medyauzmani.com
Merkez Bankası, ihracat hizmetleri ve döviz kazandırıcı reeskont kredilerinin kullanım ve ödeme koşullarında değişikliğe gitti. – Özgün Fikirler

Merkez Bankası, ihracat hizmetleri ve döviz kazandırıcı reeskont kredilerinin kullanım ve ödeme koşullarında değişikliğe gitti.

Döviz Kazandırıcı Kredilere İlişkin Reeskont Hizmetleri ve İhracat Hizmetlerine İlişkin Basın Duyurusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik reeskont kredilerinin kullanım ve ödeme koşullarında değişikliğe gitti.

1 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Kullanım ve Ödeme Koşullarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

Toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar ABD dolarına yükseltilmiş olup, bu limitin 20 milyar ABD doları Türk Eximbank ve 10 milyar ABD doları diğer bankalar aracılığıyla kullandırılacak krediler için ayrılmıştır. Söz konusu toplam limitin 5 milyar ABD doları karşılığı Türk Lirası reeskont kredisi olarak kullanılabilmektedir.

  • Son üç yıldaki veya son bir yıldaki ihracatı ithalat miktarından en az %10 fazla olan net ihracatçı firmalara kredi verilecektir.
  • Krediler sadece Türk Lirası cinsinden belirli harcama alanlarında kullanılabilmektedir.
  • Krediler yalnızca ihracat oranları üzerinden geri ödenecektir.
  • 240 gün olan azami kredi vadesi 180 gün olarak güncellendi. Yeni pazarlara ihracat, yüksek teknolojili ürün ihracatı ve döviz kazandırıcı hizmetlerin finansmanında kullanılan kredilerin azami vadesi 360 gün olarak devam edecek.
  • Aracı bankaların kredilere uygulayabilecekleri azami komisyon oranı 100 baz puan olarak belirlenmiştir.
  • Firmaların merkez bankasına ek ihracat bedeli satış taahhüdü vermesi halinde, kullanılan krediye uygulanacak faiz oranından düşülecek.

Kaynak: TCMB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın