medyauzmani.com
Otomobil alıp satan mükellef, vergi mükellefi olmayan bir kişiden nafaka ile aldığı minibüsü (binek dışı otomobil) satarken özel matrah uygulayıp kazancına %18 oranında KDV uygulayacak mı? – Özgün Fikirler

Otomobil alıp satan mükellef, vergi mükellefi olmayan bir kişiden nafaka ile aldığı minibüsü (binek dışı otomobil) satarken özel matrah uygulayıp kazancına %18 oranında KDV uygulayacak mı?


Otomobil alıp satan mükellef, vergi mükellefi olmayan bir kişiden nafaka ile aldığı minibüsü (binek dışı otomobil) satarken özel matrah uygulayıp kazancına %18 oranında KDV uygulayacak mı?

Vergi mükellefi olmayan kişiden masraf fişi ile alınan minibüsün satışında özel vergi matrahı uygulanacak ve kâr üzerinden %18 oranında KDV hesaplanacak.


21.09.2019 tarihinde hizmet faaliyetine başlayan bir mükellef, o tarihteki vergi prosedürlerine göre araç alım faturasına %1 oranında KDV almıştır. Araç bugün itibariyle satışa çıkacak. Bu durumda ticari araç satış faturası kesildiğinde KDV oranı nedir?

%18 KDV tahsil edilecektir.


Şirketimize yeni 8+1 Citroen minibüs alımı yapılacaktır. Çalışanlara hizmet amacıyla ve mal teslimi için kullanılacaktır. Bu araba için KDV düşebilir miyiz?

Araç, Türk gümrük tarife düzeninin 87.03 pozisyonunda değilse KDV mahsup edilir. (binek otomobil kapsamında değildir)

Binek otomobiller aynı zamanda, 87.03 pozisyonunda tanımlanan binek otomobiller gibi çok amaçlı taşıtları ve insan ve eşya taşıma kabiliyetine sahip motorlu taşıtları (istasyon vagonları ve yarış arabaları dahil) ve öncelikle insan taşımaya mahsus (87.02 pozisyonunda yer alanlar hariç) kapsar.


Özellik: 1 tekne + 8 minibüs

TC

Uşak İli

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

sayı : 52796708-3065/03-4 07/24/2013
Konular : ……. 1+8 marka minibüs KDV oranı

Faizi kayıtlı özel başvuru formunda aracın satışında uygulanacak KDV oranının bildirilmesi zorunludur… Marka 9 Kişi (1+8) İcra Müdürlüğü tarafından.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun 1/1 maddesine göre Türkiye’de ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler; Madde 1/3-d uyarınca, müzayedede yapılan satışlar katma değer vergisine (KDV) tabidir.

Öte yandan, Katma Değer Kanunu’nun 28. Maddesi ile verilen izne istinaden yayımlanan 13033/2007 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli Liste 1’de yer alan teslim ve hizmetlerde KDV oranları %1, Liste 2’de yer alan teslim ve hizmetlerde %8 olarak uygulanmaktadır. Vergi Kanunu, vergiye tabi olmayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak belirlenmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararına ekli listenin dokuzuncu sırasına göre, Türkiye Gümrük Tarife Rejimi 87.03 tarife pozisyonunda yer alan ve ağırlıklı olarak insan taşımaya mahsus olmak üzere imal edilen kullanılmış binek otomobiller ve diğer taşıtların teslimi, %1 katma değer vergisi. Bu sıralamadaki “kullanılmış” tabiri, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre Özel Tüketim Vergisine tabi olmayan araçları ifade etmektedir.

Gümrük tarifesinin 87.03 maddesinde yer alan araçların tanımına ilişkin olarak 27.07.2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8 No’lu Genel Gümrük Beyannamesi (Tarife Sınıflandırma Kararları) ve 06/06/2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2 No’lu Gümrük Beyannamesi 02/2010 Sn. 27485 Yapılan Açıklamalar Genel Tebliğ ile (Tarife Cetveli Açıklayıcı Notlar).

Böylece ; Ön yolcunun arkasında 1+1, 1+3, 1+4 veya 1+7 oturan sürücü ve emniyet kemeri kombinasyonu Araç içi boyunca, araç yolcu bölmelerine yerleştirilmiş koltuk ve güvenlik ekipmanlarının montajı için sabit cihaz Alan konforu avantajları ve iç döşemeler (örneğin, zemin kaplamaları, havalandırma ve iç aydınlatma ve kül tablaları olarak), iki yan panel boyunca arka camlarla (arka yükleme bölümünün sağ ve sol taraflarında camlı veya camsız); Sürücü ile ön yolcu arasında sabit bir paneli veya perdesi olmayan ve arka kısmı insan veya eşya taşımaya yarayan kapalı kutusu olan otomobiller 87.03 tarife pozisyonunda yer alır ve binek otomobiller bu kapsamda değerlendirilir.

Öte yandan, 60 sayılı KDV Genelgesi (5.10.1) farkıyla, 87.03 pozisyonunda belirtilen binek otomobiller ve esas olarak insan taşımaya mahsus olarak imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonunda yer alanlar hariç) (istasyon vagonları ve yarış arabaları), insan ve eşya taşıyabilen arabalar gibi “çok amaçlı taşıtları” kapsadığını belirtir ve sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus arabalar 87.02 pozisyonunda yer alır.

Buna göre 1+8 (9 kişi) kapasiteli araçların 87.03 konumunda değerlendirilmesi gerekmektedir.Ekspertiz sonucunda söz konusu aracın koltukları (1+8), 2 (iki) olarak dizayn edilmiştir. Önde ve arkada 6 (altılı) olmak üzere, Şoför haricinde ve Şoför kabini ile diğer koltuklar arasında plaka bulunmamasına, arkada emniyet kemer sistemi olmasına, zeminlerin döşeme ile kaplanmasına, klima var, aydınlatma sistemi var… 1+8 (9 kişilik) plakalı araç, İcra Müdürlüğü tarafından aracın satışında değer vergisi uygulanması zorunludur.

Lütfen bilgi alınız.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın