medyauzmani.com
Mirasçı çalışmaya devam ederse vergi yükümlülükleri nelerdir? – Özgün Fikirler

Mirasçı çalışmaya devam ederse vergi yükümlülükleri nelerdir?

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
Kayseri Vergi Dairesi
Gelir Hukuku Grup Müdürlüğü

sayı

:

27192137-105[164-2018/436]-E.68758

09.07.2020

Tema

:

Mirasçı çalışmaya devam ederse vergi yükümlülükleri

Faiz ile kayıtlı başvuru formunuzun belgenizin incelenmesinden, …’nin oto radyatör alım satımı ile bakım onarım faaliyetleri nedeniyle 16.09.2018 tarihinde vefatı üzerine, söz konusu faaliyete 16.09.2018 tarihinden itibaren devam etmek istediğinizi belirterek, muvafakatini alarak Diğer çocukların, işyeri envanterine onaylı kitap alıp almamaları gerekir. Kayıtlı ticari mallar için fatura ve ödeme kaydedici olup olmayacağı hakkında. Başkanlığımızın görüşünün istendiği anlaşılmaktadır.

Birincisi – vergi prosedürleri açısından:

213 sayılı Vergi Usul Kanunu;

– 12. maddede, “Ölüm halinde vergi mükellefinin görevleri, kanuni mirasçılarına ve mirası reddetmeyen üyelere geçer. Ancak, mirasçılardan her biri, ölenin vergi borçlarından, miras payları oranında sorumludur.” mirasta pay sahibidir.

– 16 ncı maddesinde, “Vergi kanunlarında hüküm bulunmayan hallerde, ölüm nedeniyle mirasçılara verilen görevlerin yerine getirilmesinde ihbar ve kabul sürelerine üç ay eklenir.”

– 164. maddede, “Ölüm izindir. Ölüm, mirası reddetmeyen mükellefin varisleri tarafından vergi dairesine bildirilir.

Mirasçılardan birinin ölümünün bildirilmesi, diğer mirasçıları bu görevden kurtarır.”

Hükümler dahildir.

1/2001 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun dahili yayınında; “…ölen kişinin ölümünden sonra mirasçılar kesintisiz çalışmaya devam ederlerse, çalışmaya devam edecek mirasçıların süresi içinde ihbarda bulunmaları halinde, ölüm tarihi ölen için işten ayrılış ve mirasçılar için çalışmaya başlama olarak kabul edilir. Ölüm tarihinden 1 ay sonra bildirimin zamanında yapıldığı kabul edilir, mirasçıların borçlarının vasiyet edenin ölüm tarihinden itibaren ispatlanması gerekir.

Öte yandan, Vergi Usul Kanunu’nun 257. maddesinde yer alan yetkiye dayanarak, ölenin cari defter ve belgelerinin, çalışmaya devam eden mirasçıları tarafından, ilgili hesap döneminin sonuna kadar kullanılması uygun görülmüştür. Ölüm tarihi.

Bu durumda ölenin hesapları ölüm tarihi itibariyle kapatılır ve faaliyetine devam eden mirasçıların hesapları yeniden açılır.

Ayrıca çalışmaya devam eden mirasçıların yeni hesap dönemine ait defterlerini söz konusu hesap döneminin son ayında tasdik ettirmeleri ve belgelerini anlaşmalı matbaalarda bastırarak veya noter tasdik ettirerek usulüne uygun kullanmaları doğaldır. ” denir.

Öte yandan, anılan kanunun 227. maddesinde “Bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, bu Kanun kapsamında tutulan üçüncü kişilerle olan ilişki ve işlemlere ilişkin kayıtların tasdik edilmesi zorunludur.Mükellefin mal teslimi, hizmet ifası ve diğer işlemlerine ilişkin belgelerin düzenlenmesi de bu hükümle onaylandığı için, söz konusu işlemlerin 229 ve devamında düzenlenen belgelerden uygun olanı ile belgelenmesi zorunludur.

Ayrıca aynı kanunun 221 inci maddesinde bu kanuna göre kullanılacak defterlerin onaylanma süresine ilişkin hükümler bulunmaktadır.

Bu bağlamda ve anılan kanunun uygulanmasında, ölümün işten ayrılmaya hükmedilmesi ve mirasçıların sorumluluğunun ölüm tarihi itibariyle sona ermesi ve mirasçıların ölümünden sonra kesintisiz olarak işlerine devam etmeleri halinde varis. , işi devam ettiren mirasçılara karşı bir sorumluluk doğmuş olmalıdır. Bu kapsamda, mirasçılardan birinin veya birkaçının ölüm nedeniyle mirasçılara intikal eden işi yönetmeye devam etmesi halinde, sadece çalışan mirasçı veya mirasçılar adına bir yükümlülük oluşturulması gerekir. İşletmedeki miras payının devri niteliğindeki feragatna diğer mirasçıların rızası. Ancak mirasçıların, vasiyet edenin ölümü ile mirasçılardan birinin veya birkaçının sorumluluğunun belirlendiği tarih arasındaki süre içinde hareket etmeleri halinde, mirasçıların adi ortaklık olarak hareket ettiklerinin kabul edilmesi ve borcun adi ortaklık hükümlerine göre oluşturulur.

Ayrıca miras kalan iş yeri işlevinin devam etmesi nedeniyle mirasçı veya mirasçıların (adi ortaklık) ölüm tarihini içeren hesap dönemi sonuna kadar mevcut defter ve belgeleri kullanmaları mümkündür. Öte yandan, mirasçı veya miras kalan işyerinde faaliyetine devam eden adi ortaklık adına basılan Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu olan belgelere eski VKN uygulanabilir. Bu belgelerin üzerine yazılı veya kaşeli olup, bilgisayar ortamında çıktısı alınarak ölüm tarihini içeren hesap dönemi sonuna kadar kullanılabilir.

Öte yandan, YN ÖKC’lerin başkanlığımız bilgi sistemine kaydedilmesi, kullanıcılara satışı, satış sonrası hizmetin elektronik ortamda yürütülmesi ve benzeri işlemlere ilişkin usul ve esaslar Genel Tebliğ’de açıklanmıştır. Vergilendirme. Prosedür Kodu No. 465.

Böylece ;

1) Miras payının devrini işletmenin diğer mirasçılarına devretmeyi kabul etmeniz şartıyla, sorumluluk sadece sizin adınıza mirasçılardan, mirasçının ölüm tarihi itibariyle sizin adınıza belirlenmiş olması nedeniyle, faaliyete devam edebilir, vasiyet edenin mevcut defterini ölüm tarihini içeren hesap döneminin sonuna kadar kullanabilir.

Ayrıca bu durumda vasiyet eden adına kesilen faturaların hesap dönemi sonuna kadar kullanılacağı dikkate alınarak ticari eşya, demirbaş gibi iktisadi kıymetlerin (YN ÖKC dahil) kayıtlı değerleri ve vasiyet edilen işletmeye dahil araçlar aynen size devredilir, Adınıza vasiyet eden için düzenlenen fatura ile. Doğrulama gerekli.

2) Mirasçılar ölenin ölüm tarihi ile sizin adınıza borcun oluştuğu tarih arasında geçen süre içinde hareket etmişler ise mirasçıların çalışmalarını adi ortaklık olarak kabul edip, sizin adınıza bir taahhüt oluşturmak gerekir. adi ortaklık hükümlerine göre hareket etmeye devam eden mirasçılar, ölüm tarihini içeren hesap döneminin sonuna kadar kullanılabilecektir.

Bu nedenle, adi ortaklık olarak hareket ederken, ortaklıktaki diğer mirasçıların paylarının size devrine bağlı olarak, adi ortaklığın sorumluluğu devir tarihi itibariyle sona erer ve sizin adınıza doğacak yükümlülük de sona erer. , bu durumda devir sonucunda adi ortaklığın veya vasiyet edenin defterini kullanamazsınız.

Ayrıca yukarıdaki durumda adi ortaklık, hisselerin devir tarihi itibariyle işletmede bulunan tüm mallar ile demirbaşlar ve taşıtlar için sizin adınıza fatura düzenler.

3) Yukarıdaki açıklamada yer alan açıklamalara göre devir işlemi ile ilgili YN ÖKC’nin kullanılması gerekli olup, aktivasyonun 11/2018 tarihinde gerçekleşmesine karar verilmiştir.

İkincisi – Gelir Vergisi Kanunu hükümlerinde:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi, her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazancın ticari kazanç olduğunu belirtmektedir.

Yeniden teyid edilen 80 inci maddesinin yukarıda anılan Kanun kapsamındaki değer artış kazançlarının açıklandığı dördüncü fıkrasında, ortaklık haklarının veya paylarının elden çıkarılmasından doğan kazançların, sermaye iratları olarak vergilendirileceği belirtilmiştir. Yasal mirasçıların işletmeyi yürütmeye devam etmesi ve mirasçıların işletmeye dahil olan ekonomik varlıkların kayıtlı değerlerini üstlenmeleri (defter bilanço esasına göre tutuluyorsa varlık ve yükümlülükleri ile bir bütün olarak bilanço) değer artış kazançlarının muhasebeleştirilmemesi zorunludur.

Bu hükümler uyarınca, şahıs şirketi sahibinin ölümü halinde, ölüm tarihi itibariyle işletmenin faaliyetinin durdurulması kabul edilebilir. Bu nedenle, vefat nedeniyle faaliyeti sona eren ticari işletme, mirasçılarına kayıtlı değerleri üzerinden intikal eder ve işletme faaliyetine devam ederse, değer artış kazançları bu devirde sayılmaz.

Öte yandan; Mirasçılar, vasiyet edenin ölüm tarihi ile mirasçılardan birinin veya birkaçının borç oluşturduğu tarih arasındaki süre içinde hareket ederlerse, mirasçıların adi ortaklık gibi hareket ettikleri kabul edilmelidir. Bu durumda, mirasçılardan bir kısmının adi ortaklık olarak faaliyet göstermekte iken ortaklıktaki paylarını diğer mirasçılara veya başka kişilere satması halinde, bu satıştan elde edilen gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekir.

Ancak, mirasçının ölüm tarihi ile mirasçılardan bir veya birkaçının kendi adına işi yürütmeye başladığı tarih arasında mirasçıların herhangi bir faaliyeti yoksa, faaliyetin sona erdiği tarih itibarıyla sona ermiş sayılır. ölüm. Bu durumda her mirasçının işletmedeki payının devrinden elde edilecek kazançlar, değer arttıkça işi devam ettirecek varis veya mirasçılara vergilendirilir.

Üçüncüsü – Katma Değer Vergisi Kanunu açısından:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun (1/1) maddesi, Türkiye’de ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğunu belirtir.

Ayrıca KDV Genel Uygulama Tebliği’nde (II/B-7) adi ortaklıklarda, ortaklığın sona ermesine yol açmayan pay devir işlemleri KDV’ye tabi olmayacak, devir işlemlerinde vergi uygulanacaktır. ortaklığın feshine yol açmak; Hisse devir işlemlerinin adi ortaklığın sona ermesine yol açması veya ortaklığın ortakların kararı ile sona ermesi halinde, bu tür devir işlemlerinden vergi alınması gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Bu itibarla, bir varis tarafından diğer üç mirasçının muvafakatinden sonra işletmenin devralınması adi ortaklığın sona ermesini doğuran bir devir işlemi olduğundan, ortaklık tarafından düzenlenen faturadaki devir bedeli üzerinden KDV hesaplanacak, devralan ortağın bu devir işlemindeki payları ile iktisap ettiği paylar ne olursa olsun, genel hükümler çerçevesinde devralan ortak tarafından beyan edilen ve ilgili dönemin işlemleri ile ortaklığın son katma değer vergisi beyannamesine dahil edilecektir.


Kaynak: GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan