medyauzmani.com
Ticaret Bakanlığı: Eximbank desteği 2021’de 50 milyar doları aşacak – Özgün Fikirler

Ticaret Bakanlığı: Eximbank desteği 2021’de 50 milyar doları aşacak

Ticaret Bakanı Rohsar Pekan, geçen yıl Eximbank’ın sağladığı toplam desteğin dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 45,6 milyar dolara, ihracata destek oranının ise yüzde 24,3’ten yüzde 26,9’a yükseldiğini bildirdi.

Küresel epidemiyolojik koşulların hakim olduğu 2020 yılını program hedefinin üzerinde 169,5 milyar dolarlık ihracatla kapatabildiklerini kaydeden Pekan, 2021 yılı için ihracat hedefinin 184 milyar dolar olduğunu söyledi.

Pekcan, bu hedef doğrultusunda bir yandan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından zarar gören esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere çeşitli destek ve finansman imkanlarıyla destek olurken, diğer yandan da dış ticaretteki güçlü performansını 2018’de de sürdürülebilir kılmak için benzer nedenlerle küresel talep daralmasına rağmen tüm imkanlarını seferber ettiklerini vurguladı.

İhracat büyümesini sürdürülebilir kılacak ve ekonomik büyümeyi etkileyecek ihracat için katma değeri yüksek ihracatın finansmanının önemli olduğuna işaret eden Türk Eximbank, “Bu koşullar altında Türk Eximbank, ihracatta bakanlığımızdan devlet desteğinin yanı sıra ülkemizin dönüşümünün de önemli bir rol oynuyor. üretim gücü ihracata dönüşüyor.” dedi.

Türk Eximbank’ın 2020 yılında açıklanan son verilere göre bankacılık sektörünün aktif hacmi açısından dokuzuncu, kredi hacmi açısından ise sekizinci büyük bankası olduğunu ifade eden Pekcan, “Eximbank toplam ihracatın yüzde 53,9’unu gerçekleştirdi. krediler. Alacak sigortası alanında ülkemizin en büyük firmasıdır. Banka, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından bankacılık sektörünün 1 puan üzerinde değerlendiriliyor” dedi.

Toplam destek 45,6 milyar dolara yükseldi

Bakan Pekan, Banka’nın ihracatçıya verdiği desteklerle ilgili şu bilgileri verdi:

Türk Eximbank, 2020 yılında ihracatçılarımıza %7 artışla 28,5 milyar dolar nakdi kredi ve 17,1 milyar dolar ihracat kredi sigortası sağladı. Böylece Eximbank’ın sağladığı toplam destek dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat destekleme oranı %24,3’ten %26,9’a yükseldi. Banka’nın desteklediği ihracatçı firma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4’ün üzerinde artarak 13.102 firmaya ulaştı. Buradaki en önemli gelişme, artık daha fazla KOBİ ihraççısının desteklenmesidir. Geçen yıl ilk kez banka desteğinden yararlanan 953 ihracatçı firmanın yüzde 90’ını küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturdu.
Türk Eximbank’ın ihracatçıya doğrudan hizmet verme anlayışı çerçevesinde 20 şube ve 11 irtibat ofisi ile hizmet ağını genişletmeye ve destek vermeye devam ettiğine işaret eden Pekcan, bölgelerde 5 şube daha açarak ihracatçının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. ihracat ve ihracatçıların yoğunlaştığı yer. . Pekan, yakında fizibilite çalışmaları sonucunda belirlenen Kahramanmaraş ve İstanbul İkitelli OSB’de olmak üzere iki yeni şube açacaklarını bildirdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın ihracatçıya verdiği desteğin devam edeceğini belirterek, “Hedefimiz, 2021 yılında toplam ihracat desteğimizi bir önceki yıla göre yüzde 11 artırarak 50 milyar doların üzerine çıkarmak ve ihracat oranını artırmak” dedi. destek yüzde 27,7’ye yükseldi.” dedi.

Eximbank’ın dijitalleşme stratejisi doğrultusunda şubeye ihtiyaç duymadan daha fazla ihraççıya ulaşarak hızlı destek vermeyi hedeflediklerini belirten Pekcan, kendilerine telefonlarından da ulaşılabildiğini söyledi.

Türk Eximbank’ın Türkiye genelinde dijital şubesinin açıldığına dikkati çeken Pekcan, artık şubeye bağlı kalmadan çoğu erişimin ve işlemin dijital kanallardan yapılabileceğini kaydetti.

Pekan, bu sayede ihracatçıların şubeye gitmeden kredi talep etme, firma bilgilerini görüntüleme, kredi talep etme, işlemleri takip etme gibi birçok işlemi online olarak gerçekleştirebildiklerini vurgulayarak, “İzlemek ve raporlamak amacıyla iş zekası çözümleri üzerinde de çalışmalara başladık. bankacılık hizmetleri üst düzeyde Banka genelinde etkindir. dedi.

Pekan, ihracatçıların ihtiyaçlarını üç yeni ürünle karşılamaya devam ettiklerini belirtti:

Muşaraka finansman sistemi esasları ile çalışmak isteyen ihraççılarımızı ilk kez 10 yıla varan vade ile muşaraka finansmanlı yatırım kredisi ile tanıştırdık. İhracatçılarımıza Türk Eximbank sigorta poliçesi ile teminat altına alınan tüm kısa vadeli alacaklarını, teminatlı alacak bazında teminat grubu olarak kabul ederek bir yıla kadar finansman sağlıyoruz. Bu program, teminat oluşturmakta zorlanan ihracatçıların ve KOBİ’lerin kısa vadeli alacakları ile uzun vadeli finansman sağladıkları bir programdır. Yurt dışı teminat mektupları ile taahhüt firmaları, gemi inşa firmaları, yatırım malı üreten firmalar, teminat mektubu, kesin teminat mektubu ve ön teminat mektubu ihtiyaçlarını karşılamaya başlamış bulunmaktayız.

– Eximbank uluslararası piyasalardan 2,8 milyar dolar kaynak sağladı

Bakan Pekcan, Eximbank’ın uluslararası piyasalardan sağladığı finansmana ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Pandeminin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen Türk Eximbank, bu yıl uluslararası piyasalardan sağladığı yaklaşık 2,8 milyar dolarlık finansmanla Türkiye’ye uygun maliyetli kaynak akışı sağlayarak ihracatçılarımızı desteklemeye devam etti. Yapısı itibarıyla dünyada ikinci olan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) Grubu üyesi Dünya Bankası, yüzde 50 kefaletle 380 milyon Euro, İslam Kalkınma Bankası’na (IDB) ise 100 milyon Euro garanti ile bir ilke imza attı. Muşaraka finansman yöntemi ile kullanılmak üzere dolar bazında finansman sağladık.Yeni sigorta projesinin hayata geçmesiyle birlikte müşteri yönetimi, bilgilendirme, limit işlemleri, prim, tazminat, tahsilat, reasürans ve benzeri işlemlerde ivme kazandık. Bu sayede ihraççılarımıza sigorta işlemlerinde daha etkin ve hızlı hizmet sunacağız.Türk Eximbank, pandemi döneminde ihracatçılarımızın orta ve uzun vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamaya özel önem verdi. -vadeli kredi desteği bir önceki yıla göre 3 kat arttı.

– Katar ihracat destek kuruluşları ile işbirliği yapmak

Pekcan, en fazla 5 yıl vadeli “İhracat Odaklı İşletme Kredisi” ve 2 yıl ödemesiz 10 yıla varan vade ile “İhracat Odaklı Yatırım Kredisi” sunmaya devam ettiklerini bildirdi.

Pekan, Türk Eximbank ile Amerika, Fransa, İngiltere, Danimarka ve Avusturya’daki ihracatı destek kuruluşları arasında reasürans işlemlerine ilişkin iş birliği anlaşmaları imzalandığını açıkladı:

Bu anlaşmalar kapsamında bu yıl Irak’ta İngiliz İhracat Destekleme Kuruluşu ile ilk ortak girişimimizi gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta Macaristan ile anlaşmamızı imzalayacağız. Benzer anlaşmaları imzalamak için İsveç, Finlandiya, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerin kuruluşlarıyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Afrika’daki bölgesel kalkınma kuruluşlarından African Trade Insurance Agency (ATI) ile 2019’da imzaladığımız çerçeve iş birliği anlaşmasının bir benzerini Doğu ve Güney Afrika Ticaret ve Kalkınma Bankası (TDB) ile de imzaladık.”

Türk Eximbank’ın kredi programlarında ve garanti yöntemlerinde çeşitlendirme sağlayarak, kredi vadesini, ihracat taahhüt süresini ve alıcı limit vadesini uzatarak bu zor dönemde ihraççının yanında olduğunu ifade eden Pekcan, “2020 yılında 5 vade tamamlandı. 4,4 milyar dolar kredi verildi Döviz reeskont kredilerinin azami vadesi 360 günden 720 güne çıkarıldı Bu sayede salgının Türkiye üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla 4 milyar dolar tutarında uzun vadeli döviz reeskont kredisi sağlandı. Ekonomi, ihracatçılarımıza sunduğumuz TL Reeskont Kredisi programı ile 7,9 milyar lira kredi sağladık. dedi.

TL reeskont kredisi ve KGF teminatlı stok finansman kredisi programlarını kullandırarak bu zor dönemde ihracatçıya çeşitli teminatlar sağladıklarını belirten Pekcan, ihracat taahhüd sürelerini 12 ay uzattıklarını ifade etti.

– “Banka, 2021’de 50 milyar doların üzerinde ihracat desteği sağlayacak.”

Türkiye Eximbank’ın 2021 hedeflerine değinen Bakan Pekan, “2021, ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarının karşılanmaya devam edeceği bir yıl olacak.” dedi.

Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı nakdi kredi ve sigorta desteğini 2021 yılında da artırmaya devam edeceklerini belirten Pekan, “Hedefimiz 2021 yılında toplam ihracat desteğimizi bir önceki yıla göre yüzde 11 artırarak 50 doların üzerine çıkarmak. milyar, ihracatı destekleme oranını yüzde 27,7’ye çıkarmak.” dedi.

Öte yandan Pekcan, bu yıl sigorta programlarını teşvik edici faaliyetleriyle Türk Eximbank’ın sigorta korumasına tabi ihracatçı sayısını artıracağını belirterek, “Alacak sigortası kapsamına hizmet ihracatını da dahil ediyoruz.” ifadesini kullanın.

Pekan, hayata geçirdikleri 3 yeni programın kullanımını yaygınlaştıracaklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Kadın ve genç girişimcilere desteğimiz hız kesmeden devam edecek ve bu çerçevede 2021 yılında bankalar aracılığıyla kullandırılan döviz kredilerinde 25 baz puan indirim uygulamaya devam edeceğiz. garanti yapısının çeşitlendirilmesine öncelik verilmektedir. Kasım ayında başladığımız 81 İl İhracat Projesi’nin ilk adımının çıktılarını bu yıl göreceğiz. Bu kapsamda ihracatçı olma potansiyeli olan KOBİ’lere desteğimizi sunarak, ihracat yapan KOBİ sayımızın ve toplam ihracatımızın artmasına da katkı sağlayacağız” dedi.

– “Türk Eximbank ihracatçılarımızın her zaman yanında olacak”

Öncelikli sektörlerde ihracat potansiyeli ve rekabet avantajı yüksek olan coğrafi bölgelerde ihracatın artırılması için çalışarak sürdürülebilir ihracata katkı sağlayacağına işaret eden Pekan, “İhracata yönelik Finlandiya ihracat destek kuruluşu Finnvera ile ortak destek paketi açıklayacağız. önümüzdeki aylarda gemi inşa sektörüne Bilgi verdi.

Pekan, savunma sanayi ihracatı ve yatırım malı ihracatçıları ile yurt dışında gemi yapımcıları ve müteahhitlerin yürüttüğü projeler için mevcut ve yeni pazarlarda rekabet gücünü sağlamak amacıyla alıcı kredilerini artıracaklarını bildirdi. Öte yandan ihraççılarımıza 2 yılı ödemesiz olmak üzere 10 yıla varan vadeli yatırım kredisi programı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Pekan, dış ticarette dengeli bir yapı sağlayarak ihracatçının teşviki ve ekonominin gelişmesi için tüm paydaşlarla birlikte azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini, Exim Bank’tan ayrılmanın her zaman ihracatçının yanında olacağını belirtti.


Kaynak: TC Ticaret Bakanlığı
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın