medyauzmani.com
Kuyumcular stoklarındaki ürünler için enflasyon düzeltmesi yapmalı mı? – Özgün Fikirler

Kuyumcular stoklarındaki ürünler için enflasyon düzeltmesi yapmalı mı?

Kuyumcular için enflasyon muhasebesi uygulanırken, 01/2021 tarihinden itibaren stmm kaydından sonra kalan 153 hesaba enflasyon muhasebesindeki değişim oranı uygulanmalıdır.

Enflasyon parasal olmayan tüm değerler için ayarlanır.

Sadece 153 hesap değersiz olup, bilançodaki varlık ve yükümlülüklerdeki parasal olmayan değerler enflasyona göre düzeltilecektir. Değerlendirme dönem sonundaki (31/03/2021) tutar üzerinden yapılır.

464801 – Toptan Takı ve Mücevherat (Altın, Gümüş vb.) ticareti (taklit olanlar hariç) nase kodu 464801 olan gümüş nazarlı cam boncuk imalatı yapan Mükellef Defteri İstihdam Tablosunda 2. Sınıf Tüccar olarak işletme hesabı açtım. Meslektaşlarım hayır diyor, kuyumcu birinci sınıf tüccar sayılır. Başım beladaydı. Doğru süreç nedir?

Bilgi aldığınız meslektaşlarınız yanlış bilgi veriyor. İş defterleri kuyumcular ve sarraflar tarafından da tutulabilir. Limitleri aşarsa izleyen yıl bilançoya aktarılır.

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

istanbul vergi dairesi

Vergi mükellefi hizmet paketini yönetin

sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-149 03/01/2011
Tema : Form Ba-B’lerdeki altın takılara KDV’nin dahil edilip edilmeyeceği.

Dikkatinizi çekerken, vergi kimlik numarası olan bir mükellef olarak… Vergi Dairesi Başkanlığı, kuyumculukla ilgili ürünlerin imalatı ile ilgili faaliyetlerinizde, KDV’si hesaplanan altın mamullerin işçilik bedeli üzerinden veya ziynet eşyası ve altın içeren Özellikle katma değer vergisi kanununa göre vergi matrahına tabi olan altın paralar. Ba-Bs formlarında işletmeye ilişkin KDV tutarının yer alıp almamasına ilişkin Başkanlıktan görüş istenmekte olup, özel değerlendirme formlarında fiyata yer verilmediği kaydedilmektedir.

bilindiği gibi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin “4. Diğer İstisnalar” başlıklı bölümünün g bendi ile “Külçe Altın, Külçe Gümüş, Kıymetli Taşlar (Elmas, Pırlanta, Safir, Zümrüt, Topaz, Safir, Zeplin, İnci, kübik, virkonya) “Döviz, nakit, pul, değerli kağıt, hisse senedi, bono, metal, plastik, kauçuk, kauçuk, kağıt, cam hurdası ve döküntülerinin teslimi” KDV’den istisnadır.

Anılan Kanun’un “Özel Temel Formlar” başlıklı 23. maddesinin (e) bendinde; “Altının veya altından yapılmış veya içinde altın bulunan ziynet eşyasının teslim ve ithalinde esas olan külçe altının bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır.” Aynı kanunun (f) bendinde ise “İşin niteliğini dikkate alarak özel değerlendirme şekillerini belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.” Yargı dahildir.

Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 148, 149 ve 257. maddelerinde verilen yetkiye dayanarak bilanço esasına göre defter tutan mükellefler “mal ve hizmet satın alma” hakkına sahiptir. ilgili bildirim formu (Form Ba); Mal ve hizmet satışlarını “Mal ve Hizmet Satış Bildirim Formu (Form B)” ile bildirmek zorundadırlar.

Öte yandan, 2010 yılı ve müteakip yıllara ilişkin bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarının bildiriminde uygulanacak usul ve esaslar ve bildirim koşulları. Vergi Usul Kanunu genelgesinde yeniden tanımlanmış,

1.2.2 yukarıdaki ifadeden. Bölümün içinde;

“2010 yılı ve izleyen yıllara ait aylık dönemler için mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarında uygulanacak limit 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile kişi veya kuruluştan vergi hariç katma değer 5.000 TL ve üzeri; KDV hariç tutarı 5.000 TL ve üzeri olan mal ve/veya hizmet satışları, bir kişi veya kuruluşa “Mal ve Hizmet Satış Bildirim Formu (Form B)” Ek 2 alanında bildirilecektir.

Yukarıdaki limitlerin uygulanmasında, özel vergi matrahına tabi mal ve/veya hizmet alım/satımlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde özel tüketim vergisi dahil tutarların dikkate alınması gerekmektedir. .

Açıklamalar dahildir.

Yukarıdaki hüküm ve yorumlara göre, Ba-Bs bildirim formları ile özel vergi kuralına tabi mal ve/veya hizmet alım/satım beyannamelerinde KDV dahil tutarlar dikkate alınmalı ve “işçilik maliyetleri” beyan edilmelidir. bildirilen KDV hariç faturada ayrıca gösterilmelidir.


Kaynak: İsmmmo, GİB Özel
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın