medyauzmani.com
Ölen mükellefin SGK dosyasının kapatılma süresi ve çalışanların işten çıkarılma süresi ne kadardır? – Özgün Fikirler

Ölen mükellefin SGK dosyasının kapatılma süresi ve çalışanların işten çıkarılma süresi ne kadardır?

Vefat eden mükellefin SGK dosyası saat kaçta kapanıyor ve çalışanın işten çıkışı ne zaman oluyor?

1- Kanuni ve atanmış mirasçılar, mirası üç ay içinde reddedebilirler.

2- Mirasçılar mirası reddetmezlerse ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde iş yeri bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumuna vermek zorundadırlar.

3- Mirasçılığı reddetmeyen mirasçılar, işyerinin adres ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, işin konusunu, işe başlama ve bitiş tarihini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. ve onların adı. ve soyadı veya soyadı, varsa adresi ile işveren vekili veya acentelerinin adı, soyadı ve adresleri.

işyerinin nakli

İş yerindeki işveren gerçek kişi ise, ölümü üzerine bu işyerinin vasiyet edilmesi halinde kanuni miras söz konusudur. Bu işyeri mirasçı tarafından reddedilmez ve kabul edilmezse çalıştırılan işçilerin sözleşme bağları da devredileceği için devir gerçekleşir.

Gerçek işverenin ölümü halinde işyeri beyannamesinin mirasçılar tarafından vefat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde işyerinin işlem gördüğü işletmenin ilgili birimine teslim edilmesi zorunludur. Mirasın reddi halinde, bu üç aylık süre içinde mirasın reddine ilişkin belge düzenlenerek işyeri izin belgesi ibraz zorunluluğu kaldırılacaktır.

Öte yandan Medeni Kanun’un 606. maddesine göre; Miras üç ay içinde reddedilebilir. Bu süre, kanuni mirasçılarına, sonradan mirasçı olduklarını öğrendikleri ve mirasçının öldüğünü bildikleri ispatlanmadıkça; Vasiyetname ile atanan mirasçılar için vasiyet edenin tasarrufunun kendilerine resmen tebliğ edildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.” Yine Medeni Kanun’un 610. yasal süresi içinde mirası kayıtsız şartsız elde eder.” .

Bu itibarla işyeri izin belgesi, ölenin ölüm tarihinden itibaren üç aylık sürenin bitimine kadar veya üç aylık sürenin bitiminden önce kuruma sunulabilir.

Örnek 1: 8/5/2018 tarihinde gerçek bir işletme sahibinin ölümü. yukarıda bahsedilen İşverenin 2 varisi vardır. İlgili mirasçılar, ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde (8/8/2018 tarihine kadar) Sulh Ceza Mahkemesinden alındı ​​reddi dilekçesini ilgili birime sunmaları halinde işyeri tebligatı yapılmayacaktır. Söz konusu mirasçılar tarafından 3 ay içinde ret yapılmadığı takdirde miras kabul edilmiş sayılacak ve 3 aylık sürenin dolacağı 8/8/2018 tarihinde devir için işyeri izni istenecektir. Öte yandan, işyeri bildiriminin 6/8/2018 tarihinde üç aylık sürenin bitiminden önce yapılması halinde, işyerinin bu tarihte (6/8/2018 tarihinde) devri yapılır.

Öte yandan, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 550. maddesi uyarınca vasiyet edenin işyeri beyannamesi verme zorunluluğu bulunmadığından, işyeri mirası söz konusu olduğunda mirasçılar en geç üç ay içinde ölüm tarihi Bildiri vermekle yükümlüdür.

Öte yandan, devir veya devir nedeniyle düzenlenen işyeri bildirimine istinaden işyeri dosyası ayrıca tescil edilmeyecek ve devir veya devirle ilgili gerekli değişiklikler, işleme devam edilebilmesi için sicil kayıtlarına işlenecektir. eski iş yeri numarasından

Özel inşaat, onarım, tadilat ve montaj işlerinin nakliyesi

Özel bir binanın inşaatını mal sahibinden (yani anahtar teslimi) tamamlamak için, alan müteahhit inşaatı eksik bırakır veya kalan işler varsa sözleşmenin feshi veya inşaatın mühürlenmesi gibi nedenlerle inşaatı eksik bırakır. sahibi tarafından çalıştırılan işçilerle tamamlanır veya Diğer yüklenicilere teslim edilirse, bir işverenden diğerine yasal işlemler Devir, sonuçlarıyla sorgulanmayacağından, devam eden veya devam eden kişi adına ayrı bir işyeri dosyası açılacaktır. işi tamamlar.

Kuruluşumuzun mevzuatı açısından, işyerinin tüm hukuki sonuçlarıyla yani malvarlığı veya borçları ile işçi ve tesisleriyle birlikte devri, faaliyette bulunan başka bir yere devri anlamına gelmektedir. Bu Koşullar kapsamında yapılan herhangi bir manuel değişiklik, çalışanların hizmet sözleşmelerinin kesintisiz olarak devam etmesini, yani bu sözleşmelerin yeni işveren tarafından tanınmasını gerektireceğinden kuruluşumuzun uygulamaları açısından bir saptırma olarak kabul edilecektir. Aksi takdirde, ilk işveren, işçilerinin iş sözleşmelerini geçici veya sürekli olarak feshederek işyerini sadece inşaatı, tesisatı, makine ve diğer demirbaşları ile birlikte satmak veya kiralamak isterse, 6500 sayılı Kanun tanımına uyan işyeri mevcut olmayacaktır. Transfer sayılmayacak.

Yukarıda da belirtildiği üzere, sözleşmenin feshi, müteahhidin mühürlenmesi, kalan işlerin mal sahibinin çalıştırdığı işçilerle bitirilmesi veya başka müteahhitlere yaptırılması gibi nedenlerle inşaat yarım bırakılır veya terk edilirse söz konusu durum ortadan kalkar. işin yürütülmesi sırasında yükleniciye veya başka bir işverene devredilmediği devir olarak tanımlanır. Dosya kaydedilecektir.

Bir yandan, özel olarak yaptırılan yapım, onarım, tadilat ve montaj işleri, işçi çalıştırılırken tüm demirbaşları ve sigortalıları ile birlikte bir işverenden başka bir işverene devredilirse, diğer bir deyişle devir, Kanunda belirtildiği şekilde bir devir söz konusudur.

Birimin aynı adadaki inşaatı tamamlamak için ikinci bir işyeri dosyası açma başvurusunda bulunması ve parselin başka bir işveren tarafından tam olarak bitirilip bitirilmemesi durumunda yapılacak işlemlerde herhangi bir sorun olmamasını sağlayacaktır. birimlerimiz tarafından inşaat tamamlandıktan sonra kot tespiti ile ilgili olarak ve bu amaçla inşaat kotu tespitini gösteren belge istenecektir.

Şahıs inşaatının devamında işverenin ölümü üzerine işin mirasçılara geçmesi halinde; Mirasçılar mirası reddetmedikleri sürece mirastan dolayı 5510 sayılı Kanunun 11. maddesi hükmüne göre işyeri çalışma izin belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu durumda işyeri dosyasının mirasçılar adına açılması mümkün olmayacak ve mirasçılar tarafından işyeri ihbarnamesi düzenlenerek aynı işyeri dosyası üzerinden işlemlere devam edilecektir.


Kaynak: İSMMMO, SGK 2020/20 Genelgesi
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın