medyauzmani.com
Serbest bölgede kurum kazancı ve ücret gelirinden muafiyet talebi – Özgün Fikirler

Serbest bölgede kurum kazancı ve ücret gelirinden muafiyet talebi

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

istanbul vergi dairesi

Mükellef hizmetleri için gelir vergisi tahsilat yönetimi

sayı

:

62030549-125[5-2018/11]-70224

18.01.2022

Konular

:

Serbest bölgede kurum kazancı ve ücret geliri istisnası

Faizi tescil edilen ilam başvuru formunda savunma ve havacılık sektörü serbest bölgesinde çalıştığınız, 45 yıllık faaliyet ruhsatınızın başlangıç ​​tarihinin 10/12/2003 olduğu, bünyesinde yürütülen çalışmalardan biri. mevcut lisans kapsamında … Türkiye’de ikamet eden bir proje kapsamında ” …” Ekipman teslimi, ilgili lisans kapsamında serbest bölgede üretilecek takımı oluşturan parçaların %80’i projeniz Türkiye’deki farklı tedarikçiler tarafından yarı mamul olarak kuruluşunuza satılacak ve nihai ürün için gerekli olan diğer parçalar firmanızda üretilerek yurt dışından alt tedarikçilerden alınan Yarı mamuller ile birleştirilecektir. Ürettiğiniz parçalar ile nihai ürün olarak “…” üretiminde kullanılacak parçalar olup, serbest bölgede bu çerçevede yürütülen çalışmalar, bazı parçaların üretimi, montajı ve ürün testleri olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, bölgedeki faaliyetlerden elde edilen kazançlar kapsamında, diğer faaliyetlerinizle birlikte faaliyet ruhsatının başlangıç ​​tarihi dikkate alınarak, kurumlar vergisinden muaf olup olmadığı, ürünün %80’i proje Türkiye’de üretilmekte olup %20’si kısmen serbest bölgede üretilmektedir.Serbest bölgede üretilen ürün sayılacak olursa üretimde çalışan işçi ücretlerinin gelir vergisinden yararlanıp yararlanamayacağı konusunda tereddüt olduğu anlaşılmaktadır. muafiyet ve FOB değerinin % 85’i hesaplanırken söz konusu ürünün gelirlerinin kısmen mi yoksa tamamen mi dikkate alınacağı.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun geçici 3. maddesinin birinci fıkrasında;

Bu maddenin yürürlük tarihi itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyet izni alan mükelleflerin;

a) Bu alanlarda yürüttükleri faaliyetlerden elde ettikleri kazançlar, bu maddenin yürürlük tarihi itibariyle faaliyet izin belgelerinde belirtilen sürelerle sınırlı olmak üzere gelir vergisinden veya kurumlar vergisinden istisna edilir. Bu istisnanın 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yapılacak indirime etkisi yoktur.

b) Bu alanlarda çalışanların ücretleri 31/12/2008 tarihine kadar gelir vergisinden müstesnadır. Ancak, lisanslarda belirtilen sürenin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 31.12.2008 tarihinden önce dolması halinde, istisna uygulanırken lisansta belirtilen sürenin sona erme tarihi dikkate alınır..

…”

Aynı maddenin ikinci fıkrasında;

Avrupa Birliği’ne tam üyelik tarihini içeren yılın vergi döneminin sonuna kadar;

a) Serbest bölgelerde üretilen ürünlerin satışından elde ettikleri kazanç ile serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunanlar ile bakım, onarım, montaj, demontaj, elleçleme, tasnif, paketleme, etiketleme, test ve depolama alanlarında çalışan mükellefler. Hizmetler. Türkiye’ye tam hizmet veren serbest bölgelerde, hizmet konusu malın Türkiye’ye girişi yapılmadan serbest bölgelerden yabancı bir ülkeye gönderilmesi şartıyla, bu hizmetlerden elde edilen gelirler gelir vergisinden veya kurumlar vergisinden istisnadır. Bu istisna, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30’uncu maddeleri uyarınca yapılacak tevkifatı etkilemez.

b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB değerinin en az %85’ini yurt dışına ihraç eden mükellefler tarafından çalıştırılan işçilere ödenen ücretlere asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi, stopaj üzerinden ödenecek vergi mahsup edilerek yurt dışına çıkarılır. geri dönmek. Bakanlar Kurulu bu oranı %50’ye kadar indirip yasal düzeyine yükseltmeye yetkilidir. Bakanlar Kurulu stratejik, büyük ölçekli veya öncelikli yatırımlar ile proje bazında desteklemeye karar verdiği yatırımlar için bölge, sektör veya faaliyet alanına göre ayırarak veya düzenleyerek bu yetkisini kullanabilir. konusu, sektörü ve niteliği. Yıllık cirosu bu oranın altında olan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız ve gecikme zammı olmadan tahsil edilir.

….”

Hükümler dahildir.

Ayrıca genel kurumlar vergisi beyannamesinin seri numarası.5.12.3. Serbest bölgelerde uygulanan kurumlar vergisi muafiyeti“ başlıklı bölümde detaylı açıklamalar yapılmıştır.5.12.3.6. İstisna uygulama zamanı” başlıklı bir bölümdeSerbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan gelir istisnası, serbest bölgelerde çalışan mükelleflerin faaliyet izinlerinde belirtilen süre ile sınırlı olduğundan, muafiyet talebi tarihinde sona erer. son gün (son gün dahil) mükellefin faaliyet izin belgesinde belirtilen süreden itibaren.Açıklama dahil.

Öte yandan, 2007 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun genel ifadesi,4. İstisnanın uygulanmasının özellikleri” başlıklı bir bölümde;

% 85’lik ihracat miktarının hesaplanmasında, bölge içinde çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yurda iade edilen veya bu ürünlerden ihraç edilen ürünlerin bedeli dikkate alınmaz. Bölgedeki firmaların fason üretim ile birlikte bölge içinde üretim ve ihracat yapmaları durumunda, fason imalat dışında üretilip ihraç edilen ürünlerin kanunda belirtilen şartları sağlayıp sağlamadığının tespitinde fiyatlarının da dikkate alınması gerekir.

…”

Açıklama dahil.

Bu hüküm ve yorumlara göre … tarihli ve … yılında 45 yıllık faaliyet ruhsatınız kapsamında yapmış olduğunuz üretim faaliyeti dolayısıyla elde ettiğiniz kazançlar üzerinden kurumlar vergisinden muaf olmanız mümkündür. Serbest Bölge.

Öte yandan, serbest bölgede çalışan personelin ücretlerine ilişkin muafiyet için, bölgede üretilen ürünlerin FOB değerinin en az %85’inin yurt dışına ihraç edilmesi, imalat kapsamında bölgeye getirilen yarı mamullerin olması şartı aranmaktadır. yurt dışından sözleşme ve sistem kapsamında yurt dışından yapılan alımlar dâhili işleme. Bölge içinde çeşitli işlemlerden geçirilerek yurda gönderilen veya yurt dışına ihraç edilen ürünlerin fiyatının %85 (bu oran yıl için belirlenir) oranının hesaplanmasında dikkate alınması mümkün değildir. 5/7/2021 tarihli ve 3516 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2020). %80 uygulanacaktır).

Bu kapsamda, gerek sözleşme kapsamında gerçekleştirilen üretim ve gerekse kurum içi işleme sistemi nedeniyle FOB değerinin %85’inin ihraç şartı karşılanmadığından, üretilen ürünlerin teslimi söz konusu proje sonucunda… gelir vergisi muafiyetinden yararlanamazsınız.

Lütfen bilgi alınız.

Kaynak: GİB Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın