medyauzmani.com
Kurumlar vergisinde emisyon primi kazançlarının istisnası – Özgün Fikirler

Kurumlar vergisinde emisyon primi kazançlarının istisnası

Emisyon primi, anonim şirketlerin kuruluş sırasında çıkardıkları payların satılması veya sermayenin nominal değerinin üzerine çıkarılması sonucunda elde ettikleri gelirdir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendi uyarınca, anonim şirketlerin kuruluşları sırasında ihraç ettikleri veya sermayelerini itibari değerinin üzerinde bir bedelle artırdıkları payların elden çıkarılmasından doğan kazançlar istisnadan istisnadır. kurumlar vergisi.

Hisse senetlerinin nominal değerinin üzerinde satılmasından elde edilen kazanç 520 $’dır.

“Hisse senedi ihraç primi” hesabına alacak kaydedilir ve vergiden düşülebilir.

örnek; (z) bir. Sermayesini artırdı ve 100 TL nominal değerli 5.000 adet hisseyi 110 TL bedelle ihraç etti. Bu durumda;

102 banka 550.000
500 sermaye

500.000

520 premium hisse senedi sorunu

50.000

Bilançonun doğrudan Özkaynaklar bölümüne yazılan ve Gelir Tablosu hesaplarıyla ilişkilendirilmeyen emisyon primi kazançlarının önce Beyanname KKEG satırına yazılması ardından İstisnalar bölümüne eklenmesi ve vergiden muaf olması gerekmektedir.

Anonim şirketlerin portföylerindeki diğer şirketlerin hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar istisna değildir.


Anonim şirket, sermaye artırımı yoluyla yabancı ortak edinmiş ve nominal bedele ek olarak emisyon primi kazancını da almıştır. Bu geliri ve kurumlar vergisi ve geçici vergi beyannamelerindeki istisnayı beyan etmemiz gerekiyor mu, gerekirse bunu nasıl gösterebiliriz?

Emisyon primi muafiyeti 5520 sayılı KVK madde 5/1-ç’de düzenlenmiştir.

Bu hüküm ile anonim şirketlerin gerek kuruluş aşamasında gerekse sermaye artırımlarında paylarının itibari değerinin üzerinde bir bedelle satılması halinde elde ettikleri kazanç kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Anonim şirketlerin paylarını itibari değerinin üzerinde bir bedelle satabilmeleri için Esas Sözleşme’de hüküm bulunması veya Genel Kurul tarafından karar alınması gerekir.

Bu şartların sağlanması halinde elde edilen kazanç ve iratlar kurumlar vergisinden istisna edilecektir.

Kârlar dönem kazançlarına dahil edilecektir. Ara vergi beyannamesinde zarar olsa dahi mahsup edilecekler bölümünde 319. satırda beyan edilerek mahsup edilir.


Emisyon primi dağıtılmadan sermaye azaltılabilir mi?

(GİB – spesifik)

Tema: Emisyon primi dağıtılmadan sermaye azaltımı yapılıp yapılmayacağı.

İlgili karar başvuru formunda 31.12.2013 tarihli bilançoda ödenmiş sermayenin 22.500.000,00 TL nakden, hisse ihraç primi tutarının ise imtiyaz nedeniyle 79.320.960,48-TL olduğu belirtilmiştir. 2007 ve 2009 yıllarında gerçekleştirilen sermaye artırımı ve emisyon primi dağıtımının gerekli olduğu Vergi durumu ve emisyon primi dağıtılmadan sermaye azaltımı yapılıp yapılmayacağına ilişkin Başkanlığımız görüşü.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde anonim şirketlerin kuruluşunda veya sermayesinin bittiği tarihte ihraç ettikleri payların itibari değerini aşan kısmının, artan kurumlar vergisinden muaftır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 15. maddesinin ikinci fıkrası ve 15. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan temettüler üzerinden yapılacak vergi indirimine ilişkin hükümler içermektedir. Otuz Kurumlar vergisi kanunu. 03.02.2009 tarih ve 2009/14592, 14593 ve 14594 sayılı Bakanlar Kurulu kararları uyarınca temettü stopaj oranları %15 olarak belirlenmiştir.

Öte yandan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 519. maddesinde;
(1) Yıllık karın yüzde beşi ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçe olarak ayrılır.
(ii) birinci paragraftaki sınıra ulaşıldıktan sonra dahi;

a) Yeni payların ihracına ayrılan sigorta priminin ihraç giderleri, itfa karşılıkları ve hayır ödemeleri için kullanılmayan kısmı,

Genel kanuni yedek akçeye eklenir.

(3) Genel kanuni yedek akçe, sermayenin veya çıkarılmış sermayenin yarısını geçmediği takdirde, ancak zararları karşılamak, işler yolunda gitmediğinde çalışmaya devam etmek, işsizliği önlemek ve hafifletici tedbirler almak için kullanılabilir. sonuçlar.

5) Özel kanunlara tabi anonim şirketlerin yedek akçelerine ilişkin hükümler.
…”
Yargı dahildir.

Bu hükümler ve açıklamalar çerçevesinde; Kurumlar vergisinden istisna edilen ve sermayeye ilave edilmeyen emisyon primlerinin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ortaklara dağıtılmasının mümkün olması halinde, bu işlem kar dağıtımı sayılır ve Dağıtılan emisyon primi tutarları üzerinden, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. ve 30. maddeleri hükümleri çerçevesinde kar dağıtımı esas alınarak vergi tevkifatı yapılacaktır.

Diğer tarafta, Söz konusu emisyon primi dağıtımı yapılmadan sermaye azaltımı yapılıp yapılamayacağı konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan görüş alınması uygun olacaktır.


Kaynak: TÜRMOB Kurumlar Vergisi Rehberi – Nisan 2021, İSMMMO,
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın