medyauzmani.com
Risturn istisnası nedir? – Muhasebe Haberleri – Özgün Fikirler

Risturn istisnası nedir? – Muhasebe Haberleri

Restorasyon istisnası

7061 sayılı Kanunla değiştirilmeden önce KVK’nın 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi gereğince, tüketim, üretim ve kredi kooperatifleri üyeleri için (ilgili alt maddede belirtilen belirli koşullara göre) getiri hesaplanmaktaydı. -maddeleri) 2017 hesap dönemi için kurumlar vergisinden muaftır.

7061 sayılı Kanun ile 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ve 1/1/2018 Değişiklik tarihinde yürürlüğe giren değişiklik ile kurumlar vergisi istisnası, tüketim kooperatiflerinin üyelerinin kişisel ve ailevi gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılamak üzere satın aldıkları malın değerine göre hesapladıkları süreler kadar; Kooperatiflerin muafiyetine ilişkin olarak çıkarılan yönetmelik çerçevesinde üretim ve kredi kooperatiflerine münhasıran tanınan işe iade muafiyeti Kanunun 4. maddesi ile kaldırılmıştır.

Buna göre, ortaklarla 1/1/2018’den sonra Dönem içinde yapılan işlemler nedeniyle üretim ve kredi kooperatifleri tarafından yeniden hesaplanan beyannameler kurumlar vergisi istisnasından yararlanmaz.

Rehberimizin önceki bölümlerinde açıklandığı gibi, Sadece ortakları ile iş yapan kooperatifler, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin (1/k) bendinde belirtilen şartları taşımaları kaydıyla kurumlar vergisinden muaftır. Öte yandan, ortakları ile ortak olmayanlar ile iş yapan kooperatifler bu muafiyetten yararlanamazlar ve ortakları ile yaptıkları işlemlerden doğan gelir ve giderler arasındaki müspet fark yurda iade istisnasına konu olabilir. Ortak dışı işlemlerden kaynaklanan pozitif gelir-gider farkı kurumlar vergisine tabidir.

KVK’da organize yeniden başlatma muafiyeti, kurumlar vergisi istisnasından yararlanma koşullarını taşımayan veya sonradan muafiyet koşullarını kaybeden kooperatiflere ilişkindir.

Kooperatiflerde, ortaklar tarafından yönetim gideri olarak ödenen, harcanmayan ve iade edilmeyen kısımlar da kooperatifin türü ne olursa olsun istisnadan yararlanır.

Yönetim gideri olarak ödenen fonların harcanmayan kısımları pay sahiplerine dağıtılır.

Tüm kooperatifler için, ortaklar tarafından idari gider olarak ödenen fonlardan harcanmadan ortaklara iade edilen kısımlar, getiri-veri istisnasından yararlanır. Yönetim gideri olarak ödenen fonların iade sayılabilmesi için kooperatif tarafından üyelere iade edilmesi gerekir. Geri ödemeler nakit veya hesaptan yapılabilir.

Tüketim kooperatiflerinde Risturn istisnası

Tüketim kooperatiflerinde, ortakların kişisel ve ailevi gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılamak üzere satın alınan malın değerine göre hesaplanan revizyonlar kurumlar vergisinden istisnadır.

Buna göre, tüketim kooperatiflerinde, istisnadan yararlanmak amacıyla üyelerin satın aldıkları malın değerine göre hasılatın hesaplanabilmesi için, alımın “kişisel ve ailevi gıda ve giyim ihtiyacını karşılama” amacına dayanması gerekir. “. Kooperatiflerin bu kalemler dışında ortaklarına sattıkları mallardan (elektrikli ev aletleri, halı, mobilya vb.) elde ettikleri kazançlar kurumlar vergisine tabidir.

Bu mallara ilişkin olarak ortaklarla yapılan iş hacminin, bu kapsama girmeyen işlemlerin iş hacmi de dahil olmak üzere kooperatifin genel iş hacmine oranı, gelirden doğan payın ayırt edilmesinde esas alınır. gıda ürünleri ve kişisel giyim ve aile ile ilgili ortaklarla yapılan işlemlerden.

Üretim kooperatiflerinde istisna restorasyonu

7061 sayılı Kanun ile 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ve 1/1/2018 Üretim kooperatiflerine tanınan iade-iade istisnası kaldırılmıştır.

Kredi Kooperatiflerinde Risturn İstisnası

7061 sayılı Kanun ile 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ve 1/1/2018 Kredi kooperatiflerine tanınan iade-iade istisnası kaldırılmıştır.

Tarımsal üretici birliklerinde restoran muafiyeti

6009 sayılı Kanun ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un (KVK) 5. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi ile çıkarılan yönetmelik gereğince, Tarımsal Üreticiler Birliği’ne göre kurulan birliklere üyeler ile yapılan işlemlere verilecek cevaplara ilişkin hükümler, 29.6.2004 tarihli ve 5200 sayılı Birlikler Kanunu.

Diğer hususlar

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin ikinci fıkrasında, Bu yükselir Ortaklara yapılan dağıtım, kâr dağıtımı sayılmaz. İadenin nakden veya eşit değerde mal ile ödenmesi istisnanın uygulanmasına engel olmaz.” Üçüncü fıkrasında ise “işe iadeye ilişkin istisna hükmü, ortaklar dışındaki ortaklarla yapılan işlemlerden doğan kazançlara uygulanmaz. ortaklık hali dışında ortaklarla yapılan işlemlerden doğan kazançlar”. Yargı dahildir.

Risturn istisnası, yalnızca ortaklık statüsü altındaki ortaklarla yapılan işlerden elde edilen kazançlarla ilgilidir. Bu nedenle ortaklarla yapılan işlerden doğan kazançlar ile ortaklar dışındaki ortaklarla yapılan işlerden doğan kazançların ayrılması gerekir. Ayrılma sürecinde ortaklarla iş hacminin genel iş hacmine oranı esas alınacaktır. Burada öncelikle ortaklarla yıllık çalışma hacmi ortaklığın durumuna göre belirlenecek ve daha sonra bu miktar, ortaklık dışı kişilerle yapılan ciro hacmi de dahil olmak üzere kooperatifin genel yıllık cirosu ile orantılı olacaktır. . Bu şekilde hesaplanan revizyonların ortaklara dağıtılması halinde, bu kârlar ortaklara kâr dağıtımı sayılmayacak, kâr ve kâr dağıtımı sayılmayan tutarlar da uygulanmayacaktır. kar dağıtımı veya ortaklar tarafından gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi esasına göre vergi indirimine tabi tutulabilir.


Kaynak: TÜRMOB Kurumlar Vergisi Rehberi – Nisan 2021
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın