medyauzmani.com
Mizan ile KDV beyannamesi arasındaki fark binek araç satışlarında sorun teşkil eder mi? – Özgün Fikirler

Mizan ile KDV beyannamesi arasındaki fark binek araç satışlarında sorun teşkil eder mi?


Şahıs Bazında Otomotiv Satışlarında 600 alt hesabında Şahıs bazında hesap açtık. Bu hesap gelir tablosunda yurt içi satışlar arasında gelir olarak görünüyor. Aralık ayında tamamlanan ilandaki kümülatif satış rakamlarına yetişemeyeceksiniz. Yurtiçi satışlar 4 milyon ama son KDV beyannamesi kümülatif satış tutarı 3 milyon. Farklılıkla nasıl başa çıkarız? Daire bizden bir açıklama istiyor mu? Yoksa farklı bir hesap kaleminde mi görmek gerekiyordu?

Açıklama isterken, bunu kayıtlarınız ve KDV beyannamesi üzerinden açıklarsınız, incelemeyi yapan kişi, aradaki fark için KDV beyannamesinin özel çekirdek kısmını zaten görür.

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Gaziantep Vergi Dairesi

(Katma Değer Vergisi – ÖTV Müdürlüğü)

sayı : 20811645-130[18-415-9]-E.9046 05.02.2019
Konular : İkinci el araçların satışında KDV oranı özel vergi takdirine tabidir.
Uzun zamandır : Transfer tarihi 04/09/2018 olan belge başvuru formu.

Faiz kayıtlı vergi muhakemesi başvuru formunda ikinci el kara taşıtı ticareti ile uğraştığınız belirtilir ve KDV mükellefi olmayanlardan alınan araçlar ile KDV kapsamında alınan araçlar için faturanın nasıl düzenlendiği ve KDV oranı hakkında bilgi istenir. KDV mükellefi olmayanlardan muafiyet Kalitelerinde önemli değişiklikler yapın.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 23/f maddesinde; Kullanılmış kara taşıtı veya taşınmaz ticareti ile iştigal eden mükelleflerin KDV’ye tabi olmayan mükelleflerden (mükelleflerden muafiyet kapsamında yapılan alımlar dahil) satın aldıkları kullanılmış kara taşıtı veya taşınmazın tesliminde, satın alma fiyatı düşüldükten sonra kalan tutar olması gerekir.

KDV oranları, anılan Kanun’un 28 inci maddesi kapsamında verilen yetkiye dayanılarak yayımlanan (BKK) 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (1) sayılı Listesinde sayılan teslim ve hizmetler için %1, Liste (2), bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18.

Listelenen Ek (I)’in 9. satırında BKK; Türkiye Gümrük Tarife Rejimi (TGTC) 87.03 tarife modundaki ikinci el binek otomobillerin teslimi ile esas itibariyle insan taşımaya mahsus olarak imal edilen diğer taşıtların (87.02 maddesindekiler hariç) KDV’ye tabi olacağı öngörülmüştür. %1

Ayrıca 31.10.2018 tarihinden 31.12.2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanması planlanan 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın 4. maddesinde; TGTC, 25.12.2017 tarih ve 2017/11170 sayılı BKK ile aktif hale getirilen istatistiksel pozisyonlara bölünmüş; Tarife İstatistik Merkezi’nde (GTİP) yer alan 8701.20, 87.02, 87.04 ve 87.05 numaralı mallar için katma değer vergisi oranı %1 olarak belirlendi.

Ayrıca KDV Genel Uygulama Beyanı Bölümünde (III/A-4.9) ikinci el araç teslimlerinde birincil uygulamasına ilişkin gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Bu durumda, KDV’siz mükelleflerden veya KDV mükelleflerinden satın alınan ancak muafiyet kapsamında satışı yapılan ve BKK 2007/13033 sayılı ekinin (I) sayılı listesinin dokuzuncu sırasında tanımlanan binek olmayan araç, 2. el kara taşıtı ticaretinizin ve şirket adına tescilinizin. Satış sırasında aşağıdaki bilgileri içerecek şekilde bir fatura düzenlenebilir.

Satış fiyatı (KDV hariç) (1) 40.000 Türk Lirası
satın alma fiyatı (2) 35.000 Türk Lirası
KDV kuralı (3) = (1) – (2) 5.000 Türk Lirası
KDV tutarı (ticari araç) (4) = (3) x %18 900 TL
Toplam (5) = (1) + (4) 40.900 TL

Söz konusu satışta, özel vergi kuralı uygulanan 5.000 TL’nin 1 No’lu KDV Beyannamesi’nin “Muafiyetsiz İşlemler” sekmesinde, alış bedelinin (35.000 TL) “Sonuç Hesapları”nda gösterilmesi gerekmektedir. Aynı beyannamenin “Özel Temel Modele Tabi İşlemler” sekmesinde yer almaktadır. “Temel değere dahil olmayan ücretler” satırında görünmelidir.

Öte yandan, 8701.20, 87.02, 87.04 ve 87.05 GTİP numaralarında yer alan araçların KDV’siz mükelleflerden veya muafiyet kapsamındaki mükelleflerden satın alınması halinde, doğal olarak 287 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi de dikkate alınacaktır. vergi oranı Satışlarında uygulanacak katma değer.


Kaynak: ismmo
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın