medyauzmani.com
Tasfiye halindeki şirketlerin tasdik etmesi gereken defterler nelerdir? – Özgün Fikirler

Tasfiye halindeki şirketlerin tasdik etmesi gereken defterler nelerdir?

LLC’nin tasfiyesi 27.10.2021 tarihinde kaydedildi. Defterler nelerdir ve bu şirketi tasfiye halinde ne zaman ciro etmem gerekir? Süresi dolduğunda ne olur?

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

“Muhasebeciler” başlıklı 172. maddesinde defter tutmakla yükümlü gerçek ve tüzel kişiler sayılmakta,

“Hesap Dönemi” başlıklı 174. maddesi, defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulacağını, kayıtların her hesap döneminin sonunda kapatılacağını ve bir sonraki hesap döneminin başında yeniden açılacağını ve normal olarak hesap döneminin aynı olacağını belirtmektedir. takvim yılı,

220. maddede tasdik edilecek defterlere, 221. maddede ise tasdik zamanına ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin birinci fıkrasında herhangi bir nedenle tasfiyeye giren kurumlar vergisinde hesap dönemi yerine tasfiye süresinin geçerli olacağı belirtilmiştir. tasfiye aynı takvim yılı sonuna kadar ve bu süreden sonraki her takvim yılı ile filtrenin sonuna kadar. İlgili takvim yılının başlangıcından tasfiyenin sona erdiği tarihe kadar geçen sürenin, sona erdiği dönemden bağımsız olarak tasfiye süresi olarak dikkate alınacağı hükmü bulunmaktadır.

Buna göre, tasfiyenin başladığı tarihten aynı takvim yılının sonuna kadar olan hesap dönemi ve bu süreden sonraki her takvim yılı ayrı bir dönem sayıldığından, kanuni defterlerin her tasfiye dönemi için tasdik edilmesi ve zorunlu defterlerin tasfiye dönemi için tasdik edilmesi gerekir. tarihine (27/27) kadar tasfiye edilmelidir. 10/2021 tarihi itibariyle sertifikalandırılmış olmalıdır.

Defterler süresi içinde onaylanmazsa, bir ay içinde onaylanırsa VUK 352. md. İhlal cezası.

Saklanacak kitaplar

bir dergi

b) Defteri kebir

c) Envanter defteri

(d) ödeme defteri

e) Genel kurul toplantısı ve müzakere defteri

muhasebeciler

Madde 172

Gerçek ve tüzel kişiler bu Kanundaki esaslara göre defter tutmakla yükümlüdürler:

1. Esnaf ve sanatkarlar;

2. Ticaret şirketleri.

3. Kamu iktisadi kuruluşları.

4. (Değişik: 30/12/1980 – 2365/24 md.) Dernek ve müesseselere bağlı iktisadi müesseseler;

5. Serbest meslek sahibi.

6. Çiftçiler.

(Değişik: 30/12/1980 – 2365/24). Kamu iktisadi kurum, dernek ve müesseselerine bağlı iktisadi müesseseler, defter tutma bakımından tacirlerin tabi oldukları hükümlere tâbidir.

hesap dönemi

Madde 174

Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap döneminin sonunda kapatılır ve bir sonraki hesap döneminin başında yeniden açılır.

Hesap dönemi genellikle takvim yılıdır.

Ancak, takvim yılı döneminin faaliyet ve işlemlerinin niteliğine uymayanlar için, talepleri halinde Maliye Bakanlığınca 12’şer aylık özel hesap dönemleri belirlenebilir.

İşletmeye yeniden başlanması veya işten ayrılması halinde, hesap dönemi içinde bir yıldan az olan faaliyet süresi hesap dönemi sayılır.

Bu maddeye göre kendilerine özel hesap dönemi ayrılanların ticari ve zirai kazançları, hesap döneminin kapandığı takvim yılının geliri sayılır.

Sertifikalı kitaplar

Madde 220

Aşağıdaki defterler bu bölümdeki esaslara göre tasdik edilmelidir:

1. Günlük ve Envanter Defterleri:

2. Defter:

3. Çiftçinin İş Kitabı.

4. Üretim ve üretim vergisi defterleri. (Basit Gelir Vergisi Defteri dahil)

5. (Mülga: 1/7/1964 – 31/488 M.S.)

6. Devir vergisi defteri.

7- Yabancı gemicilik şirketlerinin gelir defteri.

8. Serbest Meslek Kazanç Defteri.

9. (Ek: 30/12/1980 – 2365/33 md.; Mülga: 22/7/1998 – 4369/82 md.)

10. (Ek: 30/12/1980 – 2365/33 md.; Mulga: 22/7/1998 – 4369/82 md.)

11. (Ek: 24/6/1994 – 4008/5 md.; Mulga: 22/7/1998 – 4369/82 md.)

Bu Kanunun izin verdiği hallerde, yukarıda belirtilen defterlerin yerine kullanılacak defterler tasdik edilir.

onay zamanı

Madde 221

Bu Yönetmelikte yazılı defterleri kullanacaklar aşağıdaki zamanlarda tasdik ettirmekle yükümlüdürler:

1. Kitabın kullanılacağı yıldan önceki son ay içinde çalışmış olanlar;

2. Hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca belirlenenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önceki son ay içinde.

3. (Değişik: 4/12/1985 – 3239/17 md.) İşe başlama tarihinden önce kategori değiştirenler ve yeni bir sorumluluk girenler, kategorisini değiştirenler ve yeni bir sorumluluk getirenler. Muafiyet tarihinden itibaren on gün içinde vergiden muaf olanlar;

4. Yeni defterleri kullanmaya başlamadan önce, onama konusu defterlerin eksiksiz olması veya başka nedenlerle yıl içinde kullanmak zorunda olanlar.

Sertifika yenileme

Madde 222

Defterlerini bir sonraki yılda kullanmak isteyenler, hesap dönemini Maliye Bakanlığınca belirlenen bu sürenin ilk ayı içinde yeniden belgelendirmek zorundadır.

Belgelendirme kuruluşu

Madde 223

Defterler, noterlik veya noterlik görevini yapmakla yükümlü olanlar için işyeri bulunmayanlar için yerleşim yerinde noterlik, menkul kıymet ve kambiyo acenteleri için Borsa Komisyonu tarafından onaylanır.

(Ek: 4/12/1985 – 3239/18 md.) Onay mercii, bu Kanuna göre tasdik için ibraz edilen defterleri, kurumların sosyal güvenlikle ilgili mevzuat hükümlerine bakılmaksızın tasdik eder.

(Yürürlük: 15.03.2018: 7099 Sayılı Kanun’un 2. maddesi ile ibare değişti)Anonim şirket, limited şirket ve kooperatiflerin kuruluşlarında defterler, şirket merkezinin bulunduğu yerin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nce tasdik edilir.

Değişiklikten önceki model:

(Ek: 11/6/2003-4884/7 md.) Anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasında defterler Ticaret Sicili memuru veya şirket merkezindeki noter tarafından tasdik olunur.

onay

Madde 224

(Birinci fıkranın birinci cümlesi değiştirilmiştir: 11/6/2003-4884/8 md.). Anonim ve limited şirketlerin kuruluşunda, noter tarafından yapılacak sertifika şerhleri ​​ile Ticaret Sicili personeli tarafından yapılacak sertifika şerhleri ​​yazılır. Kitabın ilk sayfasında aşağıdaki bilgiler yer almaktadır.

1. Kitabın yazarı.

a) gerçek kişiler için önce soyadı, sonra öz adı (varsa kuruluşun bildiği soyadı da eklenir);

b) Tüzel kişilerin unvanı.

2. İş adresi.

3. İşin veya mesleğin niteliği.

4. Defter türü.

5. Defter kaç sayfadan oluşur;

6. Defterin kullanılacağı hesap dönemi;

7- Kitabın yazarının ait olduğu vergi dairesi.

8. Onay tarihi.

9. Sertifika numarası.

10. Düzenleyen makamın resmi mührü ve imzası.

Kitap sertifikası için bordro

Madde 226

Tasdik makamları, onayladıkları defterlere ilişkin olarak 3 aylık bordrolarında kronolojik sıraya göre aşağıdaki bilgileri içerecek ve en geç bir ay içinde bulundukları yerin en büyük maliye memuruna vereceklerdir:

1. Sertifika numarası ve tarihi.

2. Kitabın yazarının soyadı ve adı (veya adresi).

3. İş veya kariyer.

4. Defter türü.

5. Kitabın onaylandığı yıl.

6. Kitabın yazarının ait olduğu vergi dairesi.

Belgelendirme yetkilileri, yukarıdaki bilgileri bireysel alındılar hakkında da rapor edebilir.

Elektronik olarak tutulan defterlerdeki sertifika:

Madde 226/a


Türk Ticaret Kanunu’nun 64. maddesinin üçüncü fıkrasındaki yetki kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının müştereken belirleyeceği usul, esas ve süreler dahilinde elektronik ortamda tutulan defterler için sertifika alınması. Ticaret ve elektronik ortamda tutulan diğer defterlere ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar ile bunların belirtilen tarihlerde onaylanması bu Kanunun uygulanmasında onay hükmündedir.
Belgelendirme ve onayın belirtilen usul, esas ve süreler içinde alınmaması veya yapılmaması halinde defterler akredite edilmemiş sayılır.


Kaynak: ismmmo, VUK Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.
Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın