medyauzmani.com
Mali müşavirler hangi hizmetlerde kısmi KDV indirimi uygulayabilir? – Özgün Fikirler

Mali müşavirler hangi hizmetlerde kısmi KDV indirimi uygulayabilir?

01.03.2021 tarihinde yürürlüğe giren KDV kısmi tevkifat başvurusunda biz mali müşavirler muhasebe harçları için 9/10 veya 5/10 oranında serbest meslek makbuzu düzenleyebilir miyiz? Düzenleyebilirsek, hangi stopaj oranını dikkate almalıyız.

SM, SMMM ve YMM tarafından sunulan hizmetlere KDV’nin kısmen geri alınması uygulaması:

1) – Danışmanlık

26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği’nin 2.1.3.2.2. Bölümünde belirtilen hizmetler için 9/10 oranında KDV stopajı hesaplanmaktadır.

Beyannamenin (I/C-2.1.3.1/b) ayrımında sayılanlara karşı yapılan etüt, plan, proje, müşavirlik, denetim ve benzeri hizmetleri alanlar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. onlar aşağıdadır).
2.1.3.2.2.2. Alan adı
bu bölüm kapsamında;
Pazar araştırması ve araştırması,
– Uzmanlık,
– proje planı,
Teknik, mali ve hukuki alanlarda verilen müşavirlik, müşavirlik, denetim ve benzeri hizmetler.

Seçilen alıcıların listesi
*** 5018 sayılı Kanuna ekli planlarda yer alan daire başkanlığı, kurum ve kuruluşlar, bölge özel idareleri ve bunların federasyonları, belediyelerin oluşturduğu federasyonlar ve köylere hizmet veren federasyonlar,
*** Yukarıda sayılanlar dışında kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına,
*** döner sermaye,
*** Kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına,
*** Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına,
*** Bankalar
*** Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri için,
*** sendikalar ve üst kuruluşları,
*** kurucu üniversiteler,
*** mobil elektronik iletişim operatörleri,
*** Kamu iktisadi kuruluşları (kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu iktisadi teşebbüsleri),
*** Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,
*** Düzenlenmiş sanayi bölgeleri, hisse senedi ve vadeli işlem borsaları dahil tüm borsalar,
*** Yarısından fazlası doğrudan yukarıda belirtilen birim, kurum ve kuruluşlara (tek veya müştereken) ait olan kurum, kuruluş ve şirketler,
*** Bursa İstanbul (BİST) A.Ş. ticaret yapan şirketler
*** Kalkınma ve yatırım ajansları

2- Diğer hizmetler:

02/16/2021 tarihli ve 31397 sayılı Genel Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Sayılı Tebliğ’in sıra numarası)

Madde 9

2.1.3.2.13. Diğer servisler

01/03/2021 tarihinden itibaren SM, SMMM’ler, YMM’ler ve diğer serbest meslek sahipleri veya tüm tacirler, hizmetin verilmesi durumunda düzenlenecek e-SMM’de faturada hesaplanan KDV’nin 5/10’u oranında KDV keseceklerdir. yanında kurum ve kuruluşlara sunulmaktadır.

Kurum ve kuruluşların listesi:

KDV yükümlülükleri gereğince,

** 5018 Sayılı Kanuna ekli tablolar kapsamındaki daire, kurum ve kuruluşlar için (resmi daireler)
** Kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına,
** Döner sermayeli kuruluşlar için,
** Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
** Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri,
** Kanunla kurulan veya tüzel kişiliğe sahip emekli ve yardım sandıkları.
** kalkınma ajansları,

KDV’nin genel uygulama tebliğinde özellikle belirtilmeyen ifa edilen (verilen) diğer hizmetlerin tüm ifasında, söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV kesintisi yapılacaktır. Hizmeti sağlayan satıcılar, kesilen KDV’yi düzenledikleri faturada hesaplayacaktır.

Sonucunda;
a) – Ayrı kişi ve kuruluşlara göre 9/10 oranında teslim ve teslim
b) – 5/10 oranı aralığında teslim ile ayrı kişi ve kurumlara teslim
c) – Yukarıdakiler dışında kalan mükelleflere kesilecek fatura ve serbest meslek alacaklarından KDV alınmayacaktır.
d) – KDV dahil 2.000 TL üzerindeki hizmetlerde kısmi KDV iadesi uygulanır. Nihai tüketicilere sunulan hizmetin miktarı ne olursa olsun


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın