medyauzmani.com
Okul yemeklerine ilişkin Tebliğ (Tebliğ No: 23/2020) Resmi Gazete’de yayımlandı – Özgün Fikirler

Okul yemeklerine ilişkin Tebliğ (Tebliğ No: 23/2020) Resmi Gazete’de yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığından:

Okul yemekleri hakkında paylaşın

(Dernek No: 2020/23)

Amaç

Madde 1 – (1) bu bildirimin amacı; Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Kurumu/Kamu ve Özel Kurumları bünyesinde çalışmak; Kantin, yemekhane, yemekhane, büfe, çayhane gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrencilere satışa/tüketime sunulacak ambalajlı gıdaların okul gıdası onay koşullarını ve bu gıdaların üzerinde kullanılacak okul gıdası logosunu belirleyin.

alan

Makale 2 – (1) Milli Eğitim Bakanlığı Resmi ve Özel Okul/Kurumlar Kurumu bünyesinde yürürlükte olan bu açıklama; Kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çayhane gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrencilere satışa/tüketime sunulacak ambalajlı gıdalar ve bu gıdalar üzerinde kullanılacak okul gıdası logosu için okul gıdası onay gerekliliklerini kapsar.

(2) Bu beyan, 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan insani tüketim amaçlı sular listesinde ve 1/12 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan doğal mineralli sular listesinde yer alan ürünleri kapsamaz. . / 2004 ve No. 25657.

konfor

Madde 3 – (1) Bu açıklama 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 43 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 5/2 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. /2013 Sayılı 28550. 26.1.2017 tarih ve 29960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Okul Kantinlerinde Özel Hijyen Kurallarına Dair Yönetmelik ve Türk Kodeksi Alimentarius Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

tanımlar

Madde 4 – (1) Bu açıklamada;

a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,

B- Valilik Müdürlüğü: Tarım ve Orman Bakanlığı.

c) Komisyon: Okul Gıda İdaresini,

ç) Okul gıdaları logosu: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, standartları Sağlık Bakanlığınca belirlenen, okul kantinlerinde satışa sunulacak gıdalara ilişkin işbirliği protokolünde belirtilen ve kullanılan logonun uygulamasını, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2/1/2019 tarihinde imzalanan ve Okullar Müdürlüğü/kamu ve özel kuruluşlar bünyesinde çalışan bu besinler; Kantin, kafeterya, yemekhane, büfe ve çayhane gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrencilere satışa/tüketime sunulacak ambalajlı gıdaların etiketlerinde yer alacak Ek 2’deki logo,

d) Okul Yemekleri: Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Müdürlüğü / Kamu ve Özel Kuruluşları bünyesinde faaliyet gösterir; Kantin, yemekhane, kafeterya, büfe, çayhane gibi yemekhanelerde doğrudan öğrencilere satışa/tüketime sunulacak, okul yemeği için Bakanlık onayı almış ve ambalajında ​​okul maması logosu bulunan gıda maddeleri,

e) Okul Maması Onayı: Okul Gıda Standartları ve ilgili mevzuatın diğer hükümlerine uygun olarak üretilmiş ambalajlı gıdaya verilen onayı,

yane.

Genel Hükümler

Madde 5 – (1) Bu Tebliğin uygulanmasında Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği yapar.

(ii) Milli Eğitim Bakanlığı’nın Okullar Kurumu/Kamu ve Özel Kuruluşlarında çalışmak; Kantin, yemekhane, yemekhane, büfe, çayhane gibi yemekhanelerde doğrudan öğrencilere satışa/tüketime sunulacak paketli yiyecekler için okul yemeklerinde Bakanlıktan onay alınması gerekir.

(3) Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Müdürlüğü/Kamu ve Özel Kuruluşlarında görev yapmak; Kantin, yemekhane, yemekhane, büfe, çayevi gibi yemekhanelerde doğrudan öğrenciye satışa/tüketime sunulacak paketli gıdaların paketlerinde okul yemeği logosu bulunmalıdır.

(4) Bakanlıkça okul gıdası olarak kullanılmasına izin verilmeyen gıdalarda okul gıdası logosu kullanılamaz.

(5) Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Müdürlüğü/Kamu ve Özel Kuruluşlarında çalışmak; Kantin, yemekhane, yemekhane, büfe, çayhane gibi yemekhaneler, okul kantinleri için özel hijyen kuralları listesi hükümlerine tabidir.

(6) Bu bildirim kapsamında üretilen ürünler için 4/10/2016 tarihli ve 29847 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği kapsamına giren ve/veya kullanılması muhtemel malzeme ve malzemeler oyuncaklar olarak. Gıda ambalajı için kullanılamaz.

(7) Okul beslenme standartları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir. Sağlık Bakanlığı, okul gıda standartlarını resmi yazı ile Bakanlığa ve Milli Eğitim Bakanlığına bildirir. Okul gıda standartları, Bakanlığın ve Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde yayınlanmaktadır.

(8) Okul maması logosu bulunan ürünler; Ayrıca bakkal, market ve benzeri perakende satış yapan işletmelerde de satışa sunulabilir.

Okul Gıda Kurumu’nun kuruluşu ve görevleri

Madde 6 – (1) Okul Yemekleri Komisyonu, okul yemeklerine yönelik yeni talepleri ve okul yemek standartlarındaki değişiklik taleplerini değerlendirmek üzere kurulmuştur. komisyon; Bakanlıktan üç, Sağlık Bakanlığından iki ve Milli Eğitim Bakanlığından iki olmak üzere yedi uzmandan oluşur. Gerektiğinde diğer ilgili bakanlıklar ve STK’lar kurul toplantılarına davet edilebilir.

(2) Kurula Bakanlıkça atanan bir Bakanlık temsilcisi başkanlık eder ve kurul üyeleri de Bakanlıkça onaylanır.

(3) Komite üyelerinin üyelik süresi üç yıldır. Görev süreleri sona eren veya görev süreleri dolmadan mücbir sebeplerle ayrılanların yerine yeni üye(ler) ilgili bakanlıklarca belirlenir. Yeni atanan her üyenin görev süresi diğer üyelerle birlikte sona erer. Görev süresi sona eren üyeler, ilgili bakanlıkların uygun görmesi halinde yeniden atanabilirler.

(4) Komisyon, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve çoğunluk ile karar verir. Oyların eşitliği halinde yönetim kurulu başkanının lehine karar verilir. Komite yılda en az altı kez toplanır. Kurumun sekretarya hizmetlerini Bakanlık yürütür.

(5) Okul gıda standardı belirlenecek yemek talepleri, Kurum tarafından değerlendirilmek üzere Bakanlığa sunulur. Komite, okul yemeklerine ilişkin standartların belirlenmesine ilişkin olarak Bakanlığa iletilen talepleri değerlendirir. Bakanlık Kurumun görüşünü Sağlık Bakanlığına bildirir.

Okul yemeğinin onaylanması

Madde 7 – (1) Gıda işletmecisi bu beyan kapsamında, Ek 3’te yer alan başvuru dilekçesi ile Okul Gıda Onay Belgesi Ek 1’de yer alan Okul Gıda Onayı Başvurusunda istenen bilgi ve belgeleri içeren bir dosyayı İl Müdürlüğüne sunar. Prosedür.

(2) Yerinde denetim, okul gıda maddelerinin onaylanması için başvuruda bulunan Gıda Ticareti İl Müdürlüğü tarafından yapılır. İşletmenin asgari teknik ve hijyen koşullarının uygun bulunması halinde başvuru dosyası dikkate alınır.

(3) Valilik, bakanlık internet sitesinde yayınlanacak okul gıda standartlarına ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre dosya üzerinde gerekli kontrolleri yapar.

(4) Dosyadaki bilgi ve belgelerin eksik ve/veya hatalı düzenlenmesi halinde bölge müdürlüğü eksiklikleri ve/veya hataları 15 gün içinde gıda ticaret işletmecisine resmi yazı ile bildirir. Gıda işletmecisi yazının kendisine ulaşmasını takip eden 20 gün içinde gerekli düzenlemeleri yaparak bölge müdürlüğüne bildirir. Gerekli düzenlemeleri yapmayan gıda işletmecilerinin sipariş dosyaları 20 gün içinde iade edilir.

(5) Dosyadaki bilgi ve belgelerin eksiksiz ve doğru olması. Bölge müdürlüğü okul maması logosu ile kullanılacak ürünleri gıda işletmecisine, Ek-5’te yer alan onay takip formunu da resmi yazı ile bakanlığa gönderir.

(6) Gıda okullarından izin alan gıda işletmeleri ve ürünlerine ait yayınlar, Bakanlığın internet sitesinde yayımlanır.

Okul yemek logosunun özellikleri

Madde 8 – (1) Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Müdürlüğü/Kamu ve Özel Kuruluşlarında görev yapmak; Kantin, kafeterya, yemekhane, büfe ve çayhane gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrencilere satışa/tüketime sunulacak ambalajlı gıdalarda okul gıda logosu Ek 2’de yer almaktadır.

(2) Paketin üzerine konulan logonun çapı;

a) Daha büyük ambalajlarda veya yüzeyi 80 cm2’den büyük kaplarda 2,5 cm,

b) Genişliği 25 cm ile 80 cm2 arasında olan ambalaj veya kaplarda 2 cm.

c) Yüzey genişliği 25 cm²’den az olan ambalaj veya kaplarda 1,5 cm,

olarak uygulanır

(3) Okul yemek logosunda, etikette kullanılan arka plan ile zıtlık oluşturacak şekilde çizgi ve şekiller kullanılır.

Okul yemek logosunun kullanımı

Madde 9- (1) Bakanlıklar, tescilli okul gıda logosunu faaliyetleri kapsamında izin almaksızın kullanabilir.

Okul gıda denetimi için dikkat edilmesi gerekenler

Madde 10- (1) Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Müdürlüğü/Kamu ve Özel Kuruluşlarında görev yapmak; Bakanlık kantin, yemekhane, yemekhane, büfe ve çayhane gibi gıda işletmelerinde satılan okul yiyeceklerini inceler. Gerekirse Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il müdürlüklerinden birer kişi katılır.

(2) Bakanlık il müdürlükleri/müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, okul gıda logosu olmadan yemek satan/servis yapan gıda işletmelerinin tespit edilmesi halinde, bunlardaki kurum ve okullar ilgili ilçe/ilçe müdürlüklerine bildirilir. Milli Eğitim Bakanlığı gerekli önlemleri almak üzere aylık olarak.

(3) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul müdürlükleri/resmi ve özel kuruluşlar; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Okul Aile Birliği’nin 9/2/2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliği çerçevesinde gerekli tedbirleri alır ve Bakanlığa bildirir. bir okul gıda logosuna sahip olun.

Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği

Madde 11 – (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanmasında sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapabilir.

Uygulama yönetmelikleri

Madde 12 – (1) Bakanlık, gerekli gördüğü hallerde bu Tebliğ hükümlerinin uygulanmasına yönelik talimat veya kılavuz hazırlar.

İdari ceza

Madde 13 – (1) Bakanlıklar, bu tebliğ hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde idari para cezası verir.

İptal bildirimi

Madde 14 – (1) 20/6/2019 tarihli ve 30807 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Yemekleri sloganının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara ilişkin tebliğ (Tebliğ No:29/2019) yürürlükten kaldırılmıştır.

görev

Madde 15 (1) bu beyan;

a) 9/6/2021 tarihli ve 5 inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları ile 7 nci maddesinin,

b) Yayın tarihindeki diğer yazılar,

yürürlüğe girer.

yönetici

Madde 16 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı, Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı müştereken yürütür.

ekler için tıklayın

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın