medyauzmani.com
Tasfiye halindeki şirketin aktifinden süresi dolan sabit kıymetleri kayıtlardan nasıl çıkarabiliriz? – Özgün Fikirler

Tasfiye halindeki şirketin aktifinden süresi dolan sabit kıymetleri kayıtlardan nasıl çıkarabiliriz?

İçindekiler

Kayda geçirilen ilgili belge için başvuru formu ile; Şirketin … tasfiyeye girdiği ve tasfiyesinin devam ettiği, tasfiye zararının geçmiş yıl karlarından indirilip indirilemeyeceği, faydalı ömrü sona eren ve defter değeri henüz belirlenmemiş olan çeşitli sabit kıymetlerin ne şekilde ödeneceği belirtilmiştir. azimli. Şirket malvarlığına kaydedilerek sıfırlananlar ve defter değeri sıfırlanmayan sabit kıymetlerin tasfiye sonunda kayıtlardan nasıl düşüleceği. Başkanlığımızdan bu konularda görüş istendiği anlaşılmıştır.

Birincisi – Kurumlar vergisi kanununa göre.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesi, kurumlar vergisinin mükellefin bir hesap döneminde elde ettiği net kurumlar kazancı üzerinden hesaplanacağını ve şirketin safi kazancının tespitinde ticari kazanç hakkında Gelir Vergisi Kanunu hükümlerinin uygulanacağını belirtmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ticari Kazancın Bilanço Esasına Göre Tespiti” başlıklı 38 inci maddesinin birinci fıkrasında ticari kazancın bilanço esasına göre hesaplanan değerler arasındaki pozitif fark olduğu belirtilmiştir. hesap dönemi sonunda ve başında projenin öz sermayesi ile mahsup edilen değerler bu süre zarfında işletme sahibi veya sahipleri tarafından işletmeye eklenir. Kurumdan ayrılan küratörün aradaki farka ekleneceği belirtildi.

Aynı Kanunun 94 üncü maddesinde belirtilen kişi ve kurumlara yapılan ödemeler (peşin ödenenler dahil) nakit veya hesapVe Ödül alanların gelir vergilerinden kesinti yapmak zorunda oldukları belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun uygulanmasında, vergiyi doğuran olay, gelirin alınması ile ortaya çıkmakta olup, gelirin ticari ve zirai kazançlarda tahakkuku, serbest meslek kazançlarında, gayrimenkul sermaye iratlarında, kazançlarda ve diğer kazançlarda tahsil esası esas alınmaktadır. gelir, garantiler Ücret gelirlerinde yasal ve ekonomik tasarruf sağlanması.

Menkul kıymetlere ilişkin değer artış kazançları açısından vergilendirilebilir bir olay olan hukuki ve ekonomik tasarrufların sağlanmasında, gelirin malik tarafından gerekli hale gelmesi anlamına gelen kanuni tasarruf aşamasını, ekonomik tasarruf aşaması yani menkul kıymetlerin elde edilmesi aşaması takip etmektedir. gelir her an sahibine ödenebilir hale gelir, Tahsil edilip edilmemesi geliri etkilemez.

Türk Ticaret Kanunu’nun kâr dağıtımına ilişkin esasları düzenleyen 509. maddesinde, anonim şirketlerde kâr payı ancak dönem kârı ile serbest yedek akçelerden; Limited Şirketler ile ilgili 608 inci madde, kârın ancak safi dönem kârından ve bu maksatla ayrılan yedek akçelerden dağıtılabileceğini düzenler.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinde;

1) Tasfiye süresi: Nedeni ne olursa olsun tasfiye halinde olan şirketlerden alınan vergilerde hesap dönemi yerine tasfiye süresi geçerlidir.

A) Tasfiye, genel kurulun ortaklığı tasfiye kararının tescili tarihinde başlar ve tasfiye kararının tescili tarihinde sona erer. Başlangıç ​​tarihinden aynı takvim yılının sonuna kadar olan süre ve bu süreden sonraki her takvim yılı için, tasfiyenin sona erdiği dönem için ise ilgili takvim yılının başından tasfiyenin sona erdiği tarihe kadar geçen süre. tasfiye bağımsız bir tasfiye dönemi olarak kabul edilir.

B) Tasfiyenin başladığı takvim yılında sona ermesi halinde tasfiye süresi kurumun tasfiyeye girdiği tarihten itibaren başlar ve tasfiyenin bitimine kadar devam eder.

C) Tasfiyenin zararla kapatılması halinde, tasfiye sonucu önceki tasfiye dönemlerine göre düzeltilir ve söz konusu dönemlerde ödenen vergi mükellefe iade edilir.

(iv) Tasfiye Kârı: Tasfiye halindeki işletmelerin vergi matrahı tasfiye karıdır. Tasfiye karı, servetin tasfiye dönemi sonundaki değeri ile tasfiye dönemi başlangıcındaki değeri arasındaki pozitif farktır.

A) tasfiye karı hesaplanırken;

1) Şirket hissedarlarına veya sahiplerine tasfiye sırasında avans veya sair surette tasfiye sonundaki servet değerine kadar her türlü ödemeler,

2) Mevcut sermayeye ek olarak, ortaklar veya malikler tarafından yapılan ödemeler, tasfiye sırasında elde edilen ve vergiden muaf irat ve iratlar, tasfiye dönemi başındaki servet değeri,

katma.

(v) Servetin Değeri: Tasfiye döneminin başındaki ve sonundaki servetin değeri, şirketin tasfiye döneminin başında ve sonunda bilançoda görünen özkaynaklarıdır. Bir yıldan uzun süren tasfiyelerde, takip eden tasfiye dönemlerinin başındaki servet değeri, bir önceki dönemin son bilançosunda görülen servet değeridir.

Bu şartlar ve koşullar uyarınca, Şirketinizin tasfiyesinden doğan zararın geçmiş yıl karlarından ve/veya kanuni yedek akçelerden mahsup edilmesi sürecinde herhangi bir nakit ödeme veya hesaplama yapılmamaktadır. Bu nedenle, geçmiş yıl zararlarından ve/veya kanuni yedek akçelerin indirilmesi kâr payı sayılmayacak ve kâr dağıtımı üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

İkincisi – vergi prosedürlerinin koşulları.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

161 inci maddede, vergilendirmeyi gerektiren işlemlerin tamamen durdurulması ve sona erdirilmesi işten ayrılma anlamına gelir ve herhangi bir nedenle işin geçici olarak durdurulması işten ayrılma sayılmaz,

162. maddede, tasfiye ve iflas hallerinde vergi ile ilgili işlemler tamamen sona erinceye kadar yükümlülük devam eder,

227 nci maddede, bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, bu Kanuna göre tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların tasdik edilmesi zorunludur,

229 uncu maddede fatura, malı satan veya müşteriye iş yapan tacir tarafından, müşterinin satılan mal veya yapılan iş karşılığında borçlu olduğu tutarı göstermek üzere ibraz ettiği ticari bir belgedir.

267. maddede hesaplanan değer, gerçek fiyatı bilinmeyen, bilinmeyen veya kesin olarak belirlenemeyen bir malın, piyasada satılsaydı öncekine göre alacağı değerdir. değerleme günü ve bir önceki değer, sırasıyla ortalama Fiyat, maliyet değeri esası veya değerleme esaslarından biri uygulanarak belirlenir.

328 inci maddede amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması halinde, alınan bedel ile stok defterinde kayıtlı değerleri arasındaki fark kar zarar hesabına intikal ettirilir ve bu fark idare tarafından gelir veya gider olarak kabul edilir. işletme hesabı bazında defter tutan mükellef ile işletme hesabı defteri tutan mükellef Serbest meslek kazancıdır. Rezerve edilen değerin, rezerve edilen tüketim düşüldükten sonra kalan miktar olduğu durumlarda

Yargılandı.

Öte yandan, mükellefin işletmeden ayrılmış sayılabilmesi için işletme satın alma işlemlerinin durdurulmasının yanı sıra işletmedeki mal stokları ile diğer sabit ve yenilenebilir değerlerin elden çıkarılması veya bu varlıkların elden çıkarılması gerekir. işletme sahipleri tarafından işletmeden çekilebilir.

Bu konuda, Şirketinizin tasfiye halindeki varlıklarının kayıtlı sabit kıymetleri, Vergi Usul Kanunu’nun yukarıda belirtilen 328. maddesine tabi olarak satılarak ve satış fiyatının üzerinde fatura düzenlenerek veya önceki fiyatın üzerinde fatura kesilerek kayıtlardan düşülür. Kanunun 267 nci maddesine göre belirlenecek fiyat.


Kaynak: GIB Politikası, 13/02/2015, 11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]-255
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın