medyauzmani.com
Motosikletli kurye taşımacılığında KDV indirimi – Özgün Fikirler

Motosikletli kurye taşımacılığında KDV indirimi

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

istanbul vergi dairesi

Katma Değer Vergisi Gelir Kanunları Grubu Yönetimi – ÖTV

sayı

:

E-39044742-130[Özelge]-346.122

16.04.2021

Tema

:

Ekspres posta taşıma hizmetinde katma değer vergisi stopajı

Kayıtlı ilgi belgesi başvuru formunda, motosikletiniz ile … şirkete verilen kurye taşıma hizmetinde katma değer vergisi (KDV) stopajı uygulanıp uygulanmayacağına dair görüş istenmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9/1 maddesinde, mükellefin Türkiye’de ikametgahı, işyeri, hukuk merkezi veya iş merkezinin bulunmadığı hallerde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine Bakanlığınca, ve Finans, vergi alacağının teminat altına alınması amacıyla vergi ödemekle yükümlü vergi için söz konusu işlemlerin taraflarını akdetebilir.

KDV’nin genel uygulamasının beyanı;

– “Ulaşım Hizmetleri” başlıklı bölümde (I/C-2.1.3.2.11);

2.1.3.2.11.1 Alıcılar, stopaj ve stopaj oranını uygular

Tablonun (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlar, (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü (2/10) kapsamındaki yük taşıma hizmeti alımları içindir. ) ve ulaşım hizmeti alımlarında ( 5/5) 10) KDV stopajı uygulanır.

2.1.3.2.11.2. alan

Bu bölümün kapsamı, çalışanların, öğrencilerin, müşterilerin ve benzerlerinin belirli bir güzergâhta taşımak amacıyla kurdukları taşıma hizmetleri için yaptıkları taşıma hizmeti alımları ile karayolu ile yapılan eşya taşıma hizmeti alımlarını kapsar. Malları yönetme yetkisine sahip vergi mükelleflerinin malları taşıma işlemleri hariç).

Yukarıdaki hizmetlerin özel plakalı araçlarla yapılıp yapılmadığı, taşımaya ilişkin zorunlu belge ve sertifikaların ilgili birimlerden alınmış olması veya taşıma işinde kullanılan aracın sahip olunan veya sözleşmeli bir araç olması oluşturulmasına engel değildir. indirim uygulaması kapsamındaki işlemin

…”

– “Çerçevenin Uygulanmasına İlişkin Ortak Hususlar” başlıklı Bölümde (I/C-2.1.3.4);

2.1.3.4.1. Rezervasyon talebi limiti

Kısmi stopaj uygulaması kapsamındaki her bir işlem için dahil edilen KDV değeri 1.000 TL’yi geçmiyorsa hesaplanan KDV stopaja tabi değildir. Limit aşılırsa, tutarın tamamı düşülür.

Belirtilen tutarı aşan işlemlerde KDV kesintisi yapma zorunluluğunun ortadan kalkması için, aynı işlemin maliyetlerinin toplamı dikkate alınarak fiyat parçalara bölünemez, bu sınırın aşılması durumunda indirim yapılır.

Stopaj yükümlülüğünün ortadan kalkması için birden fazla fatura düzenlenerek bedelin kısımlara bölünmesine karar verilmesi halinde, koli olduğu anlaşılan toplam alımların, belirtilen limiti aşar.

Açıklamalar dahildir.

Buna göre, motosikletiniz ile KDV Genel Uygulama Tebliği (I/C-2.1.3.1/a ve b) kapsamına girenlere vermiş olduğunuz kurye hizmeti KDV dahil fiyatı 1.000 TL’yi geçen (2/10) oranında indirime tabidir. .

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın