medyauzmani.com
Serbest Meslek Sahipleri Tahsili Olmayan Alacaklarını Defter Beyan Sistemine Girmeli mi? – Özgün Fikirler

Serbest Meslek Sahipleri Tahsili Olmayan Alacaklarını Defter Beyan Sistemine Girmeli mi?

Bir avukatımız ödemesi alınmayan müvekkilleri için KDV kanununa göre SMM tevkifatı yapılmasını şart koşmakta, KDV kanunu kapsamında herhangi bir tahsilat yapmadığını beyan etmekte ve KDV’yi hesaplamaktadır. Böyle bir durumda defter iade girişi nasıl olmalıdır? KDV beyannamesinde tahsil etmediğimiz gelirin KDV’sini nereye göstermeliyiz?

E-SMM’de ücret alınmasa dahi DBS’ye gelir yazılacaktır.

Tahsili mümkün olmayan tutarların serbest meslek kazançlarından indirilip indirilemeyeceği.

sayı: B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[01-2015/55]-7333

Tarih:06/01/2017

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Ankara Vergi Dairesi

(Mükellef Hizmetleri ve Diğer Vergi Grubu Katma Değer Vergisi Dairesi Başkanlığı)

sayı : 84974990-130[01-2015/55]-7333 06.01.2017
Konular : Tahsili mümkün olmayan tutarların serbest meslek kazançlarından indirilip indirilemeyeceği.

Kuruma kayıtlı ilam başvuru formunda, serbest muhasebe ve mali müşavirlik faaliyetinde bulunduğunuz belirtilmekte olup, hizmet verdiğiniz tüm mükellefler ile aranızda sözleşme akdedildiği ve makbuz düzenlendiği durumlar bulunmaktadır. Ancak bu hizmet için alındı ​​belgesi düzenlenmesine rağmen tahsilat yapılmamış olup, Dava ve İcra Daire Başkanlığına intikal ettirilen alındı ​​belgeleri bulunmakta olup, söz konusu alındı ​​belgelerinin iade edilip edilmediği konusunda Başkanlığımızın görüşü istenmiştir. vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesine rağmen hizmet bedeli tahsil edilemeyen bu işlemler nedeniyle yapılan harcamalar gider yazılabilir.

A-) Gelir vergisi kanunu açısından değerlendirme:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu;

– 65 inci maddede her türlü serbest meslek faaliyetinden elde edilen kazançlar serbest meslek kazancı sayılır,

– 67 nci maddede serbest meslek geliri, bir hesap döneminde serbest meslek faaliyetleri için toplanan fonlardan, aylar ve diğer şekillerde sağlanan ve para ile temsil edilebilecek yardımlardan bu faaliyet nedeniyle yapılan giderler düşüldükten sonra kalan farktır. .

yasalaştı

Bu hükümler doğrultusunda serbest meslek kazancında vergiyi doğuran olayın tahsilat esasına bağlı olduğu anlaşılmaktadır.

Bu durumda serbest meslek faaliyeti için elde edilecek menfaatin gelir açısından yeterli olması ve hizmetin tamamlanıp tamamlanmamasının bir önemi yoktur.

Yani hizmet tamamlansa bile ücret alınmaz ise serbest meslek geliri oluşmayacaktır.

Buna göre, serbest meslek faaliyeti nedeniyle hizmetin ifasına rağmen tahsil edilemeyen paralar serbest meslek kazancına dahil edilmeyip gelir kaydediliyorsa, yasal kayıtların istihdam kapsamında düzeltilmesi normaldir. Vergi Usul Kanunu’ndaki düzeltme hükümlerinden biri.

b) – Katma Değer Vergisi Kanunu açısından değerlendirme:

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu;

1/1 maddesinde ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir,

-8/1-a maddesinde, malın teslimi ve hizmetin ifası halinde malın teslimi veya hizmeti ifa edenler KDV’den sorumludur,

-10/a, (b) bendindeki mal teslimi veya hizmet ifası hallerinde, mal veya hizmet tesliminden önce fatura ve benzeri belgelerin ibraz edildiği hallerde, fatura veya benzeri belgelerin düzenlendiği hallerde, sınırlı bu belgelerde gösterilen miktar kadar. vergiye tabi olayın meydana gelmesi

yasalaştı

Buna göre, KDV kanunu açısından bağımsız bir muhasebe ve mali müşavirlik hizmeti nedeniyle vergiyi doğuran olay, söz konusu hizmetin ifasıyla ortaya çıkmakta olup, hizmet bedeli alınıp alınmamasının KDV’nin uygulanmasında bir etkisi bulunmamaktadır.

Lütfen bilgi alınız.


Kaynak: Ismmmo, GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın