medyauzmani.com
Riskli ama önemli – çoklu hayatlar – Özgün Fikirler

Riskli ama önemli – çoklu hayatlar

Akciğer nakli neden yapılır?

Akciğer nakli, akciğer yetmezliğinin tedavisinde son seçenektir. Diğer tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri her zaman denenecektir.

Akciğerlerinize nakil gerektirecek kadar zarar verebilecek durumlar şunlardır:

  • kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Kistik fibroz
  • anafilaksi
  • pulmoner fibroz
  • Pulmoner arter hipertansiyonu
  • sarkoidoz

Akciğer nakli riskleri

!Akciğer naklinin ana riski organ reddidir. Bu, bağışıklık sisteminiz donör akciğere sanki bir hastalıkmış gibi saldırdığında olur. Şiddetli rejeksiyon, bağışlanan akciğerin başarısız olmasına yol açabilir.

!Diğer ciddi komplikasyonlar, reddi önlemek için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Bunlara “immün baskılayıcılar” denir. Bağışıklık tepkinizi azaltarak, vücudunuzun yeni “yabancı” akciğere saldırma olasılığını azaltır.

!Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, vücudunuzun “koruyucusu” azaldığı için enfeksiyon riskini artırır.

Akciğer nakli ameliyatının diğer riskleri ve sonrasında almanız gereken ilaçlar şunlardır:
Kanama ve kan pıhtıları
İmmünsüpresanlara bağlı kanser ve maligniteler
Diyabet
Böbrek hasarı
Mide sorunları
Kemiklerin incelmesi (osteoporoz)

Ameliyattan önce ve sonra doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir. Bu, riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Talimatlar, sağlıklı beslenme ve sigara içmeme gibi sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine yönelik olacaktır. Ayrıca ilaçlarınızın hiçbir dozunu kaçırmamalısınız.

Akciğer nakli için nasıl hazırlanılır?gitar

Bir akciğer donörü beklemek duygusal olarak zor olabilir. Gerekli testleri yaptırdıktan ve uygunluk kriterlerini karşıladığınızda, donör akciğer için bekleme listesine alınacaksınız.

Menüdeki bekleme süresi şunlara bağlıdır:
Yeterli akciğere sahip olmak
kan grubu
Verici ve alıcı arasındaki coğrafi uzaklık
durumunuzun ciddiyeti
Donör akciğer hacmi
genel sağlığınız

Birkaç laboratuvar ve görüntüleme testinden geçeceksiniz. Ayrıca duygusal ve finansal tavsiyelerde de bulunabilirsiniz. Doktorunuz, prosedürün sonuçlarından tamamen emin olduğunuzdan emin olmalıdır.

Doktorunuz size ameliyat için en iyi nasıl hazırlanacağınız konusunda eksiksiz talimatlar verecektir.

Bir donör akciğeri bekliyorsanız, çantalarınızı önceden hazırlamanız iyi bir fikirdir. Bir üyenin varlığına dair bildirim her an gelebilir.

Ayrıca, tüm hastane iletişim bilgilerinizin güncel olduğundan emin olun. Bir donör akciğeri mevcut olduğunda sizinle iletişime geçebilirler.

Bir donör akciğerinin bulunduğunu bildirdiğinizde, derhal nakil tesisine haber vermeniz istenecektir.

Akciğer nakli nasıl yapılır?

Siz ve donör akciğerleriniz hastaneye vardığınızda ameliyat için hazır olacaksınız. Bu, bir hastane önlüğü giymeyi, IV almayı ve genel anestezi vermeyi içerir. Bu sizi indüklenmiş bir uykuya sokar. Yeni ciğerleriniz yapıldıktan sonra, uyanma odasında uyanacaksınız.

Cerrahi ekibiniz nefes almanıza yardımcı olmak için nefes borunuza bir tüp yerleştirecektir. Burnunuza başka bir tüp yerleştirilebilir. Midenizin içeriğini boşaltacaktır. Mesaneyi boş tutmak için bir kateter kullanılacaktır.

Ayrıca bir kalp-akciğer makinesine de konulabilirsiniz. Bu makine kanınızı pompalar ve ameliyat sırasında oksijen sağlar.

Cerrah göğüste büyük bir kesi yapacaktır. Bu kesi ile eski akciğer çıkarılacaktır. Yeni akciğeriniz ana hava yollarınıza ve kan damarlarınıza bağlanacaktır.

Yeni akciğer düzgün çalışıyorsa kesi kapanacaktır. İyileşmek için yoğun bakım ünitesine (YBÜ) götürüleceksiniz.

Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsüne (NHLBI) göre, tipik bir tek akciğer prosedürü 4 ila 8 saat arasında sürebilir. Çift akciğer nakli 12 saate kadar sürebilir.

Akciğer nakli sonrası takip

Ameliyattan sonra birkaç gün yoğun bakımda kalmayı bekleyebilirsiniz. Hayati belirtileriniz yakından izlenmelidir. Nefes almanıza yardımcı olması için muhtemelen mekanik bir solunum cihazına bağlanacaksınız. Herhangi bir sıvı birikimini boşaltmak için göğsünüze tüpler de takılacaktır.

Hastanede kalışınız haftalarca sürebilir, ancak daha kısa olabilir. Ne kadar kalacağınız, ne kadar iyi iyileştiğinize bağlı olacaktır.

Önümüzdeki üç ay içinde akciğer nakli ekibiyle düzenli randevularınız olacak. Enfeksiyon, ret veya diğer sorunları izlerler. Nakil merkezine yakın bir yerde yaşamanız istenecektir.

Hastaneden ayrılmadan önce, cerrahi yaranızın bakımını nasıl yapacağınız konusunda size talimat verilecektir. Ayrıca uyulması gereken kısıtlamalar ve verilen ilaçlardan bahsedilecektir.

İlaçlarınız muhtemelen aşağıdaki bağışıklık bastırıcılardan bir veya daha fazlasını içerecektir:

  • siklosporin
  • takrolimus
  • Mikofenolat mofetil
  • prednizon
  • azatoprin
  • Sirolimus
  • daclizumab nedir
  • basiliksimab
  • muromonab-CD3 (Ortoklon OKT3)

Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar nakil sonrası önemlidir. Vücudunuzun yeni akciğerinize saldırmasını önlemeye yardımcı olurlar. Muhtemelen bu ilaçları hayatınızın geri kalanında alacaksınız.

Ancak, sizi enfeksiyonlara ve diğer sorunlara karşı savunmasız hale getirirler. Tüm olası yan etkiler hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Şunlar da verilebilir:

  • Bir antifungal ilaç
  • Bir antiviral ilaç
  • antibiyotikler
  • diüretikler;
  • Ülser ilacı

dış görünüş

Mayo Clinic, nakilden sonraki ilk yılın en önemli yıl olduğunu belirtmektedir. Bu, majör komplikasyonların, enfeksiyon ve reddin en yaygın olduğu zamandır. Akciğer nakli ekibinin talimatlarını izleyerek ve herhangi bir komplikasyonu bildirerek bu riskleri azaltabilirsiniz.

Akciğer transplantasyonu risklerle dolu olsa da, önemli yararları olabilir. Durumunuza bağlı olarak, bir akciğer nakli daha uzun yaşamanıza ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Kaynak: Sağlık hattı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın