ilişkin uygulama değişikliği – Özgün Fikirler

Tip düzeltme ücretlerine ilişkin uygulama değişikliği

mide bulantısı

Kanuni Genelge 01.08.2021 / 155-1

Özet 7327 Sayılı Kanun ile Harçlar Kanununda yapılan değişiklikle Harç Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin “Tapu İşlemleri” başlıklı bölümünün 13/a bendinde yer alan tür düzeltme harcı ödenmesi uygulamasına geçilmiştir. Yapı kullanma izin belgesi (istihbarat belgesi) verilmesinin sona ermesinden önce Vergi Dairesi’ne başvurulması ve yukarıda belirtilen ücretlerin belediyeler tarafından makbuz karşılığında nakit olarak tahsil edildiğinin teyit edilmesi izin ücretleri. Bu değişikliklerle ilgili olarak 88 Seri No’lu Harç Kanunu Genel Tebliği ile açıklamalar ve düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre belediyeler tarafından peşin olarak tahsil edilecek ve belediyenin bağlı olduğu vergi dairesine/emlak müdürlüğüne ödenecek düzeltme harcı özet olarak, bir nüshası beyannameye eklenmiş “belediyelerin aldığı tip düzeltme harcının tebligatı” ile birlikte Toplanacağı akşama kadar tebligat yapılacaktır. Cinsiyet düzeltme ücreti tahsil eden belediyeler, elektronik ortamda “Belediyeler tarafından tahsil edilen cinsiyet düzeltme harçlarına ilişkin Tebliğ” göndermekle yükümlüdür. Belediye görevlileri ve harç toplamaya yetkili belediyeler vergi mükellefleriyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.

19 Haziran 2021 tarih ve 31516 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7327 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 9. maddesi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile aşağıdaki değişiklik yapılmıştır.
Madde 9- 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 69 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında tekrarlanan “vergi dairesi için” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
Bu düzenleme sonucunda 492 sayılı Kanun’un mükerrer 69. maddesi aşağıdaki şekilde olmuştur.
Mükerrer Madde 69 – (Ek: 2/1/1982 – 2588/12 md.).
Tapu ve Tapu Müdürlükleri, devreden ve alıcının adı ve adresi, harcamaya esas taşınmazın değeri ve nitelikleri, düzenledikleri veya noter tarafından onaylanan taşınmaz mülkiyeti devir sözleşmelerinin bir örneği Genel olarak Maliye Bakanlığınca belirlenen listeler ile birlikte işlem tarihini takip eden ay başından itibaren, 15 gün içinde ilgili vergi dairesine bildirimde bulunmakla yükümlüdürler.
Bu Kanuna göre bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 150 nci maddesinin 1 inci, 2 nci ve 3 üncü fıkralarında belirtilenler cezalandırılır.
(Değişik: 4/12/1985-3239/93). Arsa, arsa veya bina üzerinde yeniden yapılan binalar için yapı kullanma izin belgesi (istihbarat belgesi) verilmeden önce belediyelerde ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığındaki yetkili makamlarca gerekli harçların vergi dairesine ödendiğinin açıklığa kavuşturulması, ve belge istemekle yükümlüdürler.
Yine 7327 Sayılı X Maddesi ile aşağıdaki değişiklik yapılmıştır.
Madde 10- 492 sayılı Kanunun 132 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Bu Kanuna tabi Tarifenin “I-Gayrimenkul Sicil İşlemleri” başlıklı bölümünün 13 üncü maddesinin (a) bendine göre alınması gereken tip düzeltme harçları, yapı kullanma izin harçlarına ek olarak; Tahsil edilen ücretler Bu şekilde şekli, içeriği ve içeriği, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek bir yazı ile tip düzeltme ücretini almaya yetkili vergi dairesine tebliğ edilerek ilgili vergi dairesine ödenir. Tahsil edilen ücretin ilgili vergi dairesine süresinde ödenmemesi halinde, ücret ilgili belediyeden 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil olunur.

Vergi Dairesine beyan edilmemiş tutarlar hakkında 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uygulanır. İşlemden doğan ücretleri tam olarak almadan işlem yapan belediye ve ilgili belediye çalışanları ücretlerin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Bu düzenleme sonucunda 492 sayılı Kanun’un 132. maddesi aşağıdaki şekilde olmuştur.
Harç toplamaya yetkili makamlar:
Madde 132 – Harçlar, bu Kanunda aksine hüküm bulunmadığı takdirde, gidere tabi işlem yapan bürolarca alınır.
Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde doğrudan vergi dairelerinden harç tahsil etmeye yetkilidir.
(Ek fıkra: 15/7/2016-6728/34 md.) “C) Ticaret Sicil Harçları” başlıklı bölümde yazılı ticaret sicil işlemlerine ilişkin harçlar: “Bu Kanuna bağlı (1) sayılı Tarifeden, ticaret odaları ve sanayi, ticaret odaları veya ilgili odalar tarafından bağlantı fişi karşılığında peşin olarak tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilen aylık ücretler, kısa olması bakımından şekli, içeriği ve içeriği Maliye Bakanlığı ile Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün bulunduğu odanın bağlı olduğu Vergi Dairesi tarafından belirlenecek bir ihbarname ile ödenir. Bir sonraki ayın on beşinci günü akşamına kadar. Tahsil edilen harçların ilgili vergi dairesine süresinde ödenmemesi halinde 21/7/21/ tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun hükümlerine göre yetkili daireden takip ve tahsilat yapılır. 1953. Vergi dairesine süresinde beyan edilmeyen tutarlar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uygulanır. İşlemden doğan ücretlerin tamamını almadan işlem yapan Ticaret Sicili Müdürlüğü ve ilgili odaların çalışanları ücretlerin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. (Ek fıkra: 9/6/2021-7327/10 md.) (Ek fıkra: 9/6/2021-7327/10 md.) () sayılı Tarifenin “I-Tapu İşlemleri” başlıklı bölümünün 13 üncü fıkrasının (a) bendi uyarınca alınması gereken tip düzeltme harçları. 4) Bu Kanunla bağlantılı olarak, ilgili belediye tarafından belirlenecek yapı kullanma izin belgesi harcına ek olarak, bir makbuz karşılığında peşin olarak alınır. bu şekilde tahsil edilen ücretler; Şekli, içeriği ve içeriği, tahsil edildiği günün akşamına kadar Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek bir tebliğ ile tip düzeltme harcının tahsiline yetkili vergi dairesine bildirilir ve ödenir. Tahsil edilen harçların ilgili vergi dairesine süresinde ödenmemesi durumunda harçlar 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre ilgili belediyeden takip ve tahsil edilir. Zamanında vergi dairesine bildirilmeyen tutarlar için 1/1961 ve 213 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. İşlemden doğan ücretlerin tamamını almadan işlem yapan ilgili belediye ve belediye çalışanları ücretlerin ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Bu değişikliklere ilişkin olarak 29 Temmuz 2021 tarih ve 31552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri 88 Sayılı Harç Kanunu Genel Tebliği ile aşağıdaki açıklamalar ve düzenlemeler yapılmıştır.
1) 7327 sayılı Kanunla Harçlar Kanununun mükerrer 69 uncu maddesinde yapılan değişiklik ve 132 nci maddesine eklenen hüküm ile Tarife No. 4) Ekli Harç Kanunu, belediyeler tarafından belirlenen yapı kullanma izin belgesi almak. (Meslek belgesi) düzenlenmeden önce vergi dairesine ödeme uygulamasına son verilir ve anılanlar. Harçlar, yapı kullanma izin harcına ek olarak belediyeler tarafından makbuz karşılığı nakden tahsil edilir.
2) Belediyeler tarafından peşin olarak tahsil edilen ve kısalık itibarıyla belediyenin bağlı olduğu vergi dairesine/mülkü idaresine ödendiği tip düzeltme bedelleri, tahsil edildiği günün akşamına kadar, belediyelerce tahsil edilen tip düzeltme harçları” bir nüshası beyannameye eklenir.
3) 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetkiye istinaden “Belediyelerce Alınacak Özel Düzeltme Harçlarına İlişkin Tebliğ” 30/9/2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 2004 Sayılı 25599. 340 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (sıra numarası: 346) 3/3/2005 tarihli ve 25744 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak elektronik ortamda gönderilmesi zorunludur. usul ve esaslara uygun olarak yapılır. Tebligatın elektronik ortamda süresi içinde gönderilmemesi hâlinde 213 sayılı Kanunun ilgili cezai hükümleri uygulanır.
4) “Belediyeler Tarafından Toplanan Tip Düzeltme Ücreti Tebligatı”, elektronik ortamda beyanname verebilmek için mevcut şifre ile belediyelere daha önce verilmiş olan kullanıcı kodu, şifre ve şifre ile; Mevcut şifresi olmayan belediyeler ise kısalık açısından kendi vergi dairesine/mülk müdürlüğüne başvurarak kullanıcı kodu ve şifresi ile kendilerine verilecek şifre ile elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir.
5) Harç bildirimlerinin süresinde yapılmaması halinde ilgili belediyeler hakkında 213 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.
01.08.2021 / 155-5
6) Tebliğde bildirilen harçların süresinde ödenmemesi halinde, harçlar 21/7/21/ tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili belediyeden takip edilerek tahsil edilir. 1953.
7) Belediye görevlileri ve harç toplamaya yetkili belediyeler vergi mükellefleriyle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.
8) 492 sayılı Kanuna göre (4) sayılı Tarifenin 1/13-A bendi kapsamında yapılması gereken tür değiştirme işlemlerinde Tapu Müdürlüklerince söz konusu harçların dahil olup olmadığı kontrol edilir. belediyeler tarafından yapılan bir tebligat ile ve açıklanması halinde, söz konusu harçların tahsilinde kısalık açısından bu durum belediyenin bağlı olduğu vergi dairesine/emlak müdürlüğüne bildirilir.
9) Valilikler ve belediyeler dışındaki kurum/kuruluşlar tarafından yapı kullanma izin belgesi verilmesi hâlinde 3/14 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde (Seri No:59) belirtilen usul ve esaslar uygulanır. /2009 ve 27169 sayılı tip düzeltme harçlarının vergi daireleri tarafından tahsili ve çerçevesinde devam edecektir.
Düzenleme aşağıdaki gibidir.
Bilindiği üzere 3194 Sayılı İmar Kanunu[3] 30. maddesinde yapı kullanma izin belgesinin belediye veya iller tarafından verileceği düzenlenmekte olup, 69 sayılı Harç Kanununun mükerrer 69 uncu maddesinin son fıkrasında yer almaktadır. Vergi levhasını vermeden önce vergi dairesine gerekli harçların yatırıldığına dair belge talep etmekle yükümlüdürler. Yargı dahildir.
Buna göre belediyeler veya iller, yapı kullanma izni verilmeden önce EK-1’de yer alan belgeyi düzenleyerek mükellefi ücreti tahsil etmesi için ilgili vergi dairesine/emlak müdürlüğüne yönlendirecektir.
Ek 1’deki belgeye istinaden, Vergi Dairesi/Emlak Müdürlüğü tarafından tahsil edilen giderlere ilişkin Ek 2’deki belge olmaksızın sadece Vergi Dairesi dekontu ibraz edilmesi halinde yapı kullanma izni verilmeyecektir.


Kaynak: TÜRMOB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan