medyauzmani.com
Şirket ortakları adına düzenlenen belgeleri şirketi kurarken gider olarak kullanabilir miyiz? – Özgün Fikirler

Şirket ortakları adına düzenlenen belgeleri şirketi kurarken gider olarak kullanabilir miyiz?

My LLC şahıs şirketidir. Kuruluş aşamasında, ortak ve limited şirket adına sözleşme yapılır. Şirketleşme sonrası kiralama bedeli ortak adına elektronik arşiv faturası olarak düzenlendi. Bu şirket dışı faturalar kayıtlı mı ve KDV indirimine tabi mi?

Şirket adına düzenlenmeyen belgeler tescil edilmez ve KDV kesintisi yapılmaz.

11.12.2018 tarihinde SMMM ofisini açarak mali müşavir olarak göreve başladım. 05/07/2018 tarihinde aldığım binek aracı 2018 yılı için sabit kıymetlere kaydetmedim. Sebebi ise bu kayıt yapılsaydı 2018 yılı sonunda 1 yıl amortisman ayırmam gerekecek olmasına rağmen 1 ay vergi mükellefi olarak çalıştım. 2019 yılının ilk iş gününde aracı DEFTER BEYAN SİSTEMİ üzerinden aktif hale getirdim. Toplam 4 yıllık amortisman ayıracağım. Yorumlarım ve eylemlerim doğru mu?

4 yıllık amortisman ayırarak hesaplayabilirsiniz.

30/08/2021 tarihinde açtığım şirketimin binek aracı var. daha önce çekilmiş Bunu defter-i kebir sisteminin gider pusulası ile mi yapmam gerekiyor?

Vergi mükellefi kendi kendine destek notu vermez. Araç, normal alış ve satış fiyatı veya sigorta bedeli üzerinden defter tanıma sistemine kaydedilir. Aracın iş için kullanılacağı bilgisi vergi dairesine bildirilir.

gelir yönetimi başkanı,

istanbul vergi dairesi,

Mükellef hizmetleri için gelir vergisi tahsilat yönetimi

B.07.1.GİB.4.34.16.01 / GVK-40 Makale sayısı

Konular: Envanter listesinde yer almayan araçlara ilişkin giderlerin kaydına ilişkin.

uzun: Dilekçeniz 08.2007 tarihli

İlgi dilekçenizde avukatlık mesleği ile uğraştığınızı ve aracınızı 2005 yılında serbest meslek kazanç defterindeki stok listesine .. plaka ile kaydettirdiğinizi ancak istenmeden devir yapmadığınızı belirtmişsiniz. 2006 yılında aracınızın yakıt ve bakım giderlerini gider olarak kaydettiğiniz, ancak herhangi bir amortisman ayırmadığınız 2006 yılı serbest meslek kazanç defterindeki stok listesi. , söz konusu aracı 2007 yılında mevcut envantere kaydettirdiğinizi belirtmekte olup, 2006 yılında kasıtsız kayıt eksikliğinin giderilmesi ve ilgili döneme ait harcamalarınızın dikkate alınıp alınmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş istenmektedir. gelirinizi belirlerken bir masraf.

Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 5035 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 13 üncü maddesi ile değişik “Mesleki Giderler” başlıklı 68 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (4) numaralı alt bendinde demirbaş, teçhizat ve taşıtların vergi usulleri yer almaktadır. mesleki faaliyetlerde kullanılan envanterde. Kanun hükümlerine göre ayrılan amortismanın (5) numaralı bendinde, kiralanan veya envantere alınan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin serbest meslek kazancının tespitinde indirime tabi tutulması zorunludur.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 210. maddesinde; “Serbest meslek sahipleri (defter) tutarlar. Bu defterin bir tarafına giderler, diğer tarafına gelirler yazılır. Defterin gider tarafında yapılan harcamaların türü ve tarihi, gelir kısmında ise gelir yazılır. ücretlerin tarihi ve miktarı ve kimden alındığı yanında.. “. “Serbest meslek sahipleri bir yılı aşkın süredir işlerinde kullandıkları ve tükettikleri demirbaş ve teçhizatın değerlerini ve tüketimlerini 189 uncu maddede yazılı olan ‘tüketim defterlerinde’ gösterirler.” , 189. maddede; İtfa edilecek ve amortismana tabi tutulacak varlıklar aşağıdaki yazılı şekillerden herhangi biri ile gösterilir:

  1. envanter defterinin ayrı bir bölümünde;
  2. özel tüketim defterinde;
  3. amortisman listelerinde.

Amortisman kayıtları, her yıl için amortismanın amortisman tarihinden ayrı gösterilmesi şartıyla birbiriyle bağlantılıdır. İktisadi kıymetler işletmeye alınmaya ve geçmiş yılların kayıtlarında tüketilmeye devam edilebilir.

Stok kaydı provizyonunda defter kayıtları veya amortisman listeleri bulunmaktadır. Yukarıdaki esaslara göre, iktisadi kıymetlerin envanter defterindeki kayıtlarda gösterilen değerleri toplu olarak girilebilir.

Öte yandan Seri No: 221 Gelir Vergisi Genel Tablosunun 4.2. Binek otomobillerin amortisman ve giderleri başlıklı bölümünde;

“34. Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinin onuncu fıkrasında yapılan değişiklikle, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren serbest meslek sahipleri, envanterde yer alan binek otomobillerin giderleri ile envanterde ayrılan amortismanlarını indirebileceklerdir. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gelirden düşülebilmesi için söz konusu binek otomobillerin gelirden düşülmesi zorunludur.

  1. Uzun süredir iş yapan serbest meslek sahipleri, işlerinde kullandıkları ancak envanterlerinde yer almayan binek araçlarını bedeli karşılığında işletmeye dahil edebilecek. Maliyet değerinin belirlenememesi veya bilinmemesi durumunda binek otomobiller, satın alındığı tarihteki cari piyasa fiyatına göre mükellef tarafından tahmin edilen fiyat üzerinden envantere alınır.
  2. Bu şekilde, binek otomobillerin envantere alınacak maliyeti veya satın alma tarihindeki cari fiyatı üzerinden tahmin edilecek değeri, aracın edinildiği tarihten itibaren ayrılacak amortisman tutarından düşülmelidir. envanter tarihine kadar. Dolayısıyla amortisman süresinin başlangıcı binek otomobilin satın alındığı tarih olacaktır. Amortisman süresi dolmamışsa kalan süre için amortisman ayrılabilir.
  3. Serbest meslek sahiplerinin 1.1.1999 tarihinden sonra sahip olacakları binek araçlar maliyet bedelleri ile stoklara alınacak ve bu tutar üzerinden amortisman ayrılacaktır.
  4. 38. Serbest meslek sahipleri binek araçlarını yeniden değerleyemezler ve azalan bakiyeler esasına göre amortismana tabi tutamazlar. Öte yandan, binek otomobillerin stoklara dahil edildiği hesap dönemi için, ayın tamamı için muhasebeleştirilerek kalan ay için amortisman ayrılacaktır.
  5. Düzenleme sonucunda serbest meslek sahipleri, binek araç amortismanlarının yanı sıra, elde ettikleri gelirden yakıt, bakım, onarım ve sigorta gibi giderleri düşebilecek. Ancak, bu araçlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisi gider olarak kabul edilmeyecektir.buna denir.

Öte yandan 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 219. maddesinde; “İşlemler belirtilen saatte defterlere kaydedilir.Buna;

c) İşlemler, işlem günü günlük yazarkasaya, günlük perakende satışlara, hasılat defterine ve serbest meslek kazanç defterine kaydedilir.

Aynı kanunun Hesap Dönemi başlıklı 174. maddesinde; “Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve bir sonraki hesap döneminin başında yeniden açılır. Hesap dönemi genellikle takvim yılıdır.

Mükelleflerin kanuni defterlerini hesap dönemi itibariyle tutmalarının amacı, mükelleflerin hesap dönemi içinde yaptıkları işlemleri (kayıtları) dahil etmek, hesap döneminden sonra veya öncesi olan işlemleri (kayıtları) dahil etmemek, yani hesabın bütünlüğü. Belirli bir vergi döneminde onaylanan yasal defterlerin diğer vergi dönemleriyle ilişkilendirilmemesi ve her dönem için ayrı defterlerin kullanılması ve diğer dönemlerle ilişkilendirilmemesi amaçlanmaktadır.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 320. maddesi, amortisman süresinin varlıkların aktif hale geldiği yılda başlayacağını ve hiçbir yıl veya oranda amortisman yapılmaması nedeniyle amortisman süresinin uzatılmayacağını belirtmektedir. ilk uygulanan orandan daha düşük.

Ayrıca başvurunuzda dile getirdiğiniz hususlar Bakanlığa intikal etmiş olup, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nden almış olduğunuz .. / 02/2008 tarih ve…sayılı yazıda:

“… Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının beşinci fıkrasında, kiralanan veya envantere alınan ve iş için kullanılan taşıtların giderlerinin tespitinde gelirden gider olarak indirilebileceği belirtilmiştir. serbest meslek geliri.

Buna göre envanterde yer alan ve işçilikte kullanılan taşıtların giderleri serbest meslek kazancının tespitinde indirilebilecek olup, söz konusu kişinin serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacaktır. …” o aradı.

Bu hüküm ve yorumlar saklı kalmak kaydıyla, 2006 yılı envanterine kaydetmediğiniz aracınızın yakıt, bakım ve benzeri giderleri, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak değerlendirilemez.

Ayrıca 2006 yılında söz konusu araca herhangi bir amortisman ayrılmayacaktır.


Kaynak: ismmmo, GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan