İçindekiler
doktor. Han Çınar
akademik
[email protected]
KKendisini soru yağmuruna tutmasının haksızlık olduğunu düşünsem de Mohamed Mush Bey’in tecrübesinin her konu için yeterli olduğunu, çok iyi tanıdığım bir insan olduğunu biliyor, kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Öte yandan dış ticaretin her noktasında var olan Dışyönder üyelerinin oluşturduğu küçük bir anketle oluşturduğumuz bu yazı ile dış ticaretin bugünü ve geleceğine dair bazı sorularımızı Sayın Bakanımıza yöneltmek istedim. Alanın ve pazarın nabzını tutarak dış ticarete yön vermek misyonumuza çok uygun olacağına eminim.
Bazılarını seçtim ve aşağıda listelemeye çalıştım. Aslında bu muhtemelen dış ticaret uzmanlarının sorunlarının kısa bir özetidir. Ancak bunun çok küçük bir kısım olduğunu bilmeliyiz; Ayrıca cevaplanmayı bekleyen birçok soru, sorun ve öneri var.
Öncelikle Sayın Bakan Mehmet Muş’un ilk açıklamasında Türkiye’nin ihracatını artırmanın önemine vurgu yapan ve tek hedefimizin refah seviyesini 84 milyona çıkarmak olduğunu belirten mesajı elbette sevindiricidir. Dışyönder olarak birkaç ay önce hazırladığımız 55 maddelik teklif dosyamızı bir ziyaretimizde Sayın Muş’a bizzat takdim ettik. Bu, aslında konularda çok bilgili olduğu anlamına gelir. Bu arada, bakanın benden eleştiri duymaya alışık olduğunu da belirtmeliyim.
İlk sorumuz halen devam eden ve hammaddeye ağır yük getiren ek vergiler konusu. Piyasada devam eden hammadde sıkıntısı ve fahiş fiyatlama ile ilgili yeni dönemde ne olacağı sorusu iş dünyasında merak konusu. Bir yandan fiyatlar zaten yüksekken, diğer yandan vergilerin getirdiği yük üretimi ve tabii ki ihracatı zorlaştırıyor. İnanıldığı gibi, eyalette herkes dahili işleme sertifikası kullanmaz. 20 Nisan tarihli Resmi Gazete’de bazı ürünlerde ek tarifelerde indirim yapılması elbette sevindirici ama bu kesinlikle yeterli değil ve yetmeyecek. Yine buna göre geçmişteki ek gümrük vergileri için haziran başına kadar menşe şahadetnamesi ibraz edilmesi gerekiyor. Ancak bunu geçmişte bazı ülkelerden almak mümkün değil. Geçmişe sünger çekmek burada beklenti yaratıyor.
Mevcut kripto para birimiyle ilgili başka bir soru. Kripto para birimleri veya varlıklar ile ödeme yapılması mümkün olursa, bu durum ticaret hacminin gelişmesine katkı sağlar mı ve düzenleme dikkate alınır mı? Ticarete içgörü katmak için iyi bir nokta ve davanın yönetmelikler doğrultusunda cesurca takip edilmesini bekliyor ve umuyoruz. Diğer sorularımızı maddeler halinde ekleyeyim.
İhracat işlemlerinde liman ve lojistik hizmet maliyetlerinin düşürülmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?
Mevcut tercüme edilmiş gümrük kanunu yerine ulusal gümrük kanunu taslağının tartışılması mümkün müdür?
– Süre uzatımı salgın süresi ve dahilde işleme izinlerine konu olabilir mi?
– Serbest dolaşım işlemlerinde uygulanan KKDF’nin iptal edilmesi veya belirli bir süre askıya alınması durumunda ülkemiz ekonomisine olası etkileri konusunda Sayın Bakanımızın ne gibi düşünceleri bulunmaktadır?
-Bölge müdürlüğüne itiraz ettikten sonra reddedilen işlemlerde doğrudan mahkeme yerine avukatlarda olduğu gibi arabuluculuk mu sayılıyor?
Dijital dünyada tavizler elektronik uzlaşmaya dönüştürülemez mi? Artık mahkemeler bile bu şekilde hareket edebiliyor.
-Gümrük Kanunu 235/5’te ağır yük ve katılım konusunu esas görevli olarak değerlendirmek mümkün müdür?
– 50-100 milyon gibi şirketler olan 234 maddelik cezalardan kamu yönetimi kapsamındaki kamu idarelerine uygulanan 234/4’teki gibi 241/1’e aykırılık cezasının uygulanmasına ilişkin çalışma konusu nasıldır? ve zaman zaman 50 milyon dolardan fazla kesinti yapılıyor, Hele YYS’nin sahibi ihracatçının cebine atılarak? fikir olabilir mi
Eminim bazı okuyucularımıza bu sorular biraz teknik gelebilir ama emin olun başta da söylediğim gibi hepsi saha içi; İthalat müdürleri, ihracat müdürleri, gümrük müşavirleri, lojistikçiler ve hatta İhracatçılar Birliği başkanlığı yapmış kişiler. Bir soru sorayım daha doğrusu bir hatırlatma. Elektronik ihracatı artık durdurulamaz bir yükselişte ve bu da ülkemizi sevindiriyor. Ancak buradaki uygulamaları ve düzenlemeleri çok hızlı bir şekilde günümüze uyarlamamız ve bir an önce daha pratik uygulamalara yönelmemiz gerekiyor. Yani tren kaçmadan önce bu konudaki aksiyon planlarını merak ediyorum. Ben de E-Ticaret Bakanlığı’nı kuran ilk ülke olmamı önerdim ve beni takip edenler bunu biliyor. Konunun önemini bir kez daha vurgulamakta yarar görüyorum.
Bunlar ülkemizin dış ticaretinin ve ihracatının geleceği için sorulması gereken sorulardan sadece birkaçı. Bakanımız da bu kapsamda ticareti kolaylaştırmak için oluşturulan komitenin çalışmalarını öğrenecek inşallah. Çünkü bu kavramın yansımalarını lafta değil uygulamada bekliyoruz. Örneğin bizim görüşümüze başvurulsaydı yurt dışı lojistik merkezlerde daha doğru adımlar atılmasına katkı sağlayabilirdik. Elbette hiçbir şey için geç değil.
Sık sorulan soruları sormak kolaydır, yaratıcılık sık sorulmayan soruları sormaktır dedim ve yaptım. Şimdi sorularımızın cevaplarını bekleme zamanı.
Kaynak: Bu içerik, Bay D. Hakan Çınar’ın özel izni ile yayınlanmıştır. Yazıdaki tüm hak ve sorumluluklar yazarına aittir.
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.
Yazarın diğer makaleleri
Üretmeyi seviyor muyuz?
dış ticaret yönü
Küreselleşmeden glokalizme
Süveyş
Yurtdışı lojistik merkezleri
Aisha teyze de elektronik ihracata başladı
Kaynağın ızdırabı bitmez
tedarik edebilirsek satarız
Hangi blok daha iyi?
Avrupa Birliği’ne hoş geldiniz
Gelişmiş ülke kime denir?
Aynı yoldan gidip farklı sonuçlar bekler miydiniz?
Mesajı aldık mı?
Muhteşem bir yılı geride bırakırken…
Tüccar olma
Anneme perakendeci olduğumu söyleme, o hala benim mutlu bir insan olduğumu düşünüyor…
Kökende sıkışıp kaldık
İzmir’de deniz göründü
Böyle kapanmıyor.
Ya çemberin dışındasın ya da içinde olacaksın.
Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Diğer gönderilerimize göz at
- Yurt dışından satın alınacak veya kiralanacak iş makinelerinin KDV ve sorumluluk stopajı nedir?
- Kosgeb’in şirketlere yönelik geleneksel girişimcilik programının amacı nedir?
- Sarkan tırnak belirtileri ve tedavisi – Fikirler
- Tarımsal Kazançlardan Alınan Vergiler – Muhasebe Haberleri
- Büyük Düşüşü Bilen Ekonomist, Bitcoin İçin En Düşük Fiyatı Verdi! – Fikirler – Fikirler
- Muhasebe dönemi içerisinde defter tipi değiştirilebilir mi?
- İptal, bildirim ve elektronik belgelere ilişkin uyarıların Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirimi 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren başlıyor.