medyauzmani.com
Online satışlarda müşterinin TC kimlik numarasının yazılmasına gerek yoktur. Ancak BS bildirimine dikkat edin – Özgün Fikirler

Online satışlarda müşterinin TC kimlik numarasının yazılmasına gerek yoktur. Ancak BS bildirimine dikkat edin

İnternet ortamında aracı kurumlar aracılığıyla yapılan altın satışlarına ilişkin faturalarda müşterinin TCKN/VKN bilgilerinin yazılması zorunluluğu olup olmadığı hakkında.

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
istanbul vergi dairesi
Vergi mükellefi hizmet paketini yönetin
Numara: 105-11395140[VUK-1-20816]-1968
Konu: İnternet ortamında aracı kurumlar aracılığıyla yapılan altın satışlarında TC kimlik numarası yazma zorunluluğu. :
Tarih: 08.01.2019

Belgelerinizi kontrol etmekten BDT’ye kayıtlı formları talep etmeye kadar;

– kuyumculuk faaliyetlerinde bulunan (altın alım satımı),

– İnternet üzerinden aracı kurumlar (…vb.) aracılığıyla altın satmanız,

– Fiziki olarak ve web siteniz üzerinden yaptığınız satışlar için TCKN veya Vergi Kimlik Numarası (VKN) isteyerek fatura düzenlersiniz, bu bilgilerin verilmemesi durumunda satışın güvenli olduğunu düşünmezsiniz ve Herhangi bir işlem yapmıyorsunuz,

– Online aracı kurumun faturada TCKN veya TIN belirtmesine gerek yoktur ve firmanız dışında hiçbir firma kendi şirketinden bu bilgiyi istemediği gerekçesiyle müşteri kimlik bilgilerini vermekten imtina etmez,

– Aynı müşteri ay içerisinde birkaç kez alım yapabilir, bu durumda B bildirim limitini aştığı için bu satışlar Bs formuna dahil edilir, form hatalıdır ve müşterinin TCKN’si olmadığı için doğru bildirim yapılamamaktadır. oluşumunda,

– Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından talep edildiğinde kimlik bilgileri ve kimlik fotokopileri istenir.

Altın satışlarınızda müşterilerinizin TIN/TCKN bilgilerinin aranıp aranmayacağı konusunda Başkanlığımızın görüşünün istendiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

– 229. maddede, “Fatura, bir müşteriye bir mal satan veya bir iş yürüten tacir tarafından, satılan mal veya yapılan iş için müşterinin borçlu olduğu tutarı göstermek için verilen ticari bir belgedir.. “,

– 230. maddede, “Fatura en az aşağıdaki bilgileri içerir:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve seri numarası.

2. Faturayı düzenleyenin adı, ticaret unvanı, iş adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası.

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası.

4- Malın veya işin niteliği, miktarı, fiyatı ve miktarı.

5. Satılan malın teslim tarihi ve konşimento numarası,…“,

– 232. maddede, “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, karları basit bir şekilde sabitlenenlerle defter tutmak zorunda olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tacirler.

Sattıkları mal veya yaptıkları iş için fatura düzenlemek ve kendi faturalarını talep etmek ve almakla yükümlüdürler.

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlardan, kazancı basit yoldan saptananlardan ve defter tutmakla yükümlü çiftçilerden alınan malın veya yaptıkları işin bedeli 50.000.000 TL’yi (1.1. 2018) veya Maliyeti 50.000 000 TL’den (1.1.2018 itibariyle 1.000, – TL) az olsa dahi satıcı veya işi yapan kişinin dilerse fatura vermesi gerekmektedir.“,

– 231 inci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde, “6. Bu Kanunun 232 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince fatura düzenlemekle yükümlü olanlar, müşterinin adı ve soyadı, vergi dairesi ve ait olduğu hesap numarasının geçerliliğinden sorumludur. (Ancak bu yükümlülük, aynı maddenin 2. fıkrasının geçerli olduğu durumları kapsamaz.) Fatura düzenleyenin talep etmesi halinde, müşteri vergi dairesinin kimlik ve hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmelidir.

Hükümler dahildir.

Dahası;

– 157 sayılı Vergi Usul Kanunu genel beyannamesinde, “

Bilindiği üzere 2365 sayılı Kanun ile değişik 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 230. maddesinde “Fatura en az aşağıdaki bilgileri içerir:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve seri numarası.

2. Faturayı düzenleyenin adı, ticaret unvanı, iş adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası.

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası.

4. Malın veya işin cinsi, miktarı, fiyatı ve miktarı.

5. Satılan mal fatura düzenlenmeden önce teslim edilmiş ise malın teslim tarihi ve konşimento numarası.” hükmü yer almaktadır.

Ancak münhasıran son tüketiciye yapılan satışlar için düzenlenecek faturalarda 3. ve 4. fıkralara ilişkin olarak sadece:

a) müşterinin adı ve soyadı;

b) Satılan malları gruplandırarak miktar, cins ve cinslerine göre ayrı ayrı yazmanın zor olduğu durumlarda, örneğin;

Çeşitli gıda maddeleri

– Temizlik maddeleri

– İçki, sigara

ve benzerleri;

c) Ayrı ayrı gruplar halinde satılan mal miktarlarını yazınız.

Aynı Kanunun mükerrer 257 nci maddesi ile Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden diğer bilgilerin eksiksiz olarak verilmesi ve 231 inci maddede yazan fatura talimatına uyulması yeterli kabul edilecektir.“,

– 385 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”4- Kapıdan satış veya mesafeli satış sözleşmelerinde iade işlemlerinde evrak planlaması” başlıklı bir bölümde4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 8. maddesinde iş yeri, sergi, fuar gibi satış yerleri dışında önceden anlaşma yapılmaksızın ekspertiz ve denetim şartıyla yapılan satış kapıdan kapıya satış olarak tanımlanmaktadır. Reddetme hakkı.

Kanun’un 9/a maddesinde mesafeli sözleşmeler; yazılı, görsel, telefon, elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketiciyle karşı karşıya kalmaksızın akdedilen mal veya hizmetin tüketiciye hemen veya daha sonra teslim edilmesi veya ifa edilmesi kararlaştırılan sözleşmeler olarak tanımlanmaktadır.

Bundan böyle, Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer Madde 257’si uyarınca Maliye Bakanlığı’na verilen izin uyarınca, iade bölümünü içeren bir fatura düzenlenerek en az iki nüshasının malla birlikte müşteriye gönderilmesi uygun görülmüştür. iade işlemleri sadece kapıdan kapıya taşıma kapıdan kapıya ve uzaktan sözleşmeler yoluyla yapılır.

ilgili faturanın altında açılacak olan iade bölümünde;

– Malları iade eden kişinin adı, soyadı, adresi ve imzası

– İade edilen malın cinsi, miktarı, birim fiyatı ve tutarı yer alacaktır.

Bu şekilde düzenlenen fatura müşteriye mal ile birlikte gönderildiğinde, müşteri malı iade etmek isterse iade ile ilgili bölümü dolduracak ve faturanın bir nüshası, iki örneği, satıcıya geri gönderecektir. , bir nüshası onda kaldı.

Açıklamalar dahildir.

Ayrıca Seri No:3 Vergi Kimlik Numarasına İlişkin Genel Tebliğin (1.1) numaralı bölümünde “Bugüne kadar vergi kimlik numarası almış olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişilerin vergi kimlik numaralarının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarıyla eşleştirilmesi sonucunda, vergi dairesi kayıtlarında yer alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı on bir numaradan oluşan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına dönüştürülmüştür. 2006 yılı itibari ile RIN vergi daireleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler için, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının VKN olarak kullanıldığı tarihten itibaren belgelerin VKN satırına on bir haneli Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yazılacaktır.Açıklamalar yapıldı.

Öte yandan, anılan kanunun 148 ve 149 uncu maddeleri ile mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden, 350 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, belirli bir limiti aşan mal ve hizmet alımlarından sorumludur.Mal ve hizmet alımı bildirim formu (Form Ba)ile; mal ve hizmet satışıMal ve hizmet satışı bildirim formu (Form B)Bildirilmelidir.

Ayrıca 362 ve 381 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun konu ile ilgili yayımlanan iki basın açıklaması ile söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin aylık olarak aylık olarak açıklamalarda söz konusu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 2010 ve sonraki yıllar ile 396 sayılı Vergi Usul Kanunu genel beyannamesi tebliğ şartları.1.2 Alım/Satım ve Bildirime Tabi Koşullar” ” başlıklı bölümde1.2.1. Mükelleflerin yaptıkları her türlü mal ve/veya hizmet alım ve satımlarını, belirtilen limitler dahilinde, kendilerine ilişkin belge türü (fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu, ürün makbuzu, gider fişi) üzerinden beyan etmekle yükümlüdür. ve pompalara bağlı bir ödeme kaydedici cihaz makbuzu) Akaryakıt ve sigorta komisyonu (harcama belgesi ve yolcu bileti) bildirimi Ba-B’lerden bağımsız olarak oluşur.

1.2.2. 2010 yılı ve izleyen yıllar için mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarında uygulanacak limit 5.000 TL olarak yeniden belirlendi. Buna göre, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile bir kişi veya kuruluştan KDV hariç 5.000 TL ve üzeri mal ve/veya hizmet alımı; KDV hariç tutarı 5.000 TL ve üzeri olan mal ve/veya hizmet satışları “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form B)” Tablo 2 alanındaki kişi veya kuruluşa bildirilecektir.

Alım ve satım fiyatlarının belirlenen limitlerin altında bildirildiği “Diğer Mal ve Hizmetlerin Toplam Fiyatları” bölümü (Tablo 3) Ba-Bs bildirim formlarından kaldırılmıştır.Açıklamalar yapıldı.

Buna göre, anılan Kanun’un 232. maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara yapacağınız satışlara ilişkin olarak düzenleyeceğiniz faturalarda TIN/TCKN bilgilerine yer verilmesi zorunludur. Ancak internet üzerinden son tüketicilere yapacağınız altın satışlarınız için düzenleyeceğiniz faturalarda VKN/TCKN bilgilerine yer vermek zorunda değilsiniz. Ancak, gerçek kişinin nihai tüketicisine KDV hariç 5.000 TL ve üzeri satışların ilgili dönem için BS bildirim formuna dahil edilmesi gerektiğinden, 2004 sayılı Vergi Usul Kanunu Kamu Tebliği’nde yer alan yorumlar doğrultusunda 396 Kuzey Alıcı Türk Kıbrıs Cumhuriyeti bilgileri dahil. Bu amaçla edinmeniz gereken TCKN bilgileri, bu kapsamdaki satışlarınız için kesilecek faturalarda yer alabilir.

Öte yandan ilgili diğer mevzuat uyarınca müşteri kimlik bilgilerinin alınmasının ve faturalarda TIN/TCKN bilgilerine yer verilmesinin gerekli olduğu hallerde, son tüketicinin VKN/TCKN bilgilerine yer verilmesine Vergi Usul Kanunu kapsamında herhangi bir itiraz bulunmamaktadır. Faturada anılan mevzuat çerçevesinde işlem yapınız.


Kaynak: GİB Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın