medyauzmani.com
Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak kapıda ödeme sistemi ile kozmetik satışı yapmak işyeri muafiyeti kapsamında mıdır? – Özgün Fikirler

Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşarak kapıda ödeme sistemi ile kozmetik satışı yapmak işyeri muafiyeti kapsamında mıdır?

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Manisa Vergi Dairesi

Mükellef hizmetleri grubunu yönetme

sayı

:

85373914-120.01.03[40.01.89]-11402

20.01.2020

Tema

:

Kozmetiklerin sosyal medyada paylaşılarak kapıda ödemeli satılıp satılmaması işyeri muafiyeti kapsamındadır.

uzun zamandır

:

18.07.2017 tarih ve 130086 sayılı belge talep formu.

USCIS’e kayıtlı yardım talep formunuzda, Facebook veya Instagram sayfanızda paylaşarak kapıda ödemeli kozmetik ürünleri satıyorsanız üye işyeri muafiyetinden yararlanıp yararlanamayacağınıza ilişkin Başkanlığımızın görüşü gerekmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu;

9. maddede; “Aşağıda belirtilen şekil ve şekilde ticaret ve sanat çalışanları gelir vergisinden muaftır.

1-Motorlu taşıma aracı kullanmamak kaydıyla işyeri açmadan veya seyyar olarak perakende ticaret yapanlar (kişisel giyimiyle pazarı takip ederek gıda, bakkaliye ve temizlik malzemeleri için sabit işyerlerinin önünde sergi açmak), ziynet eşyası ve kıymeti yüksek ev eşyası (bu işyerlerinde satılan cinsten eşyanın aynısını satanlar hariç)

….

Ticari, zirai veya mesleki kazançlarından dolayı gelir vergisine tabi olanlar ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefine bağlı olarak yukarıdaki görevleri yerine getirenler tacir muafiyetinden yararlanamazlar.

….

Şirket açmadan milli piyango bileti satanlar, milli piyango bileti satanlar ve gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş sözleşmesi ile bağlı olmaksızın onlar adına kapı kapı dolaşarak tüketiciye satanlar, yukarıdaki şartlara bağlı olmaksızın gelir vergisinden muaftır.

Bu istisna, 94 üncü madde uyarınca stopaj yoluyla alınan vergiyi kapsamaz.“sağlamak,

37. maddede,Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazanç ticari kazançtır.karar üzerine,

46. ​​maddede; “47 ve 48 inci maddelerde belirtilen şartları topluca taşıyanların ticari kazançları basit bir şekilde tespit edilir.karar üzerine

Yer verilir.

Ayrıca aynı kanunun “Basit Usulün Sınırları” başlıklı 51 inci maddesinde basit usulden yararlanamayan mükellefler sayılmış ve 01/12/1995 tarihli ve Erzurum sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile basit usulden yararlanamayan mükellefler sayılmıştır. , Diyarbakır, Sakarya ve daha az nüfuslu yerler 2000 genel nüfus sayımında yaklaşık 30.000 nüfuslu, Büyükşehir belediyesi kurulması ve Büyükşehir belediyesi sınırları içine alınmasının yasak olduğu 2000 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içine giren yerlerden, Büyükşehir Belediyesi) bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun kapsamında, 01/01/1995 tarihinden itibaren gerçek usulde ve inceleme kapsamına alınmıştır.

Aynı kanunun 94. maddesinde “Kamu idare ve kuruluşları, kamu iktisadi kuruluşları, diğer kuruluşlar, ticari şirketler, iş ortaklıkları, dernekler, müesseseler, iktisadi kuruluşlar, dernek ve müesseseler, kooperatifler, yatırım fonu yöneticileri, gerçek gelirlerini beyan etmek zorunda olan ticaret ve serbest meslek sahipleri, çiftçiler, zirai işletme hesabı bazında belirtenler, aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (peşin ödenenler dahil) nakden veya mahsuben yaptıklarında hak sahiplerinin gelir vergisinden mahsup etmek suretiyle, tevkifat yaparak.

1- Hizmet personeline ödenen ücretler ile 61 inci maddede belirtilen ve 103 ve 104 üncü maddelere göre (istisnadan yararlananlar hariç) ücret olarak hesaplanan ödemeler,

10-b) 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, gerçek ve tüzel kişilere ait malları tüketici adına kapı kapı dolaşarak herhangi bir yükümlülük altına girmeksizin satanlara ödenen komisyon, prim ve benzeri ödemelerden; iş sözleşmesi (14592/2009 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre) %20,

13- Tacir muafiyetinden yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında ödenen tutarlardan (14592/2009 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre),

c) Ticari mal alımlarında %5

d) Diğer hizmet alımları için %10 (mal ve hizmet bedelinin ayrıştırılamadığı a, b ve c bentleri hariç),oranında gelir vergisi kesintisi yapılmasına karar verildi.”

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 156. maddesinde işyeri; ticari, endüstriyel, tarımsal ve mesleki faaliyetlerde iş yeri; Depolar, ofisler, idari ofisler, klinikler, atölyeler, antrepolar, oteller, kafeler, eğlence ve spor mekanları, tarlalar, bağlar, bahçeler, çiftlikler, hayvancılık tesisleri, Dalian ve Fuli bölgeleri, madenler ve taş ocakları, şantiyeler, vapur gibi ticari ofisler büfeler. Sınai, zirai veya mesleki bir faaliyeti gerçekleştirmek için tahsis edilen veya kullanılan yer.

Madde metninden de anlaşılacağı üzere işyeri belirlenirken ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyetlerin yürütüldüğü ve yürütüldüğü yerler nitelikli olup, tanımda belirtilen yerlerle sınırlı değildir. Bu nedenle elektronik ortamda gerçekleşen bu tür faaliyetler için iletişim için kullanılan yerin işyeri olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Ticaret Bakanlığınca yayımlanan İşyeri Dışı Sözleşmelere İlişkin Yönetmelikte doğrudan satış yapacaklarda aranacak nitelikler ile doğrudan satışa ilişkin usul ve esaslar belirtilmiştir.

Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı, gerçekleştirdiğiniz faaliyetin ve sattığınız ürünlerin, 6599 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında işyeri dışında akdedilen sözleşmeler kapsamında yapılan bir satış teşkil edip etmediğini tespit etmelidir. 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı ve bu Kanuna istinaden çıkarılan yönetmelikler.

Yukarıdaki hükümler ve açıklamalar uyarınca;

– 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, gerçek ve tüzel kişilerin mallarını işyeri dışında onlar adına akdedilen sözleşmeler kapsamında iş sözleşmesi ile bağlı olmaksızın satmanız durumunda tacir muafiyetinden yararlanabilirsiniz. Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesine göre tacir muafiyetinden komisyon, prim ve benzeri ödemelerle yararlanabileceksiniz. Aynı kanunun 94 üncü maddesinin (10-b) bendi gereğince şirket tarafından %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapılmalıdır.

– Kendi adınıza sattığınız ürünleri iş akdi ile bağlı olmaksızın satın almanız, motorlu taşıt kullanmamak kaydıyla veya iş yeri açmadan mobil veya perakende satış yapmanız halinde, Kanunun Gelir Vergisi Madde 9/1 kapsamında tacir muafiyetinden yararlanır.

– Kendi adınıza satın aldığınız ürünleri Facebook veya Instagram’da paylaşarak satmanız durumunda, satış yaptığınız online ortam işyeri tanımı kapsamına girdiğinden üye işyeri muafiyetinden yararlanamazsınız. Yönetim kurulu kararına göre gerçek usulde vergilendirilmelisiniz.

– Söz konusu ürünleri iş akdine bağlı olarak satmanız halinde tüm komisyon, prim ve benzeri gelirler Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94, 103 ve 104. maddeleri kapsamında ücret olarak kabul edilmeli ve vergilendirilmelidir.


Kaynak: özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın