medyauzmani.com
Nihai tüketiciden iade edilecek ürünler için düzenlenecek masraf fişinde KDV hesaplanacak mı? – Özgün Fikirler

Nihai tüketiciden iade edilecek ürünler için düzenlenecek masraf fişinde KDV hesaplanacak mı?

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
Ankara Vergi Dairesi
(Mükellef Hizmetleri ve Diğer Vergi Grubu Katma Değer Vergisi Dairesi Başkanlığı)

sayı

:

84974990-130-450863

11.15.2017

Tema

:

İade edilen mallarda KDV.

Faizi ile kayıtlı dilekçenizde, Üretici olarak sattığınız ürünlerin bakım ve onarımını yapan teknik servis tarafından nihai tüketiciden iade edilen ürünlerin iadesi nedeniyle düzenlenen faturada katma değer vergisi (KDV) alınıp alınmayacağına dair bilgi verilmesi için bilgi verilmesi gerekmektedir, ve ürünün satışı üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin düzeltilip düzeltilemeyeceği.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 35. maddesinde; Malın iadesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemin iptal edilmesi veya başka sebeplerle vergiye tabi işlem yapan mükellefler, değişikliğin niteliğine göre üzerlerindeki vergiyi düzeltme veya mahsup etme hakkına sahiptir. ve değişikliğin meydana geldiği dönemde, bu kaydın kuruluşta kaydı ve bu kaydın sicil defterinde ve ilanda yer alması şartıyla.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “I/B.11.1 Satılan Malın İadesi, Başka Bir Malın İkamesi, Ödenen Bedelin İadesi, Değer Kaybının Sınırlandırılması” başlıklı bölümünde;

“…

Malın ve bedelinin tüketici tarafından iade edilmesinin gerekli olduğu durumlarda, satıcı tarafından ödenen fiyatlardan KDV dahil tutarlar tüketiciye iade edilir. Satıcı, İşlemlerin düzeltilmesi amacıyla, Tüketiciden İade Edilen Mallara İlişkin Masraf Dekontu ve İade Faturası ile bu Dekonta ek olarak Tüketiciden İade Edilen Mallara ilişkin ilgili Belgeyi düzenleyecektir. Masraf fişinde iade edilen malın KDV’si satış bedelinden ayrı olarak gösterilir ve bu tutar indirilebilir hale getirilerek işlem düzeltilir.

İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkansızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, satın alma belgesinin ibraz edilemeyeceği açıkça belirtilerek gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.

İade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın teklif edilmesi durumunda, bu aşamada satıcı tarafından yukarıdaki işlemlere ek olarak yeni mal için fatura ve benzeri bir belgenin düzenlenmesi normaldir. Bu nedenle, iade edilen maldan ziyade yeni verilen malın değeri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mal ile yeni teslim edilen mal arasında değer farkı olup olmadığı düzeltme sürecini etkilemez.

Açıklama sağlandı.

buna göre, Firmanız tarafından üretilen ve diğer firmalar tarafından satılan ürünlerin bakım ve onarımını yapan teknik servis tarafından nihai tüketiciden iade alınması sürecinde düzenlenecek masraf fişinde KDV gösterilmemelidir.

Öte yandan, malın nihai tüketiciden iadesi nedeniyle ödenecek bedel üzerinden KDV hesaplanmayacağından, bu tutarın alıcıya devri sürecinde kesilecek fatura üzerinden KDV hesaplanmayacaktır. şirketin.


Kaynak: GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın