medyauzmani.com
Renk körlüğü nedir? – Fikirler – Özgün Fikirler

Renk körlüğü nedir? – Fikirler

Durum hafif ila şiddetli arasında değişir. Kromatopsi olarak bilinen bir durum olan tamamen renk körüyseniz, yalnızca gri veya siyah beyaz görürsünüz. Ancak bu çok nadirdir. Renk körlüğü olan çoğu kişi, renk şemalarında başkaları tarafından görülen kırmızılar, yeşiller ve dalgalı çizgiler yerine aşağıdaki renkleri görür:

Renk körlüğü erkeklerde daha sık görülüyor. Kadınların renk körlüğünden sorumlu kusurlu kromozomu taşıma olasılığı daha yüksektir, ancak erkeklerin durumu miras alma olasılığı daha yüksektir. Amerikan Optometrik Derneği’ne göre, beyaz erkeklerin yaklaşık %8’ine kıyasla kadınların yalnızca %0,5’i renk körü olarak doğuyor.

Renk körlüğünün belirtileri nelerdir?

Renk körlüğünün en yaygın belirtisi, görüşünüzdeki değişikliktir. Örneğin, kırmızı ve yeşil trafik ışığını ayırt etmek zor olabilir. Renkler öncekinden daha az parlak görünebilir. Farklı renk tonları tamamen aynı görünebilir.

Renk körlüğü genellikle erken yaşta renkleri öğrenen çocuklarda görülür. Bazı insanlarda, belirli renkleri belirli şeylerle ilişkilendirmeyi öğrendikleri için sorun fark edilmez. Örneğin çimenin yeşil olduğunu bilirler, bu yüzden gördükleri renk yeşil değil, çimenle aynı renk olduğu için yeşil derler. Semptomlar çok hafif ise kişi belirli renkleri görmediğinin farkında olmayabilir.

Sizin veya çocuğunuzun renk körü olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Teşhisi doğrulayabilir ve diğer daha ciddi sağlık sorunlarını ekarte edebilirler.

Renk körlüğü çeşitleri nelerdir?

Üç ana renk körlüğü türü vardır. Bir türde, bir kişi kırmızı ve yeşil arasındaki farkı söylemekte güçlük çeker. Başka bir türde ise kişi sarı ile maviyi ayırt etmekte güçlük çeker. Üçüncü tip renk körlüğü olarak adlandırılır. Bu forma sahip bir kişi hiçbir rengi algılayamaz ve her şey gri veya siyah beyaz görünür. Renk körlüğü, renk körlüğünün en az görülen şeklidir.

Renk körlüğü kalıtsal veya edinilmiş olabilir.

Edinilmiş renk körlüğü yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişir ve hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir. Optik sinire veya retinaya zarar veren hastalıklar da edinilmiş renk körlüğüne neden olabilir. Bu nedenle, renk görüşünüz değişirse doktorunuzu uyarmalısınız. Daha ciddi bir sorunu gösterebilir.

Renk körlüğüne ne sebep olur?

Gözde, gözün arka kısmında yer alan ve retinanın renkleri görmesini sağlayan koni şeklinde, ışığa duyarlı nöronlar vardır. Üç farklı koni türü, farklı dalga boylarındaki ışığı emer ve her bir koni türü farklı bir renge tepki verir. Her koni kırmızı, yeşil veya maviye yanıt verir. Renkleri ayırt etmesi için beyne bilgi gönderir. Retinanızdaki bu konilerden biri veya birkaçı hasar görmüşse veya yoksa renkleri doğru görmede sorun yaşarsınız.

Renk körlüğü başka faktörlerden de kaynaklanabilir. Faktörlerden biri yaşlanmadır. Görme kaybı ve renk eksikliği yaşla birlikte kademeli olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı plastiklerde bulunan stiren gibi zehirli kimyasallar da renk görüşünü etkileyebilir.

Renk körlüğü nasıl teşhis edilir?

Renk görmek özneldir. Mükemmel görüşe sahip kişiler gibi kırmızı, yeşil ve diğer renkleri aynı şekilde görüp görmediğinizi bilmek imkansızdır. Bununla birlikte, göz doktorunuz düzenli bir göz muayenesi sırasında bu durumu test edebilir.

Test, ‘kromatik sözde plakalar’ adı verilen özel görüntülerin kullanımını içerecektir. Bu resimler, içlerinde sayı veya sembol bulunan küçük renkli noktalardan oluşur. Sadece normal görüşe sahip kişiler bu sayıları ve sembolleri görebilir. Renk körüyseniz, numarayı göremeyebilir veya farklı bir numara göremeyebilirsiniz. Okula başlamadan önce çocukları test etmek önemlidir çünkü erken çocukluk eğitim materyalleri renk tanımlamayı içerir.

Renk körlüğü olan kişilerin beklentisi nedir?

Renk körlüğüne hastalık veya yaralanma neden oluyorsa, altta yatan nedeni tedavi etmek renk algılamayı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Ancak kalıtsal renk körlüğünün tedavisi yoktur. Göz doktorunuz renkleri görmenize yardımcı olması için gözlük veya kontakt lens yazabilir.

Renk körlüğü olan kişiler genellikle bilinçli olarak belirli teknikleri uygular veya hayatı kolaylaştırmak için belirli araçları kullanır. Örneğin, bir trafik ışığında yukarıdan aşağıya ışıkların sırasını ezberlemek, renklerini ayırt etme ihtiyacını ortadan kaldırır. Giysiler üzerindeki etiketleme, renk uyumuna yardımcı olabilir. Bazı yazılım uygulamaları, bilgisayar renklerini insanların görebileceği renklere dönüştürür.

Kalıtsal renk körlüğünüz varsa, bu yaşam için bir meydan okumadır. Renk kodlu kablolar arasındaki farkı bilmek, elektrikçi olarak çalışmak gibi belirli işlerin olasılıklarını sınırlayabilirken, çoğu insan uyum sağlamanın yollarını bulur.

Kaynak: Sağlık hattı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın