medyauzmani.com
Tarımsal Gelir Muafiyeti (Genç Girişimciler Kazanç Muafiyeti) – Özgün Fikirler

Tarımsal Gelir Muafiyeti (Genç Girişimciler Kazanç Muafiyeti)


4.2.4.1. Genç girişimciler için kazanç istisnası

GVK’nın 20 mükerrer maddesi uyarınca; Ticari, zirai veya mesleki faaliyetlerinden dolayı gelir vergisi mükellefiyeti ilk defa tespit edilen ve göreve başlama tarihi itibariyle yirmidokuz yaşını doldurmamış olan mükelleflerin gerçek kişileri, elde ettikleri bu kazançlardan faaliyetlerine başladıkları takvim yılından itibaren üç vergi dönemi boyunca 75.000 TL’ye kadar, Belirli şartların sağlanması kaydıyla gelir vergisinden muaftırlar.

Bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar kılavuzun 4.1.7.8’inde bulunabilir. Burada bahsedilmeyecektir.

4.2.4.2. Tarımsal destekleme ödemelerinde gelir hariç

2012 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na mükerrer 20/c maddesi eklenerek kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmesi. Yönetmelik 26.10.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Bu düzenlemeye paralel olarak çiftçilere ödenen doğrudan gelir destekleri ve alternatif ürün ödemelerine ilişkin 94 üncü maddenin birinci fıkrasının (d) bendine göre beklenen gelir vergisinin indirilmesine ilişkin yönetmelik de 26.10.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. 7338 Sayılı Kanun’un 7. maddesi ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca 7338 sayılı Kanunun 11 inci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 92 nci maddesine göre; 26.10.2021 tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan tarımsal destekleme ödemeleri mahsup edilerek tahsil edilen gelir vergisi, tahsil tarihinden itibaren 26/10/2021 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre.

Daha önce verilmiş ve kanun yolları tüketilmemiş kararlara göre, geçici 92 nci madde hükümlerinden yararlanmak amacıyla vazgeçilen davalar hakkında taraflara tebliğ edilmiş veya tebliğ edilmiş olsun veya olmasın işlem yapılmayacaktır. olumsuzluk. İdare tarafından takip edilmeyecek, faiz, dava giderleri ve varsa avukatlık ücretine hükmedilemez ve ödenemez. Bir önceki madde hükmü, kesinleşmiş olanlar hakkında iade taleplerinde uygulanmaz.

Söz konusu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir; Başvuru usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar 316 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tablosunda yer almaktadır.

4.2.4.2.1. İade talebi ve ibraz edilecek belgeler

193 sayılı Kanunun Geçici 92 nci maddesinin yürürlüğe girmesinden önce kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan tarımsal destekleme ödemelerinden başvuru sahipleri veya vekillerinin vergi dairesine başvurmaları halinde gelir vergisi kesintisi bağlı olduğu vergi dairesi) Düzeltme süresi içinde, reddedilir ve iade edilir.

İade yapabilmek için beyannamenin Ek 1’inde yer alan dilekçe formunu eksiksiz olarak doldurmanız ve başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Başvurunun yapılacağı vergi dairesi, başvuru sahipleri tarafından serbestçe seçilecektir.

Destek ödenen hak sahiplerinin mirasçılarının iade talebinde bulunmaları halinde, Ek-1’deki Dilekçe Formu’nun eksiksiz olarak doldurulması ve “Mirasçılık Belgesi” ile “Veraset ve İntikal Vergisi İndirim Belgesi”nin eksiksiz doldurulması kaydıyla mirasçılar, Dilekçe ekinde, mirasçılar paylarına iştirak edebilirler. Bu madde hükümleri kullanılabilir.

Madde kapsamında başvuru yapabilecek olanlar, dilekçelerini interaktif vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda, ayrıca ilgili vergi dairesine elden veya posta yoluyla iletebilirler. Ancak, hak sahiplerinin mirasçıları veya vekilleri tarafından yapılacak başvurular ile bu kapsamda açılan alacakların temliki suretiyle yapılan başvurulara ilişkin dilekçelerin elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletilmesi gerekir.

4.2.4.2.2. İade ve düzeltme taleplerine ilişkin yapılacak işlemler

193 sayılı Kanunun Geçici 92 nci maddesinin 26/10/2021 tarihinde yürürlüğe girmesinden önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemelerinden kesilen gelir vergisi iadeleri; Vergi dairesi/daireleri, vergi dairesi veya vergi dairesi başkanlıkları tarafından yetkilendirilir.

İadeyi yapacak olan vergi dairesi GIBINTRANET/YBS ekranından iadeye konu olan vergi kesintisi olup olmadığını ve adına vergi stopajı ödenen başvuru sahibinin adı, soyadı ve TC kimlik numarasını kontrol edecek. .

İade başvuru dilekçesinde yer alan bilgiler ile YBS aracılığıyla edinilen bilgilerin tutarlı olması durumunda başvuru sahiplerinden başka bilgi veya belge talep edilmeyecek ve mükelleflerin iade talepleri değerlendirilecektir.

İadeye ilişkin bilgiler MIS ekranından tespit edilemiyorsa veya bilgilerde tutarsızlık varsa;

Kesintinin yapılıp yapılmadığı araştırılır ve indirimin ilgili vergi dairesine beyan edilmediğinin tespiti halinde, teşvik ödemesini yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili özet beyanı içeren ilgili özet beyana düzeltme beyanı vermesi gerekir. sübvansiyon ödeme süresi ve tutarına ilişkin bilgiler Ödenen toplam ödeme ve indirilebilir tutar. Daha sonra geri ödeme yapılacaktır.

193 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi kapsamındaki tarımsal destekleme ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintilerinin özet beyanname ile ilan edilmemesi halinde, bilgi ile indirim yapan kamu kurum ve kuruluşlarınca kesintilerin gönderilmesinden sonra iade yapılabilecektir. sübvansiyon ödemesinin süresi, ödemenin toplam tutarı ve makama yapılan stopaj ile ilgili vergiler.

kamu kurum ve kuruluşları; İade işlemlerinin yapılabilmesi için başvuru sahiplerinin gerekli bilgi ve belgeleri ibraz etmeleri ve avukatlarına veya ilgili vergi dairesine ivedilikle ibraz ettirmeleri gerekmektedir.

193 sayılı Kanunun geçici 92 nci maddesi hükmünden yararlanmak için birinci fıkra kapsamındaki ödemelerde stopaj ödenmesi şartı aranmaz.

01/04/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda öngörülen düzeltme süresi geçtikten sonra yapılan başvuruların reddi veya iadesi mümkün değildir. 1/1/2016 tarihinden önceki dönemler zaman kilitli olduğundan, bu dönemler için yapılan başvurular reddedilmeyecek veya iade edilmeyecektir.

Düzeltme taleplerine istinaden ret ve iade işlemlerinin yapılabilmesi için bu iade işlemlerine ilişkin dava açılmamış olması gerekmektedir. Vergi Dairesi tarafından iade yapıldıktan sonra herhangi bir nedenle dava açılması halinde iade haksız iade kapsamında değerlendirilecek ve ceza ve faiz uygulanarak iade yapılacaktır.

21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Kanununun 23 üncü maddesi ile 31/5/2006 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesi hükümlerine uyularak mükelleflerden iade yapılacaktır. .5510.

4.2.4.2.3. İade talepleri dava aşamasında

213 sayılı Kanunla düzenlenen düzeltme süresi içinde tarımsal destekleme ödemelerinden kesilen gelir vergisinin iadesi için başvuruda bulunan ve düzeltme talebinin kabul edilmemesi nedeniyle dava açan başvuru sahiplerinin mahkemeler nezdinde (henüz sonuçlanmamış) davalarından vazgeçmeleri ve Başvuru sahiplerinin feragat ettiklerini gösteren şerhli dilekçe örneklerini veya böyle bir belgenin temin edilememesi halinde mahkemenin istemin reddi kararının örneklerini vermeleri kaydıyla gerekli ret işlemleri ve ilgili mahkemeden iadeler feragat gerekçeleri

Bu madde hükümlerinden yararlanmaktan vazgeçilen davalarda, yargılama giderleri ve avukatlık ücreti idarenin veya davacının lehinde veya aleyhinde hükmedilemez.

213 sayılı Kanun’da zamanaşımı süresi değişikliği yapıldıktan sonra yapılan düzeltme taleplerinden sonra dava açan ve uyuşmazlığı devam eden başvuru sahipleri, feragat etsinler veya etmesinler, düzeltme ve iade talebinde bulunamayacaklardır. Dava olsun ya da olmasın, mahkemelerin vereceği kararlara göre işlem yapılacaktır.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade taleplerinde, kesinleşmiş yargı kararına göre işlem yapılması gerekir.

4.2.4.2.4. Kapsanan Ödemeler İadeleri

Yönetmelik kapsamında ödenecek iadeler, 1/1/2016 tarihi ve sonrasında kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemelerinden kesilen gelir vergisi ile sınırlıdır.

– 193 sayılı Kanunun Geçici 92 nci maddesinde yer alan “kamu kurum ve kuruluşları” ibaresinden 10/10/5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli tablolarda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının anlaşılması gerekmektedir. 12/2003 ve bu yasada belirtilen yerel yönetimler.

1/1/2016 tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan tarımsal destekleme ödemeleri mahsup edilerek ödenen gelir vergileri bakımından geçici madde hükmünden yararlanılması mümkün değildir.


Kaynak: Türmob, 2021 Gelir Vergisi Beyannamesi Hazırlama Rehberi
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan