medyauzmani.com
Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hibesi gelir olarak vergilendirilecek mi? – Özgün Fikirler

Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Hibesi gelir olarak vergilendirilecek mi?

Mükellef, Tarımsal Kırsal Kalkınma Desteği’nden nakit hibe aldı. Alınan bu tutar üzerinden vergilendirilecek miyim? Ayrıca kendi hesaplarımı veya gelir hesaplarımı takip etmem gerekiyor mu? Bunu sermaye yedeğine ekleyip sonra sermayeye eklemeli miyim?

Hibeyi alan kişi veya kuruluş vergi mükellefi ise; Alınan hibe gelir kaydedilir. (602 hesap) Sermaye yedeği önemsizdir.


benzer içerik

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Ankara Vergi Dairesi

Mükellef hizmetleri için gelir vergisi tahsilat yönetimi

sayı : 38418978-120[94-16/2]-73882 10/05/2016
Konular : Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında alınan hibenin kesilip kesilmeyeceği.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Tarıma Dayalı İktisadi Yatırımların Desteklenmesi Tebliği” çerçevesinde almış olduğunuz hibe desteği; Tarımsal faaliyetinizde kullandığınız soğuk hava deposu projesine, başvuru formunda faizi tescil edilen karar. Tarımsal destekleme ödemelerinden %4 oranında gelir vergisi stopajının Banka tarafından yapıldığı belirtilmiş olup, söz konusu kesintinin yapılıp yapılmayacağı konusunda Başkanlığın görüşü istenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 52. maddesi; Tarımsal faaliyetten elde edilen gelir tarımsal gelirdir.

tarımsal faaliyet; Bitki, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin karada, denizlerde, göllerde ve nehirlerde yetiştirilmesi, dikilmesi, bakımı, üretimi, ekimi ve ıslahı yoluyla veya bunlardan doğrudan yararlanılarak avcılar ve yetiştiriciler tarafından hasat edilmesi, avlanması, saklanması, taşınması ve satılması. bu ürünlerin doğası veya diğer herhangi bir kullanımı.

…” Yargı dahildir.

Aynı kanunun 53. maddesinin birinci fıkrasında; “Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre gelirlerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergiye tabidir. 54 üncü maddede belirtilen işletme büyüklüğünü aşan çiftçiler ile biçerdöver veya Bu cins araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktör tespit edilerek gerçek usulde vergilendirilirler (dilerlerse tarım işletmesi hesabına veya bilançolarına göre) Kazançları reel olarak vergilendirilmeyen çiftçiler bu tür kazançlar için vergi beyannamesi vermeyin…” Yargı dahildir.

Anılan kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendine istinaden. Üretilen, satın alınan veya başka yollarla temin edilen her türlü tarımsal ürünün önceki yıllardan devredilenler dahil satış bedelleri (prim, iade vb. dahil) işletme hesabına göre hasılat olarak muhasebeleştirilir.

Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında stopaj yapacaklar sıralanmış ve ikramiye sahiplerinin ödemelerini (peşin ödenenler dahil) yaparken gelir vergilerinden stopaj yapmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir. nakit olarak veya bir hesaba. “Çiftçilerden satın alınan tarımsal ürünler ve hizmetler için ödenen meblağların;

  1. a) Hayvanlar ve ekinleri ile avlanma yeri ve suyu için,
  1. 1) Borsaya kaydolmak suretiyle satın alınanlara %1,
  2. 2) (1) numaralı bent dışında kalanlar için %2,
  1. b) Diğer tarım ürünleri için,
  2. i) Ticaret borsalarına tescil yoluyla satın alınan tarımsal ürünler için %2,
  3. 2) (1) numaralı bent dışında kalanlar için %4,

  1. ç) Çiftçilere doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemelerinde %0,

Stopaj oranları ödeme şekillerine göre ilgili fıkralarda düzenlenmiştir.

Öte yandan hakem başvuru formu ve ekleri incelendikten sonra; “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Tarıma Dayalı İktisadi Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” kapsamında almış olduğunuz Hibe Desteği Ödemelerinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün ödemesi olmadığı anlaşılmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin 11/(d) bendinde yer alan hayvancılık.

Buna göre TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden “Kırsal Tarım Kapsamında Tarıma Dayalı İktisadi Yatırımların Desteklenmesi Tebliği” çerçevesinde aldığım hibe destek ödemeleri, Tarımsal faaliyetlerinizde kullandığım soğuk hava deposu projesi için Kalkınma Yatırımlarını Destekleme” başlıklı gelir vergisi, Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında tarımsal gelir olarak hesaplanıp, dönem sonunda gelir vergisi stopajına tabi tutulur. Aynı Kanunun birinci fıkrasının birinci fıkrasının (b – 2) bendi kapsamında ödeme şekline göre belirlenen % 4’lük oran.

Öte yandan, gerçek usule tabi değilseniz ve gelir stopajınız üzerinden vergilendiriliyorsanız, o zaman doğal olarak beyanname vermemelisiniz çünkü o vergi nihai vergidir. Gelir vergisi beyannamenize dahil etmeniz ve yıllık beyannameniz üzerinden hesaplanan vergilerden yukarıdaki ödemeler üzerinden stopaj yapmanız mümkün olacaktır.


Kaynak: GİB, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın