medyauzmani.com
Ölümcül olabilir – Fikirler – Özgün Fikirler

Ölümcül olabilir – Fikirler

Hepatomegali nedir?

karaciğer Vücuttaki en büyük organlardan biridir ve vücudun en önemli ve önemli görevlerini yerine getiren organdır. Hepatomegali olarak da bilinen hepatomegali, bir takım sağlık sorunlarından kaynaklanır.

Karaciğerin normal boyutu yaş ve cinsiyet gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Karaciğer tam boyutuna 15 yaş civarında ulaşır. Genel olarak, erkeklerin karaciğerleri kadınlardan daha büyüktür. Karaciğer, kolesterol ve yağ bileşiklerinin sentezi ve karbonhidratların metabolizması gibi vücut için hayati işlevleri yerine getirir. Bağırsaklarda düzenli sindirim sağlayan ve yağların parçalanmasına yardımcı olan safrayı salgılar. Ayrıca uyuşturucu ve alkol kullanımı ile vücuda giren toksik maddelerden kurtulmaya yardımcı olur.

hepatomegali Tek başına bir hastalık değil, büyümeye neden olan birçok hastalığın belirtisidir. Çoğu insan hayatlarını büyümüş bir karaciğerin farkında olmadan yaşar.

Genişlemiş bir karaciğerin belirtileri

Hepatomegali küçük olduğunda, genellikle hiçbir semptom görülmez.

şişkinlik hissi
Ancak karaciğer çok büyürse:

Sürekli bir şişkinlik hissi
karın rahatsızlığı

kaynaklanır.

Diğer semptomlar arasında sarılık, kronik yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı ve kilo kaybı sayılabilir.

hepatomegali nedenleri

Hepatomegali, doğrudan karaciğerle ilgili olmayan birçok nedene sahip olabilir. Bu nedenler kalp, bağışıklık sistemi, kanser, çeşitli bitkisel ilaçların kullanımı ve karaciğer ile ilgili hastalıklardan kaynaklanabilir.

1) Karaciğer ile ilgili nedenler

siroz: Karaciğeri zedeleyen ve çalışmasını engelleyen kronik bir hastalıktır.

Savaşçı: Hepatit A, B ve C virüslerinin neden olduğu enfeksiyonlar. Ayrıca alkolizm, belirli ilaçların aşırı kullanımı, bakteriyel enfeksiyonlar ve otoimmün bozuklukların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Hepatomegali ve yorgunluk

Alkolik yağlı karaciğer: Aşırı alkol alımı sonucu karaciğerde yağlı maddelerin birikmesi sonucu oluşur. İleri evrelerde buna alkolik hepatit denir.

Alkolsüz yağlı karaciğer: Obezite, diyabet ve yüksek kolesterol sonucu oluşur.

Safra kesesi tıkanıklığı: Yağların sindirimi sırasında karaciğer, safra kesesinde bulunan safra adı verilen bir sıvı salgılar. Bu mekanizmadaki bir kusur karaciğer hasarına yol açar.

Tümörler ve kistler: Karaciğer kistleri içi sıvı dolu keselerdir. Karaciğerdeki tümörlerin anormal büyümesi karaciğer hasarına yol açabilir.

Hastalıklar: Karaciğerde yağ, protein, bakır, demir gibi maddelerin birikmesine neden olan birçok hastalık vardır. Amiloidoz, karaciğerde anormal protein birikimine neden olan bir durumdur. Karaciğerde bakır birikmesine Wilson hastalığı, yağlı maddelerin birikmesine Gaucher hastalığı ve fazla demir birikmesine hemokromatoz denir.

2) Kan takviyesi alma nedenleri

kalp yetmezliği Kalbin vücuda yeterince kan pompalayamaması sonucu oluşur. Kalp yetmezliği, yağ birikmesi, yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozuklukları nedeniyle arterlerin daralması sonucu oluşur.

Budd-Chiari Sendromu: Bu durum karaciğerin damarlarını etkiler. Bu damarlar kanın karaciğerden kalbe taşınmasından sorumludur. Bu damarların tıkanması karaciğerin büyümesine neden olur.

3) Yengeçler

Karaciğer kanseri: Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin aşırı büyümesinden kaynaklanır.

kan kanseri: Hepatomegali, lösemide kanı oluşturan dokulardaki bir bozukluk sonucu ortaya çıkar. Lösemide, kemik iliğinde beyaz kan hücrelerinin anormal büyümesi görülür. Sonuç olarak, bağışıklık sisteminde zayıflıklar ortaya çıkar.

kanser: İç organların zaröz organlarında hücre hasarı sonucu oluşur.

Lenfoma: Lenfositleri etkileyen bir kanser türüdür. Lenfositler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan beyaz kan hücreleridir.

Diğer kanser türleri: Metastatik kanserler için en yaygın bölge karaciğerdir. Bu kanserler vücudun bir organında başlar ve zamanla diğer organlara yayılır. Örneğin; Meme kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanseri karaciğere yayılabilir.

4) diğer sebepler

sıtma: Sıtma parazitinin sivrisinek ısırığı sonucu insan vücuduna bulaşmasından kaynaklanır. Nadiren de olsa, sıtma genişlemiş bir karaciğere neden olur.

Reye Sendromu: Çocuklarda karaciğer ve beynin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu genellikle aşırı aspirin tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Bazı ilaçlar ve bitkisel takviyeler: Bu ilaçların tüketimi karaciğer sağlığını etkileyebilir. Örneğin; Asetaminofen, Retinol vb. Aşırı ilaç tüketimi karaciğer büyümesine neden olabilir. Ayrıca ökse otu, karayılan otu, kava ve kediotu karaciğere zararlı olabilir. Bu tür ilaçları ve bitkisel takviyeleri kullanırken mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Otoimmün hastalıklar: Bunlar vücudun kendi sağlıklı hücrelerine saldırması sonucu oluşan hastalıklardır. Otoimmün hepatit ve otoimmün lenfoproliferatif sendrom hepatomegaliye yol açar.

diğer sebepler: Q ateşi, glikojen depo hastalığı, tüberküloz, toksinler ve sarılık hepatomegaliye neden olabilir.

hepatomegali tedavisi

Tedavi ancak kesin tanı ile başlayabilir.

  • Alkolizm sonucu karaciğer büyümesi olan kişiler derhal alkol almayı bırakmalıdır, aksi takdirde ölümcül olabilir.
  • Hepatitte karaciğerdeki iltihaplanmayı durdurmak için ilaç tedavisi uygulanır.
  • Alkolsüz obezitede hastalar düzenli egzersiz ile birlikte düzenli bir kilo verme programına dahil edilir.
  • Şeker hastalarında kan şekeri ve kolesterol düzeyleri sürekli kontrol altında tutulur.
  • Kemoterapi karaciğer kanseri ve lösemide kullanılır.
  • Bazı tıbbi ve bitkisel ilaçları kullanırken risklerin farkında olmak önemlidir. Yukarıda belirtilen hastalıkların çoğuna neden olduğu için sigara içmekten kaçınılmalıdır.
  • Kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır. Aerosol temizleyiciler kullanılmalıdır. Pestisitler ve diğer toksik kimyasallar sadece iyi havalandırılmış ortamlarda kullanılmalıdır. Bu ilaçları kullanırken eldiven ve maske kullanılmalıdır.

Hepatomegali öldürür mü?

Erken teşhis, hastalık gelişmeden erken tedavi için bir fırsat sağlar. Ancak tanı ve tedavi gecikirse ölümcül olabilir. Yukarıdaki nedenler çok ciddi, bu nedenle tedaviye tıp uzmanlarının gözetiminde ve mümkün olan en kısa sürede devam edilmesi çok önemlidir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın