medyauzmani.com
Tahviller hariç özel alacaklılara olan borç, Şubat ayı sonunda 2,6 milyar dolar düştü. – Özgün Fikirler

Tahviller hariç özel alacaklılara olan borç, Şubat ayı sonunda 2,6 milyar dolar düştü.

TCMB – Özel Sektöre Dış Kredilerde Gelişmeler – Şubat 2020

  • Özel sektörün yurt dışından kredi borcundaki gelişmeler incelendiğinde, 2019 yılsonuna göre Şubat sonu itibarıyla uzun vadeli kredi borcu 2,9 milyar dolar azalarak 177,9 milyar dolar, kısa vadeli borç (ticari krediler hariç) azaldı. 1.4 milyar dolara, doların ise 7.7 milyar dolara gerilediği kaydediliyor.
  • Uzun vadeli kredi borçları incelendiğinde, bankaların kredi niteliğindeki kredileri bir önceki yıl sonuna göre 987 milyon $ azalmış, tahvil ihracı kredileri ise 181 milyon $ artarak 21,4 milyar $ olmuştur. Aynı dönemde banka dışı finansal kuruluşlara verilen krediler 444 milyon dolar azalarak tahvil stokları 43 milyon dolar azalarak 3,6 milyar dolara geriledi. Söz konusu dönemde finansal olmayan kredi niteliğindeki kurumsal krediler 1,2 milyar $ azalarak tahvil stokları 9 milyon $ azalarak 7,5 milyar $ olmuştur. Kısa vadeli kredi borçları ise kredi niteliğindeki banka kredileri 2019 yılsonuna göre 997 milyon dolar azalarak 4,7 milyar dolara geriledi. Öte yandan, kredi niteliğindeki finansal olmayan kurumsal krediler 105 milyon dolar azalarak 1,6 milyar dolara geriledi.
  • Alacaklılara göre dağılım incelendiğinde, tahvil hariç özel alacaklılara olan borç Şubat ayı sonunda bir önceki yıl sonuna göre $2,6 milyar azalarak $122,7 milyar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli kredi borçlarına bakıldığında, tahvil hariç özel alacaklılara olan borçlar geçen yıl sonuna göre 1,5 milyar dolar azalarak 7,3 milyar dolara geriledi.
  • Döviz kompozisyonuna bakıldığında ise 177,9 milyar dolar olan uzun vadeli kredi borcunun %61,9’unu ABD doları, %33,2’sini avro, %3,2’sini Türk Lirası ve %1,7’sini başka bir yabancı para oluşturmaktadır. 7,7 milyar ABD doları olan kısa vadeli kredi borcunun %42,2’si ABD doları, %33,1’i avro, %24,1’i Türk Lirası ve %0,6’sı diğer döviz cinsindendir.
  • Sektörel kırılım analizi, Şubat sonu itibarıyla 177,9 milyar dolar olan toplam uzun vadeli kredi borcunun %42,7’sini finansal kuruluşlar, %57,3’ünü finansal olmayan kuruluşlar oluşturdu. Aynı dönemde 7,7 milyar dolar olan kısa vadeli toplam kredi borcunun %75,9’unu finansal kuruluşların, %24,1’ini finansal olmayan kuruluşların borçları oluşturdu.
  • Özel sektör yurt dışından sağlanan kredilerin toplam borcu Şubat ayı sonuna kadar kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde ödenecek anapara geri ödeme taksitlerinin toplam 44,5 milyar ABD doları olduğu dikkat çekiyor.

Kaynak: TCMB verileri 16.04.2020
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın