medyauzmani.com
Mısır hidrojenle yeşile dönmeyi planlıyor – Özgün Fikirler

Mısır hidrojenle yeşile dönmeyi planlıyor

Şeker mısırKasım ayında Şarm El-Şeyh’teki iklim konferansında yeşil hidrojen için yeni vizyonunu sunacak. Bu nedenle Mısır siyasi konumunu güçlendirmek istiyor. Kömür ise çevreyi o kadar kirletiyor ki birçok ülke ihtiyaçlarını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Bu nedenle, dünyadaki ülkeler güvenilir enerji kaynaklarına odaklanmaktadır. Geçiş için yeşil hidrojen gibi çeşitli yöntemler test ediliyor.

Mısır ayrıca yenilenebilir bir enerji merkezi olmak için gerekli kaynaklara da sahip: Süveyş Körfezi’nde büyük bir iç pazar, bol güneş ışığı ve bol rüzgar. Eksik olan tek şey devlet desteğiydi, ancak bu son aylarda geri döndü.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Güney ve Doğu Akdeniz bölgesi Genel Müdürü Heike Harmgart DW’ye verdiği demeçte, “Mısır Varlık Fonu’nun yeşil hidrojen için tuzlu su desteğine öncelik veren ve özel ekonomik bölgeleri teşvik eden eylemi önemli adımlardı.”

Uzmanlar, 6-18 Kasım tarihlerinde Mısır’ın Şarm El-Şeyh’inde düzenlenecek olan COP27 iklim konferansında uluslararası şirketler tarafından halihazırda imzalanmış olan birkaç muhtıra üzerinde işbirliği anlaşmaları bekliyorlar. Harmgart ayrıca konferansta Mısır hükümetinin kendi yeşil hidrojen çözümünü açıklayacağını söyledi.

Mısır’a yabancı ilgisi artıyor

Bu tür projelere finansman sağlayan Londra’daki Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da şirketlerin projeyle ilgilendiğini söyledi. Hindistan’dan gelen yatırımcılar da bu ilgiyi teyit ediyor.

Hindistan’ın en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden biri olan ReNew Power’ın CEO’su Sumant Sinha, “COP27 için zamanında bir anlaşma oluşturmak için Mısırlı yetkililerle birlikte çalışıyoruz” dedi. Sinha ayrıca projenin detaylı olarak önümüzdeki üç ila altı ay içinde tamamlanmasını beklediğini söyledi. Mısır’daki hidrojen projelerine 7 milyar dolardan fazla (7.11 milyar Euro) yatırım yapmayı planlayan ReNew Power’ın mali kararını 2023’ün ortalarında alması bekleniyor.

DW’ye konuşan Kahire’nin enerji danışmanı Ali Habib, hükümetin yeşil elektrik planlarından söz ederek, “Nil Nehri boyunca rüzgar ve fotovoltaik (güneş) üretimi için Singapur’dan daha büyük bir alan tahsis ettik. Orada Bu yeşil elektriği Ain Sokhna limanındaki hidrojen projesine aktarmak için kullanılacak elektrik için özel kablolar olacak.”

Scatec, Kasım ayında sözleşme imzalamayı planladığı söylenen bir diğer şirket. Norveç yenilenebilir enerji şirketi şu anda Mısır Varlık Fonu, Mısırlı inşaat şirketi Orascom ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Fertiglobe ile 100 megavatlık bir yeşil hidrojen projesi geliştiriyor.

Bir Scatec temsilcisi DW’ye verdiği demeçte, “Ortaklarımızla birlikte, Mısır’da yılda 1 milyon ton yeşil amonyak tesisi kurmak için geliştirmenin ilk aşamalarındayız.”

Yeni arkadaşlar edinmek

Kuzey Afrika ülkesi Mısır, AB ülkeleri ve Japonya’nın yanı sıra Çin ve Rusya ile iyi ilişkiler sürdürmek istese de ülkede olmayan şirketlerle olan iş birliğini sona erdirmeyi umuyor. Bu durumda Hindistan, Avustralya, Suudi Arabistan ve BAE’den para gelebilir.

Bu çeşitlilik Kahire’nin büyük çabalarının sonucudur. Avrupa’ya olan bağımlılığını azaltmak için dünya ile yeni ilişkiler kurmaya çalışan Mısır, Afrika’nın geri kalanı için bir kalkınma örneği sağlayarak oynadığı jeopolitik rolü de açıklamaya çalışıyor.

Ancak AB, Mısır’ın amonyak olarak ithal edilen hidrojen için potansiyel pazarıdır.

ACME Group of India CEO’su Rajat Sexaria, DW’ye verdiği demeçte, “Mısır’dan gelen yeşil amonyak Avrupa ve Uzak Doğu’daki tüketicilere gidebilir” dedi.

Uzmanlar ve şirket yöneticileri, Avrupa pazarının yakın ve çok karlı olduğu konusunda hemfikir.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan Mısır’daki hidrojen hedefi üzerine bir makalenin yazarlarından biri olan Habib, “hidrojenin önündeki ana engel üretim değil, depolama ve nakliyedir” diyor.

Problemler var

Uzmanlara göre Mısır’daki yeşil projeler orta vadede rüzgar enerjisinin gelişimini destekleyecek. Ancak, bazı rüzgar türbini üreticileri son zamanlarda sorunlarla karşılaşmaktadır.

Mısır ile hidrojen sözleşmesi imzalayan ve yenilenebilir enerji için gerekli ekipmanı üreten şirketlerden biri olan Australian Fortescue Future Industries, doğrudan Mısır’a yatırım yapmaya çalışıyor. Bay Harmgart’a göre, Mısır hükümeti gazın verimsiz yerel enerji santrallerinde kullanılması yerine uluslararası pazarda satılmasını teşvik ediyor. Öte yandan, yeşil hidrojen Mısırlı şirketler için bir seçenek değil.

“Mısır’da gazın fiyatı Avrupa’ya kıyasla çok düşük. Yerel şirketleri yeşil hidrojene geçmeye teşvik edecek hiçbir şey yok” diyor, ancak AB’nin karbondioksit fiyatlarında bir artış getirdiğinde bunun değişebileceğine dikkat çekiyor.

Hidrojen için yeni bir fırsat

Mısır şu anda AB ile bir hidrojen sözleşmesi müzakere ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na göre Mısır, en önemli konularda AB’nin stratejisine katılabilir.

Harmgart, “Mısır, özellikle özel ekonomik bölgelerin kurulması yoluyla, uzun vadede birçok yatırımcı için daha cazip hale gelecek.” dedi.

Özel finans sektörleri yatırımı kolaylaştırır, bürokrasiyi azaltır ve yabancı yatırımcılar için özel teşvikler yaratmayı kolaylaştırır. Yerel yeşil metal üretimi takip edebilir.

Enerji Ekonomisi ve Mali Analiz Enstitüsü’nden Soroush Basirat, “En büyük çelik yataklarından bazıları Süveyş Kanalı yakınlarında bulunuyor” dedi. Bu, yeşil hidrojenin çelik fabrikalarına üretimini ve dağıtımını kolaylaştırır. Yerli üretim yapamayan ülkeler için hidrojen taşımacılığı bir engeldir” dedi.

Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın