medyauzmani.com
Şüpheli alacaklar ne zaman silinir? – Özgün Fikirler

Şüpheli alacaklar ne zaman silinir?

  1. Bir veya birkaç yıl önce dava edilmiş cari alacaklar ile bu yıl şüpheli alacak kaydedilebilir mi? Karşılık vermek mümkün mü?
  2. Davanın açıldığı yılda şüpheli alacak karşılığı almak gerekir mi?
  3. Mizandaki 128 hesapta görünmeyen ve şirket adına devam eden davaları kaydetme ve bozma zorunluluğu var mı?
  4. 4. Davası devam eden 128 hesapta takip edilmesi gereken alacaklar, 120 hesapta yıllardır karşılık ayrılmadan takip edilmişse, 128 hesabı uygun takip karşılığı almadan alabilir miyiz?
  5. 120 hesapta karşılıksız takip edilen şüpheli alacak veya borçlarımızı hangi hesapla kapatmak doğru olur?

*** Şüpheli alacak karşılığı, davanın açıldığı dönemde ayrılmaktadır. Bu kayıt, toplanana kadar duracaktır.

*** Bu, karşı davanın açıldığı dönemde yapılmalıdır.

*** 128 ve 129 numaralı hesaplar, ödeneğin ibrazı ile aynı anda kullanılır.

Alacağın şüpheli hale geldiği tarihte şüpheli alacak karşılığı ayrılması zorunlu kılınır ve aşağıdaki kayıtlar yapılır.

——————— / ——————————

128 (b)

120/121(a) İddiayı şüpheli kılmak

—————————- / ——————–

—————————- / ——————–

654(b) tasarruf gideri hesabı

128(a) Şüpheli ticari alacaklar hesabı

——————— / ——————————

—————————- / ——————–

129(b) şüpheli ticari alacak karşılığı

128(a) Şüpheli ticari alacaklar. Aidatların ve şüpheli karşılıkların finansal tablo dışı bırakılması

———————– / ——————————

______________________________________________________________________

05.06.2020 tarihinde mükellef alacaklarının takibine başlamış olup ilgili alacaklar için 05-07-2020 tarihinde icra takibine başlanmıştır. Bu durumda mükellef 05.07.2020 tarihinde şüpheli ticari alacak karşılığı ayırıp ilgili alacak için gider yazabilir mi?

31/12 tarihi beklenmeksizin geçici vergi dönemlerinde de şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir. 05/07/2020 tarihinde provizyon yapılabilir.

Faiz ile birlikte kaydedilen menfaat başvuru formunda, …şirketin faaliyet gösterdiği …vergi numarası ile vergi dairesi müdürlüğünde vergi mükellefi olduğunuzu,… …yıllarda sizin adınıza …yabancı ve yerli firmalara yapılan inşaat ödemelerinin … 20. -20. “159-Verilen emir avansı” hesaplarında takip edilmekte, sözleşme şartları tek taraflı olarak yerine getirilmediği için verilen emir avanslarının geri alınamayacağı anlaşılmakta ve bu bilgilerin bu hesaplar için karşılık ayrılması ve bu hesapların değerli veya şüpheli alacak olarak değerlendirilmesi zorunludur.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 322. maddesinde; “İhtiyat kararı veya zorunlu bir belge nedeniyle tahsili mümkün olmayan alacaklar değersiz olacaktır.

Değersiz alacaklar, tasarruf değerine dönüştüğü tarihte tasarruf değerini kaybeder ve itibari değerinden zarar görerek yok olur. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin bu madde hükümlerine giren değersiz alacakları gider kaydedilmek suretiyle imha olunur. Yargı dahildir.

Gizli belgeden ne anlaşılacağı konusunda kanunda yeterince açıklık yok. ama, Aşağıdaki belgeler vergi hukuku uygulamasına ilişkin kesin belge örnekleri olarak sayılabilir.

– Borçlunun mal bırakmadan ölmesi veya borçlu hakkında Medeni Kanun’un 31. maddesi ve devamındaki maddeler uyarınca mahkemelerce verilen gaiplik kararı ile sulh hukuk mahkemelerince verilen mirasın reddi kararı mirasçıların da mirası reddettiklerini belirterek,

– Alacaklının borçluya karşı açtığı davada borçlunun galip geldiğine dair mahkeme kararı.

– Mahkeme nezdinde alacağın temlikine ilişkin düzenlenen belgeler,

– alacaktan vazgeçmeyi öngören mutabakat sözleşmesi,

– Borçlunun dolandırıcılıktan suçlu olduğunu ve herhangi bir mal varlığı bulunmadığını tevsik eden resmi belgeler,

– İcra memurundan borçlunun adresinin belirlenemediğine, icra takip dosyasının silindiğine ve yasal süresi içinde yenileme başvurusu yapılmadığına dair yazı,

– Menşei ve cayma yönünden açık ve ikna edici sebeplerin bulunması kaydıyla alacaktan vazgeçildiğini gösteren sözleşmeler, (Alacaklının tek taraflı beyanı ile iptal edilen alacaklar değersiz alacak olarak kaydedilemez.)

Yetkili makam tarafından tasfiyeye tabi borçlu hakkında Ticaret Mahkemesi tarafından verilen iflas kararına ilişkin belgeler.

Anılan kanunun 323. maddesinde; Ancak ticari ve zirai gelir elde etmek ve sürdürmekle ilgili olmak kaydıyla.

  1. dava veya icra aşamasında olan alacaklar;
  2. Borçlu tarafından bir defadan fazla yapılan protesto veya yazılı talebe rağmen ödenmeyen alacaklar, dava ve icra takibi gerektirmeyecek kadar küçüktür; Şüpheli borçlar.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme günündeki birikim değerine göre sorumluluk karşılığı ayrılabilir. Bu karşılığın ait olduğu alacaklar karşılık hesabında gösterilmektedir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık, kalan teminat tutarı ile sınırlıdır.

Şüpheli alacaklardan sonradan tahsil edilen tutarlar, tahsil edildiği dönemde kar zarar hesabına intikal ettirilir. Yargı dahildir.

Bu hükme göre, dava veya icra aşamasında olan alacaklar, davada vadesi gelmemiş küçük alacaklar ve bir defadan fazla protesto veya yazılı talebe rağmen borçlu tarafından ödenmeyen icra davaları şüpheli kabul edildiğinden, Bu kapsamda yukarıda sayılan şartlara sahip alacakların kabulü mümkün olup, şartlardan herhangi birinin bulunmaması halinde şüpheli alacak kaydı yapılamaz.

Bu itibarla ileride alınacak hizmete ilişkin avans niteliğindeki ödemelerin işin devamı için yapılmış olması halinde, bu tür ödemelerin tahsil edilemediği durumlarda kloz konulabilir. ve bu ödemeler Kanun’un 323. maddesinde belirtilen şartları sağlamaktadır.

Yukarıdaki hükümler ve yorumlar çerçevesinde işinizin devamı için tanıtım talebinde bulunmak,

– 323 üncü maddede belirtilen şartların oluşmaması nedeniyle tahsili şüpheli ticari alacak olarak kaydedilen zarar,

– Tek taraflı bir irade beyanı ile almayı reddetseniz bile, kaybın değersiz bir miktar olarak kaydedilmesi.

Mümkün değil.


Kaynak: ismmo
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makaledeki belirli içerikten yola çıkarak işinizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Gerçek veya tüzel, özel veya resmi kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılması sonucunda doğabilecek kayıp veya zararlardan sorumlu değildir.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın